• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

STIŽE "KOMETA STOLEĆA"

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Astronomi očekuju da će na jesen pored Zemlje proći kometa koja će biti vidljiva golim okom - čak i danju, saopštila je američka svemirska agencija NASA

thumb-502-228-1.jpg


Već nazvana "kometa stoleća" za sada je blizu orbite Jupitera, vidljiva kao slaba "trunka svetlosti" koja se kreće kroz crni prostor. Iako to ne izgleda značajno, ona je već sada svetlija od hiljada dalekih zvezda vidljivih na noćnom nebu.

Za sada se samo kroz veliki teleskop vidi da je to kometa, ali, kasnije ove godine, kada se približi, kometa pod oznakom "ISON" postaće upečatljivo nebesko telo, vidljivo golim okom čak i usred bela dana.

"Kometa ISON će proći tik uz Sunce" objašnjava Karl Batams iz Istraživačke laboratorije Ratne mornarice SAD i dodaje da "već znamo da to može da bude spektakularno".

Ruski astronomi Vitalij Nevski i Artjom Novičonok su prvi uočili tu kometu septembra 2012. i dali joj ime po skraćenici svog programa za osmatranje noćnog neba, "Međunarodna naučna optička mreža" (International Scientific Optical Network - ISON).

"Za predmet koji je na tako ekstremnoj udaljenosti (u blizini orbite Jupitera), kometa je zapravo veoma svetla" kaže Batams.

Prašnjav rep komete, koji će se protezati po noćnom nebu, mogao bi da bude senzacija vidljiva širom sveta.

više na str:
http://www.akter.co.rs/27-drutvo/28081-sti-e-kometa-stole-a.html
 
Vrh Dno