• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Šta je to izazvao Depardje?

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Glumac Žerar Depardje, koji je na meti kritika francuske političke javnosti zbog odluke da se preseli u Belgiju, izazvao je nove polemike posle otvorenog pisma.

U tom pismu, glumac je francuskom premijeru Žan-Mark Ernou poručio da će se odreći francuskog državljanstva.
slide.jpg
Preseljenje francuskog glumca Depardjea, koji 27. decembra puni 64 godine, potvrdio je gradonačelnik belgijskog gradića Nešen na svega nekoliko kilometara od francuske granice, gde već živi oko 3.000 bogatih Francuza.

U Belgiji zakon o oporezivanju bogatih ne postoji, dok je socijalistička vlada Fransoa Olanda odlučila da uvede 75 odsto poreza na godišnje prihode iznad milion evra.

Odluka Depardjea o iseljenju izazvala je burne reakcije političke javnosti.

Predstavnici levice optužili su glumca za nepatriotski gest, dok je desnica to iskoristila za kritiku aktuelne vlasti socijalista zbog iseljavanja bogatih ljudi iz zemlje.

"Smatram to prilično jadnim. Sve to samo da bi se izbeglo plaćanje poreza", rekao je u sredu francuski premijer, komentarišući preseljenje Depardjea.

Posle ovakvih optužbi Depardje je napisao otvoreno pismo Ernou na tri strane koje je u nedelju objavljeno u listu "Žurnal de dimanš".

"Odlazim jer vi smatrate da uspeh, kreacija i talent, koji nas čini različitim, treba da budi kažnjeni. Nemam šta više ovde da tražim, vraćam vam pasoš", napisao je uvređeni glumac.

"Nikada nikog nisam ubio, ništa nisam zgrešio, platio sam porez od 145 miliona evra državi u poslednjih 45 godina, zaposlio 80 ljudi. Ne očekujem ni grdnju ni pohvalu, ali ne dozvoljavam da me bilo ko naziva jadnikom", navodi se u pismu.

"Vraćam vam pasoš i moje socijalno osiguranje, koje nikada nisam ni koristio, ja sam pravi Evropljanin, građanin sveta, čemu me je naučio moj otac", dodao je glumac.

Francuski ministar za rad Mišel Sapen odmah je reagovao i za TV stanicu Erop 1 rekao da sa žaljenjem konstatuje da takvo ponašenje ne dolikuje jednom glumcu.

"Nije li sasvim normalno da oni koji zarađuju ogromnu količinu novca plaćaju veliki porez"?, dodao je Sapen.

Depardje raspolaže imovinom vrednom 120 miliona evra, ukupno zapošljava oko 80 ljudi, kao vlasnik restorana, ribarnice, japanske prodavnice zdrave hrane, vinograda, a čak se usudio i da investira u kubansku naftu.

Depardje, preselio u Belgiju, raj za bogate Francuze u trenutku kada se u njihovoj zemlji priprema značajno povećanje poreza.

Izvor: http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=12&dd=17&nav_id=669750

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Kakav je vaš stav, da li je fer dodatno oporezovati bogate?

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Putin dao rusko državljanstvo Žeraru Depardjeu

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas dekret kojim je francuskom glumcu Žeraru Depardjeu dao rusko državljanstvo.

"Vladimir Putin potpisao je dekert kojim se dodeljuje rusko državljanstvo Francuzu Žeraru Depardjeu", saopšteno je iz Kremlja, a prenosi AFP.
Zvezda francuskog filma zapretio je prošlog meseca da će se odreći svog francuskog državljanstva u znak protesta zbog predloženog povećanja poreza na bogate i odlučio je da se preseli iz Francuske.

Francuska vlada namerava da nametne visok porez svima koji godišnje zarade više od milion evra, što je uzbunilo bogataše u toj zemlji. Putin je na svojoj godišnjoj konferenciji za štampu prošlog meseca rekao da je spreman da ponudi Depardjeu - koga je nazvao biznismenom i prijateljem - ruski pasoš.

"Ako Žerar zaista želi da se preseli u Rusiju ili ruski pasoš, to pitanje će biti pozitivno rešeno", rekao je tada Putin.

Zvezda filma "Sirano de Beržerak" prethodno je pominjao selidbu u Belgiju gde su porezi niži, ali je čest gost moskovskih filmskih festivala i drugih dešavanja u Rusiji.

gerard-depardieu1241335c.jpg

Izvor: Blic

lutalica

optimista sa iskustvom
Starosedelac
Učlanjen(a)
12.08.2012.
Broj reagovanja
614
Horoskop
Rak
Da, ali ne u tolikom procentu. U stvari, to je samo prelivanje iz dzepa jednog bogatasa u kasicu drugog.... Potpuno mi je razumljiv Deprdjeov cin. Verovatno bi svi mi tako postupili.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
I meni je takođe razumljiv njegov stav.

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
a ko zna šta je u ruinoj glavi????? :banghead: , možda je još nešto u pozadini svega toga.... :facepalm:

Kolekcionar

Novajlija
Učlanjen(a)
17.01.2013.
Broj reagovanja
9
Horoskop
Bik
Mislim da se i u ovom slučaju radi o tome da nikad i niučemu ne treba preterivati. Da ljude koji više zarađuju treba više oporezivati, to je u redu, ali oteti im ovako visok procenat, to može da padne na pamet samo političarima koji nemaju nikakv iskustvo iz stvarnog života i misle da ljudi novac beru na drvetu.

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
baš tako... stvar izbora....

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
DEPARDJE POŽURIO: Vlada Francuske smanjuje porez bogatima

- Za najviše mesec dana, biće ponuđeno novo rešenje - obećala je u petak Vlada, promenivši dosadašnji stav.

tan2013-1-61347567450.jpg

Vlada Francuske će “u roku od maksimalno mesec dana” novim odredbu o oporezivanju veoma visokih primanja zameni planiranu odredbu koju je krajem decembra osporio Ustavni savet, odnosno sud te zemlje.
Vlada u četvrtak demantovala mogućnost odustajanja od najavljene poreske stope od 75 odsto, što je najupečatljivija mera programa koji priprema premijer Franso Oland.
- Za najviše mesec dana, biće ponuđeno novo rešenje - obećala je u petak Vlada, promenivši stav. Po Palati Matinjon – sedištu prmijera, “vlada radi na mnogo odredbi”.
- Sve mora biti pravno čvrsto i funkcionalno” u budućem poreskom propisu koji je unapred osporio Ustavni savet – kažu isti izvori.

više na str:
http://www.telegraf.rs/vesti/514219-depardje-pozurio-vlada-francuske-smanjuje-porez-bogatima

Vrh Dno