Šta fali ponedeljku ?

  • Začetnik teme Tihi Don
  • Datum pokretanja

Taca

ona, stara
Član od
25.05.2014
Poruke
14.392
Reakcije
13.035
Horoskop
Ribe
Ne nosim hladno oružje sa sobom zbog mogućih posledica ;) a da će biti vriske, biće! :D
 

Taca

ona, stara
Član od
25.05.2014
Poruke
14.392
Reakcije
13.035
Horoskop
Ribe
To ima samo u visokom školstvu (za sada).
Ima i u OŠ. Nekim. trik je u tome da:
1. Nemamo mehanizam kako bi deca predavala te ankete a da razredna "ne gvirne" da vidi šta je ko napisao.
2. Ankete sadrže određena pitanja a ne samo "lajk" - "hejt"
3. Deca nemaju pojma da kroz anketu iznesu relevantne činjenice
4. Direktor je partijski pulen koji se boji i svoje senke jer je nesposobni klinac koji nema pojma kako da se nosi sa problemima
....itd....

... i što profesori nemaju posla s roditeljima... Bogu hvala na to malo radosti u mom životu ;)
Jedino što želim je da i ja imam to malo radosti da ne srećem nastavničko osoblje. Ja ti pošaljem dete ujutro, zdravo, sito i naspavano, lepo vaspitano i mirno, ti mi ga vratiš popodne malo obrazovanijeg. Zar je to tako komplikovano?
 

šufnudla

neprilagođena
Član od
26.11.2016
Poruke
1.223
Reakcije
2.038
Horoskop
Strelac
Pa, ja mislim da mi generalno nemamo ni društvenu svest, ni sistem u kojem bi anketiranje tog tipa bilo validno. Ni na visokoškolskom nivou, a kamoli na nižem. Zašto? Zato što je u Srbiji kritička svest pojedinca (a naročito ne podstičemo kod dece tu osobinu!), a onda i ukupna društvena svest na vrlo niskom nivou (generalno! ...ne kažem da nema izuzetaka). Pogotovo se manipuliše anonimnošću raznih glasanja, pa to postaje poligon za osvetu. I šta se onda događa? Recimo da studentu ne daš maksimalan broj bodova za seminar (a uredno si mu predočio nedostatke i omogućio predaju ispravljene verzije) ili on misli da su tvoji kriterijumi za ocenjivanje suviše strogi, u anonimnoj anketi on ti tresne sve loše ocene (ne samo za segment kriterijuma ocenjivanja). I ne samo to; kako su ankete anonimne, a rade se đuture, a jedan isti predmet predaje više nastavnika na različitim odsecima, niko ti ne garantuje da negativne ocene (na nagovor kolege studenta) ne mogu da ti upišu čak i oni studenti kojima nisi predavao. Isto toliko je manipulantsko i tajno glasanje za izbore u više zvanje i za svakojake druge izbore na različitim hijerarhijskim nivoima (uvek su tu kalkulacije, ja tebi/ti meni, reciprocitet....). Takav nam je mentalitet.

Kao narod koji više nema i ne priznaje autoritet znanja, na kritike onih sa pozicija nadređenih reagujemo uvređenošću, besom, osvetom... "ti ćeš meni da se praviš pametan"... itd. Ne kažem da danas u Srbiji, posrnuloj u svakom pogledu, nema lošeg nastavničkog kadra, ali isto toliko ima i roditeljske ubeđenosti u neprikosnovenu ispravnost postupaka i nepogrešivost sopstvenog deteta (ne mora biti tvoj slučaj, ali jeste preovlađujuće ponašanje roditelja školske dece u Srbiji).
Da ne pričam koliko je rigidna pravila nastavnicima nametnulo samo Ministarstvo prosvete! Jedna nastavna jedinica za jedan čas! Deca nisu razumela?! Žao nam je, nema vraćanja, može na dopunskoj nastavi... To je naročito komplikovano kad je matematika u pitanju; tu su sve jedinice uzročno-posledično povezane i ako jednu "ne uhvatiš", vrlo je verovatno da će i sve drugo u lancu škripati. Nastavnicima su potpuno ograničene slobode procene koliko kom razredu (ili pojedincu) je potrebno da savlada neku jedinicu iz gradiva i da prema tome vrši fleksibilne izmene programa.
I sad ... imamo u zemlji jednu tako paradoksalnu situaciju: matematika je najozloglašeniji predmet u školi, bauk, smor, nesavladiva teškoća koju predaju neznalice, a s druge strane imamo čuvenu Matematičku gimnaziju, neverovatne rezultate na takmičenjima srednjoškolaca u zemlji i inostranstvu, sjajan Prirodno-matematički fakultet, genijalce na polju informatičkih tehnologija....

