• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Smak sveta

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Popularne teorije o svršetku svijeta i odgovori znanstvenika

Što li će nas sve zajedno doći glave i hoće li se to uopće dogoditi 21. prosinca kao što neki najavljuju? Pročitajte što nam sve navodno prijeti i što na to kaže znanost


popularne-teorije-o-svrsetku-svijeta-i-odgovori-znanstvenika-504x335-20121148-20121128120749-9868f6bc3b487e22317c335391e3341e.jpgČovječanstvo je do sada već nekoliko puta preživjelo najavljene sudnje dane, no onaj najslavniji je tek ispred nas - 21. prosinca 2012.

Zato smo pripremili vodič za neupućene, u kojem ćemo ukratko pokušati objasniti što nam navodno prijeti te što to kaže znanstvena zajednica.
Majanski kalendar, 21. prosinca 2012.

Teorija: Majanski kalendar kao posljednji datum navodi 21. prosinca 2012. godine i to je mnoge navelo na zaključak da su Maje kirurški precizno prije nekoliko stoljeća predvidjele svršetak svijeta.
Pobornici te teorije se još jedino nisu dogovorili kako ćemo tu noć svi zajedno postati svemirski pepeo, a u nastavku ćete moći pročitati najčešće spominjane tvrdnje.
Odgovor: Mnogo stručnjaka za Maje, među njima i vrlo ugledni antropolog i astronom Anthony Aveni, tvrde da nema mjesta panici. Riječ je kompleksom kalendaru u kojem se ne najavljuje sudnji dan, već završava jedna era i počinje nova.
Sadašnja, era Petog sunca, za Maje je počela 11. kolovoza 3114. godine prije Krista te završava 21. prosinca 2012. godine. Te će noći, kada prođe ponoć, početi nova era i to je sve, ističu.
Planet X ili Nibiru

Teorija: Nibiru ili Planet X je navodno nebesko tijelo otprilike pet puta veće od Zemlje koje se nalazi unutar Sunčevog sustava te neki vjeruju kako će prolaskom pored naše planete uzrokovati kataklizmu 21. prosinca 2012.
Planet Nibiru, odnosno, njegov fatalni učinak po Zemlju, među prvima spominje Nancy Lieder, Amerikanka koja je kasnih devedesetih godina postala popularna zahvaljujući izjavi da s njom kontaktiraju izvanzemaljci Zete.
Nezaobilazan lik u toj priči je i američki antropolog Zecharia Sitchin, koji je obrađivao i prevodio drevne sumerske tekstove u kojima se spominje tajanstveni Nibiru (planet, prema Sitchinu, naseljavaju Anunnaki, drevni astronauti ili bogovi).
Ipak, upravo je Lieder bila ta koja je konstruirala čitavu priču o povezanosti Planeta X i Nibirua s majanskim kalendarom.
Odgovor: O postojanju još nekog nekog velikog nebeskog tijela unutar Sunčevog sustava se nagađa od davnina, no čini se da je Nibiru ipak samo plod mašte.
Naime, ako još uvijek vjerujete da će Nibiru izazvati kraj svijeta 21. prosinca, ugledni NASA-in znanstvenik David Morrison ima za vas protupitanje: ako je doista tu, pa kako to da ga ne vidite golim okom bez obzira iz kojeg pravca dolazio?
I doista, ma koliko štovatelji teorija zavjere voljeli optuživati NASA-u da skriva od javnosti informacije, Planet X bi sada već mogli snimiti čak i malo boljim mobitelom da je tako blizu.
Fatalni poredak planeta

Teorija: Najjednostavnije opisano, 21. prosinca će navodno doći do poravnanja svemirskih tijela fatalnog učinka po Zemlju. U većini teorija se spominje poguban gravitacijske efekt između Sunca i crne rupe u središtu Mliječnog puta (Sagittarius A).
Naravno, tu pobornici smaka svijeta u priču ponovo upliću Maje, te ističu simboliku: poravnanje koje slijedi uključuje Sunce u zimskom solsticiju, solsticiju smrti, što znači da završava doba tame i ulazimo u eru Zlatnog doba kada će u svijetu ponovno zasjati duhovna svjetlost i svijest.
Odgovor: Riječ je o još jednoj teoriji koju po svemu sudeći možemo objesiti mačku o rep jer, prije svega, Sagittarius A bi morao biti barem šest milijardi puta bliži Zemlji da bismo na našem planetu osjetili bilo kakav gravitacijski učinak.
Također, da bi takav poredak bio sporan, morao bi biti nešto što još do sada nismo vidjeli. No, vidi vraga, takav raspored nebeskih tijela je po Zemlju sasvim uobičajen i nikad nije imao po nas posljedice.
Nadalje, 21. prosinca će Sunce proći 6.6 stupnjeva sjeverno od središta galaksije, te će jedino tih dana Jupiter izgledati poput ukrasa na nebu.
Promjena polova Zemlje

Teorija: Točno je da magnetski pol putuje te da se periodički polovi potpunu okreću. Točno je i to da je magnetizam iznimno važan jer štiti planet od različitih ionizirajućih i elektromagnetskih izboja i oluja kojima nas 'bombardira' Sunce.
No, iako se posljednjih godina pol ubrzano počeo micati od Kanade prema Rusiji, šanse da će to 21. prosinca 2012. godine izazvati apokalipsu su gotovo nikakve.
Odgovor: Dapače, Zemlja je kroz svoju povijest prošla na stotine polarnih promjena, zadnju prije 780.000 godina, te da je ta imala tako poguban učinak, život na planeti kakav poznajemo ne bi postojao, objašnjava britanski znanstvenik Ciaran Beggan.
Stoga, ne očekujte da će 21. prosinca Sunce na nas poslati 'paklene rakete' koje će imati katastrofične posljedice.
Poplave, potresi, invazija neprijateljski raspoloženih izvanzemaljaca, dolazak jahača apokalipse

Sve navedeno u podnaslovu također su popularne teorije što prijete. Istina, ne možemo se zakleti da izvanzemaljci doista neće doći 21. prosinca, no zasad još nisu na vidiku.
A što se, pak, jahača apokalipse tiče, nisu li već tu? Ratujemo, bolujemo, gladujemo, i sve tako dok sami sebi napokon ne dođemo glave.
Nuklearnog i biološkog oružja imamo za pola svemira, pa ako već nagađamo o najrealnijem svršetku svijeta, možda je najbolje da zavirimo u vlasito dvorište i umove.
Pročitajte više u specijalu Smak svijeta.
 
Vrh Dno