• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Srbi najmanje putuju ....

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Srbi najmanje putuju u Evropi

Srbija je rekorder po broju ispitanika koji ne planiraju letovanje. Istraživanje „Stavovi Evropljana prema turizmu”, sprovedeno u 27 zemalja članica Evropske unije i još sedam zemalja, takođe pokazuje da Srbi vole da se odmaraju kod rođaka i prijatelja jer je prošle godine svega 39 odsto građana platilo smeštaj.
312190-20.jpg

Naši sugrađani vole da putuju, ali vole da na putovanjima obezbede besplatan smeštaj
ISTRAŽIVANJE - Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 30.594 ispitanika, od kojih su 503 osobe iz Srbije.

Rezultati istraživanja pokazali su da građani Srbije ređe od evropskog proseka putuju po svojoj zemlji ili u neku članicu EU. Iako je Srbija među rekorderima po procentu ispitanika koji ne planiraju letovanja, ona nije među zemljama u kojima se finansijski razlozi najčešće navode kao razlog zbog kojeg se ne planiraju putovanja.

Kod nas, međutim, veliki procenat građana planira da putuje u inostranstvo van Evropske unije, čak 41 odsto, po čemu je Srbija u vrhu liste, odmah iza Slovenije (55 odsto). Srbija je, takođe, među zemljama sa natprosečno visokom zastupljenošću besplatnih noćenja na odmorima, pa je smeštaj platilo 39 odsto građana Srbije koji su prošle godine proveli najmanje četiri noći na putovanju.

Da je ipak interesovanje Srba koji žele da odu na odmor ove godine veće, pokazuju podaci sa ovogodišnjeg Međunarodnog sajama turizma, koji je posetilo 70.000 ljudi, što je za sedam odsto više nego lane. U turističkim agencijama kažu da je interesovanje za rezervacije letovanja premašilo sva očekivanja.

Danijela Pušara iz "Kon Tikija" kaže da je tokom sajma rezervisano 2.000 aranžmana za Grčku i više od 1.000 aranžmana za Tursku, što je 15 odsto više nego na prošlogodišnjem sajmu.

- Posetioci su iskoristili mogućnost da uplatom od 50 evra steknu popust i do 40 odsto - kaže Pušara.

I u turističkoj agenciji "Big Blu" kažu da je ove godine zabeleženo veće interesovanje. Komercijalni direktor agencije "Big Blu" Boban Šćepanović kaže da je broj rezervacija tokom sajma turizma četiri puta veći u odnosu na prošlu godinu.

- Premašena su sva naša očekivanja na sajmu, mada je ove godine bilo mnogo više posetilaca. Najveća potražnja je bila za letovanjem u Antalijskoj regiji u Turskoj - kaže Šćepanović.

Najviše građana koji će ove godine ići na odmor
zemlja - odsto
Danska 89
Finska 89
Nemačka 87
Norveška 87
Austrija 86

Ne planiraju odmor
zemlja - odsto
Bugarska 30
Srbija 34
Grčka 35
Portugalija 40
Turska 45
Izvor: Eurobarometar

http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/srbi-najmanje-putuju-u-evropi/31736.phtml

Verujem da ste odahnuli, mi u stvari ne volimo da putujemo već volimo da idemo kod rođaka .... niste valjda pomislili da je u pitanju to što prosečan gradjanin Srbije nema love ni za vikend u blizini mesta gde živi, a kamoli putovanje u neku susednu zemlju ....

Misha

Nadrndani Bengalski tigric
Učlanjen(a)
13.12.2011.
Broj reagovanja
83
Horoskop
Nije određen
Ali za rakiju/cigare i tonu sarmi - uvek se ima... :o:thumbsdown:

Misha

Učlanjen(a)
13.12.2011.
Broj reagovanja
83
Horoskop
Nije određen
Moji baba i deda (nisu mladi i zeleni) svaka godine idu i na more i u banju.
Stvar je u dobroj organizaciju i volji.