Da naglasim, ovo nije moja reakcija na tvoju ozlojeđenost što se nastavnice iz matematike tiče. Možda si ti potpuno u pravu, možda ona nema pojma, možda tvoje dete stvarno radi zadatke i trudi se da prevaziđe problem, naročito ti verujem za kvalitet upravnih organa škole.... Ja samo mislim da se u Srbiji već dugo, dugo... neoprostivo dugo, vrši proces zaglupljivanja nacije i da, nažalost, svi mi - kao roditelji, prosvetni radnici, upravnici, direktori, ministri, akademici .... - učestvujemo u tome na ovaj ili onaj način. Svi smo krivi.

Izvinjavam se na dugačkom postu.:)
 

Taca

ona, stara
Član od
25.05.2014
Poruke
14.392
Reakcije
13.035
Horoskop
Ribe
Ja samo mislim da se u Srbiji već dugo, dugo... neoprostivo dugo, vrši proces zaglupljivanja nacije i da, nažalost, svi mi - kao roditelji, prosvetni radnici, upravnici, direktori, ministri, akademici .... - učestvujemo u tome na ovaj ili onaj način. Svi smo krivi.
Sve nedostatke koje si navela iznad stoički bih podnela kada bi bilo ko (uprava škole, nastavnici, roditelji) pokazali volju da bilo šta reše! Ali, ne. Svi su uplašeni za svoje jadne male pozicijice, svi su došli tu preko neke "kombinacije", svi vrlo temeljito rade na tome da se ne daj Bože ne zamere nekome i time ugroze svoju poziciju. Ok, svesna sam toga. A kada nastupi problem, jer takav sistem ne može da funkcioniše, ajd ti majka plati to pa da se razilazimo. Priznajem da sam igrala i sama u tom kolu i pristajala na takvo rešenje. Ali, neću više. Kraj. Naravno da ću morati da (ja) rešim problem oko propusta u znanju, da (ja) platim nešto što smatram da je tuđa nesposobnost, da (ja) iskijam prijemni...ali onda ću i da se brecam i vičem na one koje smatram krivcima.
Uostalom, šta pravimo? Kakvi će to ljudi biti kada odrastu? Od rođenja pokušavam svim snagama da ih osamostalim, da ih "obučim" da mogu da žive samostalno i bez mene. A sistem pravi od njih debilčine. Hoću li ja i da radim umesto njega jednog dana? Da spavam sa njegovom ženom i pravim mu decu?
Veruj mi da nikada nisam otišla u školu ni zbog jednog od njih dvojice da utičem na bilo koju ocenu, da se žalim na rezultate kontrolnih, pismenih, bilo čega vezanog za nastavu. Nastava, program, način ocenjivanja...nisu moj problem. Računam da je svako dobio šta je zaslužio +/- nijansa. A vidim da ni oni ne vole kada im se neko meša u posao i kriterijume. A kada izostanu rezultati, zovu mene da rešim problem ocene! Pa gde je tu logika?

Neću da budem mama koja sve rešava, hoću da svako radi svoj deo posla. I neću im olakšati time što ću da ćutim i trpim.
 

šufnudla

neprilagođena
Član od
26.11.2016
Poruke
1.223
Reakcije
2.038
Horoskop
Strelac
Eto šta fali ponedeljku... nekako ga svi vezujemo za školu :roflmao:

Ja potpuno razumem tvoju ozlojeđenost kao roditelja. Samo mislim da u ovako trulom sistemu svako u toj karici koja ga čini ima razloga za ozlojeđenost. Prosto, sve je postavljeno pogrešno. I tako smo upropastili ono što nam je bila jedina, ili ne jedina ali sigurno vrlo kurentna roba, čak i u vreme najgorih sankcija i embarga. I duša me boli zbog toga. Nit znamo kakav tip znanja od podmlatka očekujemo, nit znamo kako od njih to da dobijemo, niti nas sistem motiviše da osmislimo nešto produktivno i kvalitetno... Čak i neka dobra ideja, u procesu realizacije, postane pravi Frnkeštajn; obesmisli je brdo administracije, formalizam iznad suštine... i svi se nađemo u pat poziciji. Ni pobuna više nema smisla...
Al ti ipak podvikni tamo i dojavi nam kako je to prošlo... ja sam par puta tako buntovnički nastupila, pa jedva pretekoh... :) Iskreno se nadam da ćeš ti biti bolje sreće!

