• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Srpska musaka od krompira

Aemilianus

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
31.01.2010.
Broj reagovanja
8
Sastojci

300 grama mlevenog mesa
4 krompira srednje veličine
1 manja glavica crnog luka
4 dl mleka
2 jajeta
biber, vegeta, aleva paprika

Način pripreme

U šerpi sa uljem propržiti omanju glavicu crnog luka, pa dodati 300 grama mlevenog mesa. Mešati da se meso ne bi ugrudvalo i kada dobije braonkastosivu boju, dodati punu kašičicu vegete, malo bibera i pola kašičice aleve paprike. Promešati i skloniti sa vatre.

U drugu šerpu prečnika oko 25 cm naređati kolutove krompira debljine 3-4 mm, a rupe popuniti sitno iseckanim krompirom na kockice. Preko tog sloja krompira sipati prženo meso i preko njega staviti još jedan sloj krompira.

U šerpi u kojoj se pržilo meso umutiti 2 jajeta i dodati 4 dl mleka. Promešati sve to i sipati preko krompira i mesa. Staviti u rernu i peći na 300 stepeni dok površina ne dobije braonkastocrnu koru.

Vreme pripreme: 60 minuta

Aemilianus

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
31.01.2010.
Broj reagovanja
8
000201BB.gif

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Musaka se ređa slojevito, kolutovi krompira trebaju da prelaze jedan preko drugog tako da rupica između ne treba da ima. Krompir sečen na kockice nema veliku svrhu u musakama.Krompir složen sa filom od mesa mora obavezno da se izdinsta na plotni šporeta pre nego što ode u rernu, u ostatak masnoće od prženja fila doda se topla voda i sve sipa u musaku, tek toliko da poklopljena može da se kratko izdinsta. Onda se musaka kada voda malo ispari stavlja u rernu kada se dobro zagreje preliva rojal-masom od umućenih jaja i slatkog mleka. Onda se vrati u pećnicu i gratinira do kraja.

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
ja dodajem u masu i šampinjone.... super je...

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Obožavam pečurke! :joyful:
Inače, ima različitih musaka, od mladih tikvica, pečenih paprika, plavog patlidžana, karfiola, kelja...a prihvatili su ih svi na Balkanu. Neko preliva ovakva jela, jajima i pivom, ja to ne bih preporučio. Dosta je original musake izmenjen, naročito ka delovima Evrope koji imaju drugačiju klimu. Šopska, grčka, lombardijska, marokanska, mađarska, italijanska, švedska, a kod nas i kruševačka, timočka, lička, vojvođanska... sve su to varijacije na onu grčku (oko koje se i Turci otimaju) ali od mladih tikvica.

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Tikvice kada pohujem, pohujem i ručkam posebno...:)
naročito kada spremim "orli" masu za paniranje. Ali skrenuo sam sa teme, ovde je musaka u pitanju.:hungry:

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
ja ih pohujem onako dugačke, više mi se dopada od kolutova... nekako mi u musaku lepše legnu...

Vrh Dno