• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Srbin na kineskoj marki

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Poštanska marka, koja je odnedavno u opticaju u Kini "nosi" lik Kragujevčanina Miljana Bjeletića, umetnika na harmonici, inače profesora na Fakultetu umetnosti u Nišu.

205894zmajkf.jpg


Profesor Bjeletić kaže da je njemu lično, ali i umetnosti kojom se bavi, time ukazana velika čast. Priča da je dobitnik velikih svetskih priznanja za umetnost, ali štampanje poštanske marke sa njegovim likom je svakako najznačajnije.


- Koliko znam, takvu čast što se ljudi iz Srbije tiče, imao je samo naš poznati glumac Velimir Bata Živojinović, koji je vrlo popularan u Kini i u toj zemlji štampana je poštanska marka sa njegovim likom, priča profesor Bjeletić.

On kaže da je krajem prošle godine pozvan da bude član žirija na internacionalnom takmičenju umetnika na harmonici, koje se održavalo i najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Profesor Bjeletić je višegodišnji učesnik raznih svetskih takmičenja, a njegovi studenti osvojili su veliki broj značajnih međunarodnih priznanja.


Na poslednjem takmičenju u Kini, Bjeletić je bio u žiriju iz Evrope, koji su činili po jedan predstavnik Rusije, Nemačke, Francuske, Kazahstana i - Srbije. Reč je o probranim i priznatim evropskim stručnjacima i umetnicima, koje je odabralo Ministarstvo kulture Kine, kao pokrovitelj i organizator takmičenja.

- Kada sam po završetku tog takmičenja obavešten da će štampati poštansku marku sa mojim likom, u prvi mah nisam poverovao. Dobitnik sam raznih nagrada i svetskih priznanja, ali ovo "nestandardno" priznanje je vrhunac u mojoj dosadašnjoj karijeri. Dobio sam jednu "moju" poštansku marku na poklon i čuvam je kao veliku dragocenost, priča Bjeletić.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Zanimljivosti/287982/Srbin-na-kineskoj-marki
 
Vrh Dno