Obećavam da neću više o školi i obrazovanju... :muted:
 

laganini

Suspendovan nalog
Član od
19.04.2017
Poruke
1.641
Reakcije
723
Horoskop
Strelac
..sšto madam blejz kaže ima logike al brate i današnja dica su monstrumi..ne svi naravno...o_O
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Član od
12.02.2009
Poruke
29.266
Reakcije
14.830
Horoskop
Ovan
Da kažem i ja koju na ovu temu, iz ugla roditelja. Generalno, @šufnudla je potpuno u pravu: ne postoji karika u lancu (sistemu) obrazovanja koja nije popustila. Apsolutno svi snosimo krivicu. Čitav sistem je nakaradno postavljen. Svi snosimo deo krivice.
 

Taca

ona, stara
Član od
25.05.2014
Poruke
14.392
Reakcije
13.035
Horoskop
Ribe
...i dođe taj dugo čekani ponedeljak. Šta je bilo na kraju? Ništa. Žena se pokupila i otišla kući, poljubila sam vrata zbornice. Šta reći... kakvu poruku poslati...
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Član od
12.02.2009
Poruke
29.266
Reakcije
14.830
Horoskop
Ovan
Mozda je i bolje tako. Sumnjam da bi onom retorikom i pristupom pomogla detetu, a to je cilj, zar ne?
 

Taca

ona, stara
Član od
25.05.2014
Poruke
14.392
Reakcije
13.035
Horoskop
Ribe
Retorika joj ne gine. :)
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Član od
12.02.2009
Poruke
29.266
Reakcije
14.830
Horoskop
Ovan
Mozes detetu uciniti medvedju uslugu. A drugo, iz iskustva kazem, nije lose cuti i drugu stranu.
 

Taca

ona, stara
Član od
25.05.2014
Poruke
14.392
Reakcije
13.035
Horoskop
Ribe
Mozes detetu uciniti medvedju uslugu. A drugo, iz iskustva kazem, nije lose cuti i drugu stranu.
Jao Indijanac, ti ne možeš da zamisliš, da pretpostaviš koliko se oni boje, koliko su zaplašeni svoje senke. ne znam da li da ih prezirem ili da ih žalim. Volela bih da sam mogla da snimim roditeljski kada sam napustila savet roditelja i održala predavanje od beskrajnih 20 minuta razrednoj. Na kraju, jedan tata samo kaže: "Tako je, nema šta da se doda". Prošlo je godinu dana još uvek moje odeljenje nema predstavnika. Ma dno. Neću više da razvlačim ovu temu, nisam više ni besna, samo previše razočarana.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Član od
12.02.2009
Poruke
29.266
Reakcije
14.830
Horoskop
Ovan
A, pa nije ni cudo sto su uplaseni. Savet roditelja je opasna stvar. :p Zasto si razocarana? Pa nije valjda da tek sada uvidjas koliko je obrazovni sistem kod nas los?
 

šufnudla

neprilagođena
Član od
26.11.2016
Poruke
1.223
Reakcije
2.038
Horoskop
Strelac
...i dođe taj dugo čekani ponedeljak. Šta je bilo na kraju? Ništa. Žena se pokupila i otišla kući, poljubila sam vrata zbornice. Šta reći... kakvu poruku poslati...
Ček, ona je tebe zvala na razgovor? I zapalila kući ranije? o_OOoo, pa ja bih otišla da je tužim kod pedagoga, psihologa i direktora... tek sad imaš valjan razlog da im svima podvikneš.
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Član od
12.02.2009
Poruke
29.266
Reakcije
14.830
Horoskop
Ovan
Taman se smirila i ti je huskas na kolege. Pa gde je tu kolegijalnost?! :)
 

Taca

ona, stara
Član od
25.05.2014
Poruke
14.392
Reakcije
13.035
Horoskop
Ribe

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Član od
12.02.2009
Poruke
29.266
Reakcije
14.830
Horoskop
Ovan
Nema veze, moze i utorak, umrecemo od radoznalosti. :D
 
Vrh Dno