• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Stvari u kuhinji od kojih mozete da se razbolite

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
Otkrijte koji su to iznenađujući izvori nosioca zaraze u vašoj kuhinji i kako da se zaštititi

news_10506.jpg

Ništa ne možete da uradite da biste se sto posto zaštitili od bolesti izazvanih hranom, ali određene mere predostožnosti mogu da smanje rizik. Neki od tih koraka predostožnosti su jednostavno zdrav razum, kao pranje ruku pre jela. Drugi nisu tako očigledni.
1. KUHINJSKI SUNĐER

Iznenadili biste se koliko bakterija i buđi sadrži vaš kuhinjski sunđer. To je zato što on pokupi bakterije dok čistite, i zato što retko dezinfikujete između čišćenja, bacili se razmnožavaju. Iako se zbog većine tih bacila nećete razboleti, neki, kao što je salmonela i ešerihije koli mogu da izazovu ozbiljna oboljenja. Najbolji način da sterilišete svoj sunđer: stavite vlažni sunđer u mikrotalasnu na dva minuta svaki dan i zamenite ga svake dve nedelje.
2. FRIŽIDER

Hladne temperature usporavaju razvoj bakterija pa je važno da se pobrinete da se temperatura u frižidernu ne podigne iznad četiri stepena.
3. DASKA ZA SEČENJE

Bakterije od neskuvaneog mesa, živine i ribe mogu da zagade kuvanu hranu ili sveže proizvode. Važan način da smanjite rizik je da koristite različite daske za sečenje za sirovo meso/živinu/ribu i svežu ili skuvanu hranu.
Smedia

4. NESKUVANA JAJA

Trebalo bi da izbegavate sirova ili nedovoljno skuvana jaja (posebno mala deca i stariji) zbog mogućnosti od bolesti izazvanih hranom, kao što je salmonela.
 

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Poruke
2.317
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
........drvenu dasku za secenje obavezno perem sa sodom bikarbonom.......
 

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Poruke
3.405
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Kako bih rekao .... sundjer dobro isperem, frižider je fala bogu dobar, a dasku odma operem pa ne stignu gljivice i ostale bakterije da se nakote :D ... jaja od malena volim zapečena .... a i ne volem ih nešto preterano :p
 

Habibi

Član partije :P
Starosedelac
Učlanjen(a)
30.04.2011.
Poruke
1.526
Broj reagovanja
192
Horoskop
Ribe
ja sam volela eto šta me posle snadje... :(
 

Misha

Nadrndani Bengalski tigric
Učlanjen(a)
13.12.2011.
Poruke
291
Broj reagovanja
83
Horoskop
Nije određen
Pa ko jede sirova jaja? :o
 
Vrh Dno