Šta da upišem?

znljubica

Novajlija
Član od
18.02.2011
Poruke
19
Reakcije
0
Ovo je pitanje koje ovih dana najčešće čujemo. Pred učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola stoji jedna od najvažnijih odluka u životu: izbor budućeg zanimanja. Roditelji su najdragoceniji savetnici svojoj deci i treba da budu upoznati sa svim važnim pitanjima izbora zanimanja.
Da li ste spremni za tako važnu odluku?
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Član od
12.02.2009
Poruke
29.704
Reakcije
15.496
Horoskop
Ovan
Retko koje dete sa 14 godina je sposobno da donese pravu odluku.
 

Njavica

Dreamer.
Starosedelac
Član od
07.08.2011
Poruke
4.260
Reakcije
3.464
Horoskop
Devica
Stemis, mozda nije sposobno, ali roditelji su tu da pomognu u odluci, i ne samo to, nego da podrze konacan izbor... Ja znam kako su moji ukucani reagovali na moju zelju da upisem za pejzaznu arh, a ne jelte ekonomiju ili sta god da je danas "trazen" posao, i uopste nije lepo setiti se toga da nisi imao tu vrstu podrske koja ti je trebala u tom periodu...
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Član od
12.02.2009
Poruke
29.704
Reakcije
15.496
Horoskop
Ovan
Slažem se sa tobom, ali donekle. Roditelji trebaju razumeti i poštovati želje deteta i pokušati da mu pronađu školu/faks prema afinitetima i želji. Aliiiii, postoji jedan problem. A to je da u ovoj je..... zemlji ne možeš pronaći posao i sa "traženim" zanimanjima a kamoli za neka manje tražena, retka zanimanja. To se posebno odnosi za nas koji ne živimo u velikim gradovima (Beograd, Novi Sad, Niš i sl.). Teško je naći posao kada se završi fakultet i poznajem mnoge koji su završili razne fakultete, a rade nešto posve treće. Po meni je to mnogo veće razočarenje od prvobitnog oko izbora faksa/škole. Svakako da se želje i afiniteti deteta moraju uzeti u obzir, ali na žalost, kod nas se mora uzeti u obzir i mogućnost zapošljavanja. Mene to ubrzo čeka za starije dete i što se tiče izbora srednje škole apsolutno smo saglasni oko izbora. Za kasnije videćemo...
Znam isto tako da roditelji ponekad razmišljaju sebično, želeći da dete zadrže u gradu, da se vrati nakon završenih studija. Niko ne postavlja pitanje dobru nameru roditelja, ali ostaje pitanje jesu li njihovi stavovi ispravni.
Tema je isuviše kompleksna za naše podneblje, mnogo toga se može reći.
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Član od
03.05.2010
Poruke
8.890
Reakcije
4.665
Horoskop
Lav
Mislim da dileme oko toga koju srednju školu upisati i nije potrebna, jer smatram da srednja škola i nema nekog značaja, ukoliko se planira nastaviti školovanje posle nje. Naravno ovo ne važi za đake koji bi želeli da se bave nekim zanatom. Gledajući po sebi, ja sam bila apsolutno ravnodušna koju ću srednju upisati, a bila su mi otvorena vrata za maltene sve škole, a izabrah onu koja mi je bila najbliža kući, a danas mi treba 5 sekundi da se i setim kako mi se zove srednjoškolska struka. Toliko o značaju srednje škole, na duže staze.
Mali broj đaka u svojoj 14-oj godini zna šta žele biti i mislim da nemaju tu zrelost da donesu odluku koja će im obeležiti čitav život. Osim toga u kakvoj zemlji živimo, danas ni diploma fakulteta nije nikakva garancija, ne samo da će biti uspešan u poslu, već i da će ga imati, pa je , po mom skormnom mišljenju, završetak samo srednje škole kockanje sa životom.
Stoga je mnogo bitnije kako se đak razvija kroz srednju školu, kao ličnost, ma kog da je profila škola ( naravno ne treba ići u krajnost pa upisati nešto sa čim nema nikakvih dodirnih tačaka ) i da je mnogo važnija odluka ona u 19-oj godini.
Što se mešanja roditelja tiče , to je uvek bilo škakljivo. Ono što mislim je da se ni ovde ne treba ići u krajnost. Dakle ni princip: ''Ja sam rekao ta i ta škola i tačka!'', ali ni princpip: ''Upiši šta god'' nije dobar. Roditelji najbolje poznaju svoje dete s toga treba izabrati najpraktičniju odluku, a koja ne odstupa mnogo od sklonosti deteta.

I jedan i drugi princp odluke oko svog školovanja sam imala na svojoj koži.
Princip; upiši šta voliš, iako mi je u početku delovao sjajno i kao dar sa neba što mi se u odluku ne meša, ispostavio se, kada sam malo više sazrela, da i nije bio toliko dobar, jer sam izabrala vrlo nepraktično zanimanje. A odjednom mi je postalo važno i da to što radim bude koliko toliko cenjeno. To je ono što roditelji znaju, a dete pred upis još uvek ne, jer jednostavno nije ono to koje hrani porodicu, pa da ima svest koliko znači i biti plaćen za ono što radiš.
Onda je na redu došao gorepomenuti princip: treba izabrati najpraktičniju odluku, a koja ne odstupa mnogo od sklonosti deteta. Moji su predlagali nekoliko praktičnih rešenja i našli smo se na sredini. Koliko toliko praktično, a nije predaleko od mojih interesovanja.

Eto možda ova moja priča posluži budućim maturantima , ako naiđu na ovaj tekst.
Naravočenije: Pratite svoje želje, ali oslušnite šta roditelj ima da vam kaže. Sredina je najčešće zlatna :)
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Član od
12.02.2009
Poruke
29.704
Reakcije
15.496
Horoskop
Ovan
Ja sam recimo upisivao tamo gde su i moji drugovi. I grdno pogrešio, jedva sam se dozvao pameti. Deco, upisujte ono što volite, ako znate šta želite, ili upisujte ono za šta imate smisla. ALi kao što ova mala reče, poslušajte i savet roditelja, jer se dešava da ljudi kasnije završe fakultete, upravo one koje vole, a ne mogu naći posao.
S obzirom da je velika nezaposlenost i da je školstvo takv kakvo jeste, zaista je prava umetnost izabrati pravu srednju školu i fakultet.
 
Vrh Dno