Znam puno ljudi koji trose pare na totalno nebitne stvari.
Da zele da odputuju i vide nesto, otisli bi.
Ali, jednostavno, ne zele....
Zasto?!
Prvenstveno jer su tako nauceni odmalena.

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Baba i deda otkačili decu i unuke od sise i naravno da je sve samo stvar organizacije ...

Ima ljudi iz tvoje kategorije .... al ne bih ja generalizovao baš tako ... mnogi iz moje generacije su imali, i zimovanja i letovanja u toku jedne godine, a sada kad treba nahraniti, školovati decu, platiti sve račune, kredite i ostale minuse na karticama .... onda putovanja budu jedna od prvih žrtava....

Misha

Učlanjen(a)
13.12.2011.
Broj reagovanja
83
Horoskop
Nije određen
I ja placam mamin kredit, placam racune u svom stanu i pomazem u ovom gde zivim (kod momka).
Pa opet, znam da se odreknem nekih stvari, kada zelim da priustim sebi nesto sto mi je bitno.

Znam da je tesko.
Samo mi je muka od ovih prica " nema se posla..." , "sve je gore i gore..." i slicno.

Srbija nikada nije pucala od posla.
Nikada nije bila pristupacna.
Nikada nije bila bogata.
I nikada nije bilo dobro.
(Pre pola meseca sam pokusavala da pronadjem nekoga ko bi radio u jednoj firmi sasvim pristojan posao, za 250e, niko nece - svima malo para, a znaju da kukaju na sve strane...
Posle sam pomagala u trazenju zene koja bi cuvala dete radnim danima, za 200 e mesecno - na kraju je dosla zena u penziji, iz KRAGUJEVCA, jer je ovima u Beogradu to malo....)

A ljudi i dalje zive, i dalje voze kola, i dalje prave troskove.

Ljudi i dalje kupuju sudopere od 2000 e (znam jer im ja prodam).
Istina je da "Bogati najmanje osete krizu"...
Ali, nije o tome ovde rec.
Ovde je rec konkretno o putovanjima.

I dalje stojim iza toga, da nije skupo.
Skupo je otici u Nis i platiti autobusku kartu onoliko koliko bi platio avion da odletis do Italije, da zivis u (recimo ) Madjrskoj.
Skupo je platiti racun za mobilni, onliko koliko ti treba za week u Becu.

Ali, Srbi vise vole da plate mobilni 40-100e mesecno, nego da od tih para priuste sebi neko skromno putovanje.

O cemu mi ovde pricamo?
Mi, u Srbiji, nemamo nikakav organizovan turizam.
Kod nas se to ne ceni, onoliko koliko se ceni u inostranstvu.
U Srbiji se ne zivi od turizma.
Samim tim, nismo ni turisticki obrazovani i nemamo neku posebnu zelju za njim.

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Miškec cenim trud ... al nemoj da ulazimo u detalje ....

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Ni ja ne bih da detaljišemo, jer svakako da ima porodica koje sebi ne mogu priuštiti neko putovanje. Ali, debelo je Misha u pravu za sve što je napisala i mnogo toga naopakog je kod nas.

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
.......Beogradjani su skupi.........moja kuma zenu koja joj cuva dete od 8 ujutru do 7 uvece.....ujedno sprema i hranu za to dete placa 350 evra.....i to kaze da je jos i super prosla da obicno traze i vise...... tako da njoj pola plate ode samo na taj izdatak

...ali u Nisu ili nekom drugom gradu za cuvanje dece ne moze da se uzme vise od 150 evra......... tako da u tom grmu lezi zec..............nije Beograd cela Srbija........mozda u Beogradu neko moze da da 50 evra za telefonski racun.....ali neko ko zivi na selu i zivi od poljoprivrede (prosecan srpski seljak....ne ovi koji imaju po 10 hektara zemlje) nema sanse da odvoji za nesto tako.......

