• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Šta raditi ako se štedljiva sijalica razbije?

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Broj reagovanja
2.966
Horoskop
Lav
Prema uputstvu Agencije za zaštitu životne sredine SAD (U.S. Enviromental Protection Agency) za odlaganje slomljenih kompaktnih fluo (štedljivih) sijalica, ako vam se desi da se sijalica razbije u stanu treba da preduzmete sledeće korake.

1. Otvoriti prozor i napustiti prostoriju. Provetravati 15 minuta.

2. Sakupiti staklene ostatke sijalice korišćenjem krutog papira ili kartona (nikako golim rukama budući da živa prodire kroz kožu).

3. Lepljivom trakom sakupiti male fragmente stakla.

Nastavak na http://www.b92.net/superzena/kuca.php?yyyy=2013&mm=02&nav_id=686189

Nemam u kući štedljivu sijalicu, em je skupa, em nemam naviku da je kupujem. A ovo upustvo deluje kao da je u pitanju bomba..ili ja ovo neozbiljno shvatam?

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
ni ja nisam znala za ovo, imam par tih sijalica...

dobri saveti, hvala Ti Džudi.....:)

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Broj reagovanja
2.966
Horoskop
Lav
Slučajno sam našla ovaj tekst. Imala sam jednu štedljivu sijalicu i kad je prestala sa radom ( nije se razbila) samo sam je bacila u kantu za đubre.

Ako naletim na još neke korisne savete ubacujem ih ovde.

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Štedna žarulja

Tip štednje žarulje, koji se najčešće koristi u Europi.
Štedna žarulja ili kompaktna fluorescentna žarulja (engl.: compact fluorescent lamp (CFL)), vrsta je fluorescentne cijevi. Napravljene su s namjerom, da zamijene klasične žarulje s užarenom niti (engl. incandescent light bulb). Štedne žarulje "troše" manje električne energije, imaju duži vijek trajanja, ali su zato dosta skuplje, opasne po zdravlje ljudi i okoliš. Preporučuje se odlagati potrošene štedne žarulje u zatvorene staklenke, kako bi se spriječilo zagađivanje okoliša.
Spiralni tip štedne žarulje ima nešto niži stupanj iskorištenja od cjevastog tipa, zbog debelog sloja fosfora na donjoj strani.
Kao sve fluorescentne cijevi, tako i štedna žarulja sadrži živu, koja je vrlo toksična, i zbog toga su velike komplikacije s odlaganjem uporabljenih žarulja, koje nisu dobre za okoliš.
Štedne žarulje zrače drugačiji svjetlosni spektar od žarulja sa žarnom niti, tj. klasičnih žarulja. Svjetlost štedne žarulje "hladnija" je od svjetlosti klasičnih žarulja.
Izvor:Wikipedija

Insajder

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
05.04.2013.
Broj reagovanja
2.181
Horoskop
Ovan
uhh što mrzim te sijalice...
navodno, takva sijalica snage od recimo 20 W daje svetlost kao obična od 70W
nije tačno, priča za malu decu, imao sam ih više njih, a i strašno me bole oči pod njihovom svetlošću

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Probaj sa žutima svetlima. Inače, pitao sam jednog električara, čovek mi tvrdi da i njima žive uopšte nema.

maki

Nindža
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.12.2015.
Broj reagovanja
2.231
Horoskop
Ovan
Električar je u pravu....provereno pre dva dana:D

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.553
Horoskop
Ribe
I kući i na poslu imam svuda te "štedljive". Navikla sam na "belu" svetlost, sada mi smeta ona žuta.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Sada led sijalice postaju najpopularnije. :)

T

Time

Gost
Ima žive, samo se ne nadam da mislite da će isteći iz sijalice ako je razbijete.
Nažalost nema mesta za odlaganje u Srbiji, tačnije po srpskim gradovima, a ovo je opasan otpad.

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.553
Horoskop
Ribe
Kao i baterije, flašice od lekova, ostaci od farbi, razređivača...

Vrh Dno