• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Sistem zakljucivanja ocena u skoli

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Da li je vama normalno da dete iz predmeta ima zakljucenu ocenu 4 (u dnevniku su mu upisane sledece ocene: 2, 3, 4, 5 i 5), a da na skolskom takmicenju iz istog predmeta bude ubedljivo prvi sa odlicnim rezultatom? Da li je prosek ocena po vama merilo za zakljucivanje ocene ili je ipak merilo pokazano znanje prilikom zakljucne ocene?

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Dotakao si se jako skakljive teme...
Sto se primera kog si naveo, tice, jeste logicno da ima zakljucnu ocenu 4 ukoliko se gleda iskljucivo matematickom kombinacijom.
Medjutim, ja imam veoma sopecifican stav prema ocenama. Naime, od onih sam koji tvrde da ocena nije uvek validno merilo znanja.
Sto se zakljucne ocene tice, da sam profesor ( a trebala sam biti ) stvari koje bih ja racunala su seldece: svakako osnova bi mi bila dobijene ocene, ali samo osnova, takodje treba gledati na aktivnosti na casu, vladanju i ukoliko dete ima eventualnih uspeha na takmicenju iz datog predmeta. Tako da smatram da je jako nezahvalno iskljucivo prema oceni zakljucivati, jer ta ocena zavisi od mnogo faktora. Desava se da je recimo profesor veoma raspolozen i daje vece ocene no sto bi realne bile ili da profesor nekog ucenika ne simpatise i daje manju ocenu...Zato i kazem sve je to skakljivo.

I za kraj u navedenoj situciji: ukoliko je dete odlican djak u ostalim predmetima + taj uspeh na takmicenju + primerno vladanje zakljucila bih 5. Ali gledasjuci striktno matematicki ocena 4 ispada kao zasluzna.

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Ni po meni ocena nije merilo znanja.Moze se desiti da jednom ne nauci bas svaku sitnicu i dobije nesto losiju ocenu. a gde je tu opsti utisak o deteu,procena njegovog celokupnog zalaganja tokom godine ?
Neko ko ostvaruje takve rezultate na takmicenju da ima zakljucenu 4,tom profi fali nesto :rolleyes:

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
...........mozda je 4 ustvari kazna zbog losih ocena (2 i 3).........kako bi detetu bilo krivo sto ima zakljucenu 4 ..... i kako bi vise ucilo u sledecem polugodistu..:zbunjen: ...........treba popricati sa profesorom........:)

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Broj reagovanja
659
zasto mora biti kazna?mozda je motivacija,prvo je polugodje,i te ocene nisu vazne...ocigledno je da je u pocetku manje ucio ,da je kasnije otkrio i sklonost ka tom predmetu,sto ce,verujem rezultirati peticom na kraju.ne zaboravimo da mozda postoje i druga deca,koja su tokom celog polugodja imala petice..a ne zaboravimo da kod nas nastavnici za svoje ocenjivanje odgovaraju i pred kolegama,direktorom i da ne mogu da daju ocene po svom licnom utisku,kao na zapadu.

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Od deteta zavisi da li je motivacija ili kazna.Moze ( kod dosta dece) to biti razlog da omrznu i predmet i nastavnika.

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Ja znam za profesore kod kojih uopšte nije bilo bitno koje ocene imaš, već je ocena povećavana i smanjivana ... čak su neki profesori polazili od toga da svima na početku upišu peticu, a posle toga ili je odbraniš ili klizaš na dole :)

Inače zalažem se za sistem testova kakav je na zapadu.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Da li neko može bliže da objasni taj sistem testova koji se praktikuje na zapadu?

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.559
Horoskop
Ribe
U školi koju moja deca pohađaju, sistem zaključivanja je isključivo matematiči, s tim što neko ko je imao situaciju iz prvog primera i matematički ima recimo četvorku, ako je pokazao napredak, kao u pomenutom slučaju, može da odgovara za veću zaključnu ocenu. Ako tada pokaže znanje, sasvim je u redu da mu ocena bude povećana.
Samo takmičenje, prema ličnom iskustvu, nije adekvatno merilo, već znanje pokazano na času, kontrolnim zadacima ili kako to na zapadu rade, kroz testove.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Pa i takmicenja su testovi, sa mnogo tezim zadacima.

