• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Sta su bapske price,a sta naucna istina

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659


Baka kaže da popijete malo domaće orahovače kada vas boli stomak, a umesto da koristi preparate, uglavnom, iz starinskog špajiza izvadi neki „svoj lek“ za svaku bolest. Ona uvek ima originalne savete šta da uradite da biste živeli duže i bili zdravi. Otkrijte šta su od bakinih saveta samo prazne priče, a šta istina.Bakin savet: Đumbir je dobar za pokvaren stomak.
Nauka kaže: Istina je da ova biljka umiruje stomačne tegobe i smanjuje osećaj mučnine. Najbolji je pripremljen kao čaj.

Bakin savet: Plivanje posle obroka može da dovede do grčeva i davljenje.
Nauka kaže: Nije potpuno ni tačno ni pogrešno. Kada jedete krv se slije u želudac da bi se varila hrana, što može dovesti do gomilanje mlečne kiseline u mišićima. Plivanje nekoliko krugova prerano posle ručka ne može da ozbiljno ugrozi vaš život, ali nije preporučljivo.

Bakin savet: Med ubrzava zarastanje rana.
Nauka kaže: Tačno je da ako na ranu stavite oblogu meda, brže ćete se oporaviti. Med je čudotvorna namirnica, stvara vlažno, antibakterijsko okruženje koje pospešuje zarastanje tkiva. Kažu i da čovek može da živi mesec dana samo na vodi i medu jer u njemu ima svih korisnih i hranljivih sastojaka.

Bakin savet: Stavite puter na opekotinu.
Nauka kaže: Ovo nije istina. Ne postoji dokaz da puter doprinosi zaceljenju rana.

Bakin savet: Ako spavate u sobi u kojoj radi klima, prehladićete se.
Nauka kaže: Klime isušuju vazduh i tako stvara atmosferu u kojoj virusi mogu lakše da vas zaraze. Virusi se brže reprodukuju u hladnom.

Bakin savet: Ako izadeš napolje sa mokrom kosom, prehladićeš se.
Nauka kaže: Velika je verovatnoća da ćete se prehladiti. Pojedina istraživanja ukazuju, ali ne dokazuju da mokra glava pomaže virusima da se rašire, kao i da se bela krvna zrnca teže bore sa njima.

Bakin savet: Jabuka dnevno i nikada nećeš ići kod lekara.
Nauka kaže: Jabuka je izuzetno zdravo voće, ali nema baš svemoguća lekovita dejstva. Ipak, važan je antioksidans, studije pokazuju da utiče na snižavanje krvnog pritiska, koristan je saveznik u borbi protiv astme i alergija, kao i u prevenciji srčanih bolesti.

Bakin savet: Od čokolade izlaze bubuljice.
Nauka kaže: Ne postoji direktna veza izmedu čokolade i lošeg tena. Čokoladice mogu da pospeše stvaranje akni, ali kakao nije krivac. Za nečistoće na licu krivite šecer i mleko, što znači da bi trebalo da izbegavate sve namirnice sa ovim sastojcima.

Blic zena
 
Vrh Dno