Sniženje cena

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Član od
12.02.2009
Poruke
29.625
Reakcije
15.372
Horoskop
Ovan
Da li znate da je zakonom regulisano pitanje sezonskih sniženja, akcija, popusta?

Evo šta o tome kaze nas novi Zakon o trgovini:
Član 37.
Prodaja sa sniženom cenom može da bude:
1) rasprodaja;
2) sezonsko sniženje;
3) akcijska prodaja.
U slučaju prodaje robe/usluge sa sniženom cenom, trgovac, odnosno pružalac usluge je dužan da pored ponude prodajnog podsticaja, u skladu sa članom 36. stav 2. ovog zakona, na prodajnom mestu jasno istakne i sniženu i prethodnu cenu.
Rasprodaja robe je prodaja po nižoj ceni u odnosu na prethodnu cenu, u slučaju prestanka poslovanja trgovca, prestanka poslovanja u određenim objektima ili prestanka prodaje određene robe.
Trgovac je dužan da fizički izdvoji robu koja je predmet rasprodaje od prodaje robe pod redovnim uslovima. Od objavljivanja rasprodaje do kraja njenog trajanja trgovac ne sme da naručuje i uključuje u rasprodaju nove količine robe koja je predmet rasprodaje.
Sezonsko sniženje je prodaja robe po sniženoj ceni nakon proteka sezone i najviše dva puta godišnje. Sezonsko sniženje započinje u razdoblju između 25. decembra i 10. januara i 1. i 15. jula.
Sezonsko sniženje iz stava 5. ovog člana može trajati najviše 60 dana po sezonskom sniženju.
Akcijska prodaja je prodaja robe/usluge po ceni koja je niža od prethodne cene te robe/usluge i traje ne duže od 31 dan.
Trgovac i pružalac usluge koji organizuju akcijsku prodaju sa rokom važenja do tri dana ne moraju da istaknu sniženu i prethodnu cenu, već jasno određenje procenta sniženja.
Zaprećena kazna za prodavce koji prodaju robu i usluge suprotno ovim odredbama je od 500.000 do 2.000.000 dinara.
Nagradno pitanje glasi: hoćete li prijaviti prodavca?
 

šufnudla

neprilagođena
Starosedelac
Član od
26.11.2016
Poruke
1.316
Reakcije
2.216
Horoskop
Strelac
Zavisi. Ako je nagrada za odgovor na pitanje veća od štete koju bi mi prodavac napravio zbog prijavljivanja - vrlo verovatno :D
 

Njavica

Dreamer.
Starosedelac
Član od
07.08.2011
Poruke
4.242
Reakcije
3.430
Horoskop
Devica
Pa to sa sniženjima se jedino ne poštuje u maloprodajama i eventualno maksi prodavnice, ovo ostalo redovno na sniženjima im sve stoji označeno koloika je bila cena, koliko je smanjeno zapravo itd, mislim da nije ni njima u cilju da se zezaju baš sa tim i da imaju kazne za takve stvari
 
Vrh Dno