• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Slike koje su ostavile trag

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Svako od nas ima nekog omiljenog umetnika, a šta je sa slikama? Da li u vašem životu postoji neka najomiljenija slika koja vam je možda promenila pogled na svet, promenila razmišljanje o nečemu ili ostavila neizbrisiv trag?
Koja je to slika, zašto baš ta slika i šta ona za vas predstavlja?

Jedan od slikara koji je na mene imao dosta uticaja je Salvador Dali, ali je teško izdvojiti neku njegovu sliku, jednostavno sve imaju nešto što natera čoveka da se duboko zamisli i razmisli o životu.

Columbus_Dream_Dali.jpg

San Kristifora Kolumba
"Jednom ćemo shvatiti da su Rafael i Vermer otkrili sve što se moglo otkriti u slikarstvu.Upravo zato, umesto da se prepuštate beznadežnom teoretisanju i pokušajima ponovnog otkrivanja slikarstva - CRTAJTE." Salvador Dali, 1945.

Druga slika pred kojom sam zaćutao ali daleko od toga da sam ostao ravnodušan, jeste slika Uroša Predića.

Uros_Predic_-_Siroce_na_grobu_18881a.jpg

Siroče na majčinom grobu 1888.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Bio sam u muzeju Salvadora Dalija u Figuerasu. Već sam rekao da nisam neka umetnička duša, ali kada vidite sve njegove radove i pročitate ponešto o njemu, ne možete ostati ravnodušni. :)

lutalica

optimista sa iskustvom
Starosedelac
Učlanjen(a)
12.08.2012.
Broj reagovanja
614
Horoskop
Rak
Slika koju sam videla jos kad sam bila u srednjoj skoli je "Mali crni dorucak". Toliko mi se urezala u secanje, pamtim je jos uvek... N e mogu da je nadjem na Netu, da je vidite...

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Kako je danas godišnjica Eduarda Monea, stavi neke slike, u njegov spomen...:):thumbsup:

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Slika "Doručak na travi" 1863. Eduar Mane

zavtrak.jpg

Na Salonu odbijenih ova slika je izazvala podsmeh i skandal ali je imala odlučujući uticaj na Sezana, Gogena, a kasnije i na Pikasa i Matisa.

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Jednom je Pikaso rekao za Vermera " Po njihovim rukama prepoznaješ ruku (majstora)." Ja mislim da tu nema šta više da se doda, sem par slika Jana Vermera.

1e22292e8dd4c72a28419e75a5af716f.jpg Geograf 1669.

36_267676.jpg Astronom 1668.

23.jpg Pletilja čipke 1669-1670.

vermeer_1.jpg Žena koja meri biser 1664.

300px-johannes_vermeer_-_de_melkmeid.jpg Mlekarica (služavka s vrčem mleka) 1658-1660.

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
gledam sad ove slike, koliko su pune detalja i na svaku se sitnicu vodilo računa, senke, nabori na haljinama.... predivno Jan....

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Freska "Atinska škola" 770 cm u osnovi, rad je Rafaela. Rađena po narudžbini pape Julija II, oslikavanje papskog dvorca u Vatikanu.

Raphael, School of Athens mural 1509ff.jpg

Atinska škola 1509-1510.

Atinska škola je alegorija koja predstavlja svojevrsni Hram učenih, za čije je stvaranje Rafael ideju crpio iz jednog dela čuvenog filozofa humaniste Marsilija Fičina.
Na ovoj fresci su uklopljeni svi filozofi, neki su dobili likove tada poznatih slikara, a na ovoj fresci se nalazi i sam Rafael.

raphael_athens-608x405.jpg

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Slika "Rađanje sunca" je luka u Avru viđena u zoru, kroz maglu. Ovu sliku je Klod Mone prvo nazvao "Marina", ali je ona kasnije dobila naziv "Impresija: rađanje sunca" koja je nadahnula novinara i kritičara Luja Leroaa koji je izlagače nazvao impresionistima. Uvreda ovog kritičara nije pogodila metu, jer se izraz dopao slikarima i usvojili su ga kao naziv svog pokreta.

moc016_l.jpg

Impresija: rađanje sunca 1873.

