• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Spektakl na nebu

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Večeras stižu Geminidi

Pripremite se za spektakl na noćnom nebu!

0200007.48.jpg

Večeras nas očekuje najspektakularnija kiša meteora poznatija kao Geminidi. Riječ je o najdužoj kiši meteora u godini, gdje je u jednom satu moguće vidjeti 120 meteora s gotovo svake točke na Zemlji.

Svake godine sredinom prosinca Zemlja prolazi kroz svemirske krhotine, kamenje i led ugašenog kometa nazvanog 3.200 Phaethon.

Meteori lete kroz našu atmosferu iz sazviježđa Blizanaca, od kuda su i dobili ime. Najdužu kišu meteora prenosit će i NASA.

Kamera će biti postavljena na centar u Huntsvilleu.
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Još malo o meteorima
Večeras gledajte “kišu” čestica kometa

Tempel-Tuttle/ video

Upisao admin on Studeni 17th, 2012

Leonidi – foto:NASA
Ovaj vikend sve ljubitelje nebeskih tijela mogla bi razveseliti jedna od najljepših kiša meteora u godini – Leonida, naravno ako bude vedro
Potok Leonida stvaraju čestice koje nastaju kada se komet Tempel-Tuttle približi Suncu pa se njegovi ledeni plinovi počnu isparavati, a krutine odvajati. Znanstvenici smatraju da su kometi nastali u vrijeme stvaranja Sunčeva sustava, prije nekih 4,6 milijardi godina, od ostataka materijala koji nije utrošen u formaciji Sunca. Leonidi su ime dobili zbog toga što se sa Zemlje čini da stižu iz zviježđa Lava.
Kiša svoj vrhunac dostiže sredinom studenoga; ove godine to će biti 17. Čestice u atmosferu ulaze brzinom od oko 72 kilometra u sekundi i ondje izgaraju. Neki komadići znaju biti promjera devet milimetara pa stvaraju prave vatrene lopte. Njihova masa doseže oko 85 grama, a kinetička energija sličnu onoj koju ima automobil koji se kreće brzinom od 100-tinjak km na sat.


Ako vam vreme dozvoli pogledajte bit će zanimljivo.
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
ako nebo bude vedro i ne sedim za kompom verovatno ću da gledam.... :)
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Vala po ovoj hladnoći ne izlazim pa i da novčići padaju. :D
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Kod nas pada neka sitna kišica pa nećemo videti ništa:D
 
Vrh Dno