• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Sindikati u Srbiji

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
U ovoj temi zelim da diskutujemo o ulozi i delovanju sindikata u Srbiji, pre svega iz razloga sto smatram da sindikati kao predstavnici zaposlenih po mom misljenju ne rade dovoljno na zastiti prava zaposlenih, na sprecavanju rada na crno, ne vrse pritisak na drzavne organe da savesno i odgovorno vrse svoj posao.
U nekoj od sledecih poruka (sada nemam vremena) pokusacu da detaljnije iznesem svoje misljenje.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Uzimajući u obzir da se država nalazi u tranziciji još od 2001. godine, sindikati su totalno pali na ispitu. Naravno, govorim isključivo o reprezentativnim sindikatima na republičkom nivou: UGS „Nezavisnost“, SSSS, KSS, ASNS i dr. Ne znam tačno koji sve sindikati imaju reprezentativni status na republičkom nivou, ako sam pogrešio, mogu da se jave i napišu par reči. O sindikatima u preduzećima ne bih da govorim.
Kao što se verovatno sećate, 2001. Godine ASNS ulazi u Vladu Zorana Đinđića i preuzima ministarstvo rada. Ministar postaje tadašnji predsednik ASNS Dragan Milovanović. Podsećam vas, ASNS je bila članica DOS-a. Za vreme njegovog ministrovanja donet je najnepovoljniji po zaposlene Zakon o radu koji je kasnije za vreme Vlade Vojislava Koštunice promenjen.
Umesto da Ministarstvo rada radi na poboljšanju i unapređenju prava radnika, oni praktično tim zakonom poslodavcima daju odrešene ruke. No dobro, taj sindikat je verovatno i formiran sa tom ulogom, da radnicima zamaže oči. Klasična prevara. Sada ih nema nigde, svoje probleme rešavaju silom, optužuju se međusobno za proneveru sindikalnog novca.
Dva ozbiljna sindikata UGS „Nezavisnost“ i SSSS su članovi ekonomsko – socijalnog saveta, potpisali su Opšti kolektivni ugovor, koji u principu nije loš.
Šta ja zameram tim sindikatima (ASNS i ne smatram sindikatom)? Pre svega to što prstom ne miču da smanje rad na crno, to što se ne trude da u svoj sindikat učlane i zaposlene koji ne rade u državnim preduzećima i ustanovama.
Za privatni sektor skoro da i ne mare, šta će im to? Treba da troše novac na advokate, da se zameraju političarima, privatnicima, raznim tajkunima. Ovako je mnogo lepše, drže javni sektor, uživaju u blagodetima sindikalizma u Srbiji i ne mešaju se u svoj posao. Svaka im čast!
 
Vrh Dno