........kada pricaju o prosecnoj plati.........ja imam utisak da je mozda u Beogradu prosecna plata 35000.......u ostalim gradovima ljudi su presrecni ako svakog treceg meseca prime 20000..........i posle naravno da nemaju da putuju.......

.......ali sit gladnom ne veruje........

......evo ja upravo gledam da na prolece odem do Budimpeste....za jedno nocenje treba 49 evra po osobi.......ali ja dok dodjem do Beograda.........treba mi da putujum vise od 3 sata.........pa onda da sacekam autobus i celu noc putujem do Budimpeste.....pa u popodnevnim satima da se smestim u hotel........i sutra dan da se vratim za Beograd....pa onda da u Beogradu pronadjem gde da prespavam...........................to je mucenje a ne odmor.......... a ima da puknem preko 200 evra za to.......... takve ture su :poop:

Habibi

Član partije :P
Starosedelac
Učlanjen(a)
30.04.2011.
Broj reagovanja
192
Horoskop
Ribe
Emi ko da sam ja pisala... Još bih dodala u mnogim srpskim gradovima je ta prosečna plata najviše 150 eu,a izbor radnih mesta se bazira na kineskim radnjama,kafićima i eventualno nekoj pekarici ili kiosku brze hrane...Tu se radi od jutra do sutra za tričavih 10 000 din i naravno da prekovremeno se ne plaća...

E kad takva porodica jedva skrpi da plati struju i osnovne dadžbine ostane im jedan ogroman minus...
Nedao bog da želiš da pokreneš nešto svoje,prva tri meseca ako uspeš da poisplaćuješ poreze,lokal...

Beograd je nešto sasvim drugo,tamo samo onaj koji ne želi da radi može propasti...

Pa sad i ono konačno ...putovanje...evo npr. ja :) Putujem samo kad imam siguran smeštaj tj. znam gde i kod koga idem (kao pred novu kad sam bila u CH),taj put je finansirala moja mama kod koje sam i otišla...O svom trošku ni u snu trenutno nebih mogla da priuštim taj put jer je povratna bila 250 chf...Tako da je kod mene sve to ograničeno al nadamo se boljim vremenima...jel...
Plus možda i ako budem imala neku kintu ,još malo mi dete polazi u školu (mnogi znaju kako to izgleda) pa će biti pitanje šta pre... Tako da s moje tačke gledišta male su šanse da ću moći da planiram put i na jedan vikend negde a kamoli nešto više..
A nije da nebih volela...Zadnji put kad sam bila na more to je bilo u Egiptu,letovalište Hurgada(eto prošlo je 7 god od tad)...Ma imam ceo spisak gde bih sve otišla i šta bih prvo obišla,al eto čekam bolje vreme i neku promenu kojoj se nadam...

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Izludeste me sa tim Beogradom .... jeste svesni Vi koliko ljudi radi u Bgd-u za mizeriju od plate ... a slani štapić u centru grada košta 50 DINARA .... sigurno bi to neko prodao i u vašim mestima to za to pare :D ... o kvadratu stana da ne govorim ... Habibi mslm da je mnogo teže u bgd-u kreativan biti (veća konkurencija) nego u manjoj sredini ...

Habibi

Član partije :P
Starosedelac
Učlanjen(a)
30.04.2011.
Broj reagovanja
192
Horoskop
Ribe
Mislim da nisi me shvatio najbolje,sve ima dobru i losu stranu,ja sam samo spomenula da ko hoce da radi nemoze da propadne sto kod nas nije slucaj jer stvari funkcionisu na drugi nacin...nego da ne spamujem ... Rekla sam o putovanju sta sam imala... :)

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Verovatno ... al stalno "Beograd" ovo, "Beograd" ono ... nije "Beograd" Knez Mihailova, Delta Siti i TC Ušće ... mada je sve manje i manje to .... i to je na našu opštu žalost tako, ima "Beograda" koji liče na Svilajnce, Ćuprije, Jagodine (doduše aqua park nemamo) i ostatak Srbije .....

Vrh Dno