• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Šnicle

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Aham, pa zapravo ne bi bile pilece, nego svinjsko meso ( ne pravim za sebe licno ) . Vidis nisam obratila paznju na toplo-hladno, eto dokaz neiskustva. Ok, videcu onda sta da radim. Hvala na savetima :)

Imaš i ovde gomilu svinjskih šnicli i kremenadli, pročitaj, uporedi, sve može da se iskombinuje, od začina pa do umaka i preliva, i garniture. Ne mora ništa da bude strogo, ali neke stvari idu, a neke ne. :)

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Pogledajte prilog 1851

Drugi načini pripremanja su:

1. Lovačke šnicle - šnicle od goveđeg mesa panirane u brašno, ispržene na ulju. Na istoj masnoći propržiti brašno, dodati začine, naliti vinom i vodom, vratiti šnicle i dinstati dok ne omekšaju. U saft dodati dva koluta limuna, senf i ovim umakom preliti gotove šnicle uz dodatak pavlake. Servirati sa testeninom ili krompirićima.

- oko 700 gr goveđih šnicli
- 50 gr brašna
- lovorov list
- najgevirc
- so i biber
- kašičica senfa
- limun
- čaša belog vina
- kisela pavlaka.

1) Mozes li mi reci sta je najgevirc? Nikad cula za to, pretpostavljam da je neka vrsta zacina?
2) Zbunjena sam kod jednog dela opisa pripreme...Elem kazes gore vratiti snicle i dinstati dok ne smeksaju. Ok. A potom kazes dodati senf i preliti umakom gotove snice. Znaci li to da snicle posebno od ovog sosa spremam ili njih kad se spreme izvadim pa nakandno dodajem limun tid...?

Znam da su pitanja glupa...No, pocetnik sam. :)

P.S. Ah da posto cu praviti od svinjskog mesa da li se to uklapa u ovaj umak?

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Kada se šnicle izdinstaju zajedno sa saftom, izvade se i serviraju, onda se u saft doda limun, senf i pavlaka i preliju. Najgevirc ili piment je engleska mirođija, to je osušeni nepotpuno zreo plod bobica, ima miris kao karanfilić a ukus oštar kao biber. Uklapa se ovde i svinjsko meso, pileće ne.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Hvala:)

Videcu kad budem isla kasnije u nabavku da nadjem taj najgevric, a za slucaj da ga ne nadjem oce li to biti problem ili ima neka alternativa?

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Nađeš mlevenu mešavinu bibera ili u zrnu, a kući samelješ, ali mislim da ima sada odamh da se kupi začin koji je i upakovan u posudicu koja odmah melje, slično onom starinskom ručnom mlinu.

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Kotanyi Mlin....ako si na to mislio Boki....

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Da, te začine samo i kupujem, naravno ukoliko nije sezona za ove moje. :laugh: Ima i mlin, meni je to smešno, ali ima. Vrti, vrti pa ga protrese. :roflmao:

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
da, u pravu si, i ja koristim te mlinove.... :thumbsup::thumbsup:

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
3444073_l-620x350.jpg

BOKIJEVE ĆAKNUTE ŠNICLE

Ovu moju kombinovanu izmišljotinu možemo pripremiti od telećeg i od pilećeg mesa. Mala je razlika koju ja koristim, međutim, vi možete dodati nešto od začina koji vama najviše odgovara, naravno, pod uslovom da ima nekog smisla zbog arome i ukusa.

Za pileće šnicle:

- oko 500 gr pilećeg mesa, dve šnicle
- jedna glavica crnog luka, sitno seckan
- so, ulje, biber, začin
- kašika brašna
- malo aleve paprike
- pola čaše pasiranog paradajza, koristim "tomatelo"
-oko 200 do 300 gr šampinjona, isečeni na listiće
- bosiljak, origano
- čaša belog vina
- jedna srednja šargarepa, rendana
- malo rendanog paškanata
- fond od kuvanog povrća
- limun
- peršunov list

Ukoliko sami sečete šnicle od belog pilećeg mesa, samo ih lagano poravnajte, nikako tučkom za meso, nisu dobre kada su istanjene. Suviše tanke šnicle nisu sočne, mekane i imate osećaj kao da jedete karton. Šnicle posolite i pobiberite i spustite na zagrejano ulje. Pržite kratko sa jedne i sa druge strane, one se brzo prže, nema potrebe da dobiju onu jako zlatno-smeđu boju jer se ionako kasnije dinstaju i omekšaju.

Ispržene šnicle izvaditi, na istoj masnoći propržiti prvo pečurke (pečurke će pustiti vodu, dinstati ih dok ta voda ne ispari i pečurke krenu ponovo da se prže u ulju), dodati luk, šargarepu, paškanat i nastaviti sa prženjem još malo. Dodati brašno, kratko promešati, dodati i alevu papriku, nalivati sa malo toplog fonda tek toliko da se dobije saft koji nije ni suviše gust i previše redak. Vratiti šnicle u saft, dodati paradajz, dinstati nekoliko minuta uz povremeno dolivanje fonda ili vode (uvek toplu ili vruću). Na kraju dodati ostale biljne začine i vino. Šnicle krčkati dok malo vino ne ispari i dok meso ne omekša.