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Broj reagovanja
11.266
Horoskop
Ovan
I nama se to dogadja ovih dana.
Jelena jeste mala, završava četvrti razred ali samo saznanje da mora da odgovara za 5 iz matematike posle ocena npr. 5,4,3,5,5,5, je neverovatno opterećuje. A borac je neverovatan i onda joj se tako poljulja samopouzdanje da ne zna gde je. Ljuta je, plače i eto ti pedagozi...Bolje bi bilo da je učiteljica ćutala i nije je hvalila..

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Sto neko rece, nama u prosveti ne treba reforma, vec revolucija. Ali kako promeniti svest ljudi???

Gagisha

Poznata ličnost
Učlanjen(a)
30.04.2019.
Broj reagovanja
205
Horoskop
Vaga
Samo ću napisati moje mišljenje ocenjivanja u osnovnoj školi.
Dok sam pohađao osnovnu školu, po završetku razreda je bilo možda pet do šest đaka sa Vukovom diplomom. Recimo na nekih 150 đaka završnog osmog razreda. To je nekih,recimo 5%.
Danas,mislim da je taj procenat skočio na nekih 25% do 30%.
Retko je danas naći pravog vukovca. Kada kažem pravog, mislim na onog koji je dobar i u prirodnim i u društvenim naukama,zna dobro strane jezike,lepo crta,talentovan za pevanje,nema problema sa sportskim aktivnostima.
U današnje vreme,po meni,ipak ne može da zasluži Vukovu diplomu onaj koji je ispunjava kriterijume koje sam naveo. Mnogo ocena se poklanja. Tako se i dođe do tog procenta oko četvrtine generacije da budu vukovci. Možda čak i više.

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
Pogađa malo ta situacija sa ocenama.
Evo situacije sa mojim detetom. Prva četiri razreda je bio sa svim peticama. U petom razredu je imao jednu četvorku. Naravno, to je njegov uspeh, nismo pitali ni kako, ni zašto, ni da li da se popravi. Na kraju godine, na roditeljskom sastanku razredna je rekla da su nekoj deci popravljene ocene zbog uspeha. Bilo mi je svejedno tog trenutka, mom detetu uspeh nije visio, po kom mišljenju je fantastičan. Elem, prošle godine, moje dete ponovo sa jednom četvorkom. Opet nema veze. Kada me je pitao da ode da odgovara, razmišljali smo korona je, uspeh je odličan, nema potrebe da ide u školu, čim je čista ocena, sve je u redu. Međutim, opet razredna, zove me i kaže nismo mogli da mu na veću popravimo jer je u petom imao jednu četvorku.
Prvo, niko nije tražio da mu se popravi, ne razumem da li su o tome raspravljali i zašto. Drugo, zašto nije prošle godine urgirala ako je mislila da treba da bude u konkurenciji za Vukovu diplomu, na primer? Dakle, stava sam da svako treba da ima neku svoju ocenu koju zaslužuje, a s druge strane neki roditelj je možda popravio svom detetu ocenu u petom, veće onda automatski u šestom i onda to dete ima 2 poena više u startu u odnosu na moje dete.

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.559
Horoskop
Ribe
Mešanje roditelja u ocenjivanje, zatim deca koja plaču !!!! za ocenu, to su sve dna našeg sistema obrazovanja. I prava slika budućih „akademskih građana“. Koji će sa ponosom reći „ja sam završio / la državnu školu, fakultet, nisam kupio /la diplomu“. Ali meni je to podjednako bedno. Bolje da su je kupili, poštenije.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Čim deca krenu u školu, upoznaju se sa nepravdom. Neki je kreiraju, a neki trpe. Mislim da kod nas nije dobar ni način ocenjivanja, ni način učenja.

lejlapantic

Novajlija
Učlanjen(a)
17.02.2021.
Broj reagovanja
1
Horoskop
Vaga
ne valja ni individualna procena jer postoji favorizam, a ne valja ni totalna sistematicnost jer nisu sva deca ista i ne mogu se deca pretvoriti u brojeve. Jako je tesko napraviti sredinu.

Vrh Dno