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
"Naš slab um ne može dostići potpuno savršenstvo u svim naukama, umetnostima, istini i mudrosti. To, doduše, ne znači da nam je mudrost u celini nedostupna. Ukoliko bismo hteli da učenjem izoštrimo naš um vežbajući se u tome, mogli bismo, koračajući pravim putem, tražiti, učiti da stičemo, prepoznavati i približavati se nekakvoj istini."
Albreht Direr

Albrecht Durer - the knight death and the devil .JPG

Vitez, Smrt i Đavo 1513.
gravira na bronzi

images.jpg

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
koliko je ovde detalja.... a tek koliko mu je vremena bilo potrebno i alata da uradi....

bravo Jan....

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Slika "Krunisanje cara Dušana" preko 20 kvadratnih metara naslikana je kao porudžbina Kraljevine Srbije za učešće na Svetskoj izložbi u Francuskoj, Parizu 1900.godine. Slika prikazuje čin krunisanja cara Dušana u Skoplju 1346.godine.

KrunisanjeCaraDusana.jpg

Krunisanje cara Dušana, započeta 1899.godine.
Paja Jovanović

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Od 1508.do 1512.Mikelanđelo je oslikavao tavanicu Sikstinske kapele u Vatikanu, freskom ogromnih razmera, na kojoj su predstavljeni prizori zasnovani na Starom zavetu iz Biblije. Centralni prizor stvaranja prikazuje Boga kako se ispružio da bi dao život i energiju Adamu koji je na zemlji - energiju koja se prenosi ispruženim prstom.Adam koji je smatran modelom renesansne lepote, leži na zemlji.Deo njegovog tela je primio energiju, a ostatak je inertan.Najveličanstveniji prikaz čina stvaranja.

Adam_na_restauratie.jpg

main-qimg-10da40e73439abff85cf9142352a9464.jpg

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Imao sam tu privilegiju da je vidim uživo. :)

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
hvala Jan... baš je lepo pogledati ovaj svod....:thumbsup:

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Glava bika u levom gornjem uglu slike nesumnjivo pripada Minotauru, koji oličava zlo i razaranje.Iako nema središnje mesto u kompoziciji on ipak pretenduje na glavni položaj.Jedino njegova figura ne izražava patnju, dok su sva ostala lica ožalošćena okrenuta ka njemu.U središtu kompozicije prikazani su žena koja beži, ranjeni konj i poginuli ratnik.U ruci palog je polomljeni mač, simbol poraza.Svetlost koja dopire iz električne svetiljke spokojna je i ujednačena - simbol nade.
Usred dana, 26.aprila 1937 ,u jeku građanskog rata u Španiji, bombarderi vazdušne legije "Kondor" uništili su grad Gerniku, istorijsku prestonicu Baskije. Pikaso je taj akt doživeo kao ličnu tragediju i stvorio jedno od svojih najemocionalnijih dela.

guernica-picasso.jpg

GuernicabyPicasso.jpg

Slika "Gernika" 1937. Pablo Pikaso

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
hvala Jan na detaljnom objašnjenju, mada ja nikad nisam razumela njega i njegova dela, više sam za klasike gde se sve vidi i razume... to je moj ukus...

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Leonardo je rad započeo 1495.a završio 1497. Fresku je naručio Lodoviko Sforca 1494.godine za dekoraciju zida trpezarije manastira Santa Marija dela Gracija u Milanu.Freska je počela da propada posle godinu dana zbog loše tehnike rada.Freska je oštećena i od strane Bonapartinih vojnika jer je trpezarija pretvorena u konjušnicu.
Prema predanju, kralj Fransoa I je hteo da fresku zajedno sa zidom odnese u Francusku.

abendmahl100_v-panorama.jpg

Tajna večera

leyonardo (41).jpg

Vrh Dno