Srbija...

Lujka

Suspendovan nalog
Član od
15.09.2009
Poruke
8.102
Reakcije
1.278
Horoskop
Vodolija
... i njene lepote.

 

beauty

Poznata ličnost
Starosedelac
Član od
19.10.2010
Poruke
2.050
Reakcije
14
Ah @Lu kada ce taj avgust? :laugh: Prelep ti je ovaj video! :laugh:
 

Lujka

Suspendovan nalog
Član od
15.09.2009
Poruke
8.102
Reakcije
1.278
Horoskop
Vodolija
:laugh: .. i meni se dopao a znam da ih ima jos... Kad nam je lepa Srbija ne moze ni video biti los :laugh:

Rekla bih sa danasnjim danom jos 4 meseca i 11 dana :lud:
 

Lujka

Suspendovan nalog
Član od
15.09.2009
Poruke
8.102
Reakcije
1.278
Horoskop
Vodolija
Preko 500 fotografija sa teritorije Srbije. Gradovi, reke, planine, jezera, kulturna obeležja, crkve, manastiri, parkovi, sela...


Predivno!
 

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Član od
16.11.2010
Poruke
2.317
Reakcije
646
Horoskop
Ovan
:roflmao:

i samo da kazem..... de mi je slika iz prethodnog posta????.....u sta se to pretvorila....:(
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Član od
12.02.2009
Poruke
29.681
Reakcije
15.464
Horoskop
Ovan
:laugh: A ja jedno vreme razbijao glavu kakve veze ima slika koju si okačila sa Srbijom. Zamalo i da upitam, al ajde rekoh, neću, vidim da svi ćute pa ajde i ja ću. :D
 

Jova

Suspendovan nalog
Član od
10.03.2012
Poruke
2.173
Reakcije
1.325
Horoskop
Škorpija
TUŽNA VEST:
Srbija 3. na svetu po siromaštvu
BEOGRAD - Srbija se našla na trećem mestu po indeksu siromaštva među 90 država, u analizi koju je spoveo Institut Kejto sa sedištem u Vašingtonu.
Listu predvodi Venecuela sa indeksom 79,4, a slede Iran sa indeksom 61,6 i Srbija sa indeksom 44,8, objavljeno je na sajtu tog instituta. Hrvatska je s indeksom 30,5 zauzela 15. mesto, a glavni faktor siromaštva, baš kao u Srbiji je ogromna stopa nezaposlenosti.
Nezaposlenost muči i susedne države, pa je Makedonija na 11. mestu sa indeksom 35,7, Slovenija je sa indeksom 20,8 zauzela 32. mesto, Italija sa indeksom 20,1 je na 34. mestu, a Mađarska sa indeksom 14,3 na 53. mestu. Bosna i Hercegovina i Crna Gora nisu bile uključene u istraživanje.
Institut Kejto je u analizu uključio 90 država, a indeks siromaštva u pojedinoj zemlji izračunat je na osnovu stope inflacije, kamatnih stopa, stope nezaposlenosti i stope rasta BDP-a.

izvor:kurir-info.rs

Surova realnost...Ako Nova Vlada ne uradi nista na povecanju Standarda Gradjana onda je Srbija na dobrom putu da do kraja godine zauzme 1.mesto...
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Član od
04.10.2014
Poruke
10.151
Reakcije
11.249
Horoskop
Ovan
Može u ovoj temi i ponešto što nije vezano ta turizam, lepote, manastire...a i nije loše da znamo!
Banaćani "lale"

"U slavu smeha Banaćana koji
je lagan kao i kolo njino ali oštriji od jatagana."

Miloš Crnjanski: Apoteoza
Banaćani su poznati po nadimku - Lale. Često, pogrešno, sve Vojvođane smatraju Lalama. A kao sto svi Vojvođani nisu Lale, nego samo Banaćani, tako ni svi stanovnici mnogonacionalnog Banata nisu Lale, već samo Srbi - starosedeoci. Poznate su, i rado slušane, šale o junacima banatskog humora - Lali i Sosi. A zašto uz banatske Srbe ide nadimak Lala, manje je poznato. Da li po cvetu istog imena? Nekoliko starih legendi, teorija i tumačenja nude odgovore na postavljeno pitanje.
Posle pobede nacionalno šarenih trupa Marije Terezije protiv Turaka, upriličena je, negde u Bačkoj, velika vojnička smotra. Postrojeni po regimentama, vojnici su očekivali početak ceremonije. U stroju su bili prekaljeni borci - graničari iz Srema i Bačke. Nedostajali su samo Banaćani. Do tada niko od carskih oficira nije mogao sa sigurnošću da kaže: da li će uopšte oni stići. Ali, neposredno pred Caričin dolazak, uspelo je i banatskoj regimenti, posle više neuspelih pokušaja, da pređe nabujalu Tisu.
Postrojili su se, brže-bolje, na levom krilu vojničke smotre. A onda se, sa svitom, pojavila Marija Terezija. Primivši raport, pošla je u obilazak ešelona vojnika pozdravljajući ih i deleći im odlikovanja. Među visokim oficirima i carskim dostojanstvenicima nastala je primetna zbunjenost i komešanje kada su saznali da su baš tog trenutka stigli i Banaćani. Jer, prethodnog dana bile su potvrđene informacije da Banaćanima visoke vode Tise ne dozvoljavaju prelazak. Zašto nisu predvideli odlikovanja za čuvenu banatsku regimentu. Podelivši Sremcima i Bačvanima odlikovanja, Carica je na kraju stigla do Banaćana. Videvši da za njih nema gvozdene kolajne nije se zbunila. Skinula je svoj skupoceni, zlatni carski lanac na kome je u obliku priveska bila prekrasna lala, cvet koji je u to vreme bio simbol lepote, harmonije i bogatstva. Sa osmehom i zadovoljstvom prišla je banatskom oficiru i stavila mu ga oko vrata. Sa svih strana, kažu, odjekivalo je vojničko: "uraaa...uraaa..." Tako se, eto, na ovoj smotri, među mnogim gvozdenim krstovima, našla i zlatna "lala-orden". Za vreme ručka, ljubomorni na Banaćane, vojnici i oficiri ostalih regimenti ismevali su banatske vojnike nazivajući ih - Lalama.
Od tada, pa do danas, Banaćani ostadoše - Lale.
Po drugoj legendi, Marija Terezija nije bila samo zaslužna za nadimak, već je Banaćanima bila i kuma.
 
Vrh Dno