Za teleće šnicle:

- oko 500 gr telećeg mesa, dve šnicle
- glavica crnog luka
- so, biber, začin
- lovorov list
- kašika brašna
- malo aleve paprike
- čaša belog vina
- tri, četiri kašike pasiranog paradajza (nikako paradajz iz flaše koji spremate za zimnicu)
- 2 sveže paprike, seckane na rezance
- 3 čena belog luka, sitno seckana
- fond od povrća
- peršun
- timijan
- peršun
- oko 200 gr šampinjona, isečenih na listiće
- kašičica soja sosa

Postupak je skoro isti kao i kod pilećih šnicli. Ovde je jedina razlika da se brašno ne prži već se priprema kao klajster i sipa u jelo da bi se dobila gustina, posle čega se nastavlja sa krčkanjem da brašno ne bi ostalo živo i da u saftu nema grudvica od brašna.

Znači, prže se šnicle, izvade iz ulja, nastavlja se sa prženjem pečuraka, dodaje se luk, zatim paprike, aleva paprika, naliva fondom, dodaje paradajz, vraćaju šnicle u saft. Dodaje se klajster, vino i ostali začini i kuva dok sve ne omekša.

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Ove šnicle nisu baš nikako Ćaknute.... :laugh::thumbsup::thumbsup::thumbsup:

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
HOLŠTAJN ŠNICLA

- 5 teleće šnicle ili svinjske šnicle
- 4 kašike brašna
- 4 kašike prezli
- 10 slanih ribljih fileta
- teglica kapara
- limun
- ulje i puter
- so i biber
- 5 jaja

Šnicle izlupati tučkom, pa svaku uvaljati u brašno, umočiti u ulupano jaje i na kraju spustiti u prezle, pa na vrelom ulju ispržiti s obe strane. Posebno ispržiti jaja na oko. Na svaki tanjir staviti po jednu šniclu, odozgo jaje sa malo bibera, a sa strane garnirati slanim sardelama, kaparima i kriškama limuna.

Berlinski diplomata Fridrih fon Holštajn (1837-1909) bio je po znat i kao veliki sladokusac. Međutim, bio je stalno u žurbi i posebno ga je nerviralo što, kako je govorio, ni jedan obrok ne može na miru da pojede komplet, od predjela do deserta. Uvek bi ga neko ili nešto uznemirilo i odvlačilo od stola na koji je njegova kuvarica iznosila najprobranija jela. Stoga joj je jednoga dana dao nalog da odjednom servira i predjelo i jelo, kako bi uspeo da završi ručak za petnaestak minuta, a da se ne odrekne ni jednog dela obroka. Iznela je na sto veliku bečku šniclu prekrivenu jajetom prženim na oko, i garniranu slanim sardelama, kolutovima limuna i kaparima. Gospodaru se obrok dopao i kasnije je često tražio da ga posluže i gostima, samo što se prilog menjao, u svečanijim prilikama dopunjavan je dimljenim lososom i kavijarom. Jelo je postao poznato kao "šnicla Holštajn".

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
:banghead:.. kako svinjsko i riba zajedno... vala ja to ne bi jela...ajd posebno u redu ali ovako ne...

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
To je Nemačka. To je napredna kultura. :laugh: Imam puno nemačkih jela koja su veoma čudna, neka sam probao i pored toga što zvuče nenormalno jako su ukusna, verovala ili ne. :hungry:

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Neka hvala.... ja sam samo za normalna... mislim da bi se ukusi pomešali a to baš ne volim...

Insajder

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
05.04.2013.
Broj reagovanja
2.181
Horoskop
Ovan
Jeo sam ovde u Austriji pečena svinjska rebarca premazana medom i ljutim sosom.
Mogu vam reći da sam se oduševio.
Volim takve kontraste ukusa. :)

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
svinjska rebarca sa ljutim sosom može:thumbsup::thumbsup: ali sa medom jok...

Insajder

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
05.04.2013.
Broj reagovanja
2.181
Horoskop
Ovan
svinjska rebarca sa ljutim sosom može:thumbsup::thumbsup: ali sa medom jok...

pa nemoj da zaključuješ da ti se nešto ne sviđa dok ne probaš ;)
spojevi ukusa mogu imati prijatne 'ekpslozije' da se prosto oduševiš :)

jeo sam u Grčkoj recimo ovčiji sir preliven medom, pa lubenicu kao salatu uz roštilj...Fenomelno je ! :thumbsup:

Spoj slatko-slano je moj omiljen ukus.

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
lajk si dobio za lubenicu... jeste slatka ali je povrče...

Insajder

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
05.04.2013.
Broj reagovanja
2.181
Horoskop
Ovan
povrće sa ukusom voća...nebitno u koju botaničku grupaciju spada,
bitno je da dobro štima uz roštilj :)

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
uz roštilj ide skoro sve... tu može i med na batkove.......

Vrh Dno