• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

SPONDILOZA – Okoštavanje kičme – Bolest savremenog čoveka!

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
NAUČITE DA KONTROLIŠETE BOLOVE U VRATU I LEĐIMA I ŽIVITE KVALITETNIJE

Zašto su bolovi u vratu i leđima postali jedan od najčešćih zdravstvenih problema savremenog čoveka?


Današnji način života karakteriše smanjeno kretanje i mnogo stresa ! To je uslovilo porast degenerativnih oboljenja kičme ili kratko rečeno spondiloze (izraz već poznat velikom broju ljudi). Sama spondiloza je genetski uslovljen proces ali faktori koji je ubrzavaju su način života, nedovoljna fizička aktivnost, loše držanje tela, profesije koje zahtevaju dugo sedenje i prinudne položaje (vozači, građevinski radnici, rad na računaru…), odmaranje u nepravilnom položaju, prekomerna telesna težina i dr. Ređi uzroci bolova u vratu i krstima mogu biti zapaljenjski procesi, tumori, povrede, osteoporoza idr. zbog čega je važno da dijagnozu blagovremeno postavi lekar.
Imate bol u leđima – posetite lekara!
Degenerativni procesi (tzv. okoštavanje) mogu zahvatiti bilo koji deo kičmenog stuba (kičmene pršljenove, sitne apofizne zglobove, međupršljenske diskuse, ligamente i dr.), pa je reč o spondilozi, spondiloartrozi ili diskus herniji kao najtežem stepenu oboljenja.
Najčešće se radi o cervikalnom i lumbalnom sindromu.

Šta je to cervikalni sindrom?

Cervikalni sindrom karakterišu bolovi i ukočenost u vratu i rameno – lopatičnoj regiji, ponekad sa širenjem u potiljačni deo glave (cervikocefalgia) ili sa širenjem u jednu ili obe ruke i pojavom žarenja i trnjenja (cervikobrahialgia), ukoliko su oštećenja u blizini mesta gde živci izlaze iz kičmene moždine. Ukoliko se radi o dugotrajnom pritisku na korenove živaca smanjuju se mišićna snaga i masa i slabi osećaj za dodir i druge senzacije iz spoljašnje sredine u rukama.
Oboleli delovi diskusa i pršljenova mogu da pritiskaju i kičmene arterije koje ishranjuju zadnje delove mozga kao i nervne strukture (zadnji vratni simpatikus), pa se mogu javiti vrtoglavica, poremećaj ravnoteže, zujanje u ušima, muka, glavobolja.
Ponekad, oštećenja na vratnom delu kičme mogu biti tako velika da dovode do suženja kičmenog kanala i pritiska na kičmenu moždinu kada se radi o vratnoj diskus herniji (cervikalna mijelopatija).Tada se javlja spastična oduzetost nogu i poremećen hod, a na rukama postoji mlitava slabost, bolovi, osećaj trnjenja i hipotrofija sitnih mišića šaka.
To su ozbiljna stanja.
Ne zanemarujte bol u vratu i leđima!
Posetite lekara na vreme!...


više na str:
http://www.antamedica.com/fizikalna/okostavanje-kicme/
 
Vrh Dno