• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Silovanje

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Broj reagovanja
2.953
Horoskop
Lav
Silovanje spada u tabu teme našeg društva. Osim što taj nevoljni seksualni čin nanosi telesnu i psihičku patnju ženama koje su žrtve, naš zakon ne predviđa visoke kazne za silovatelje..doduše, nisam gledala nov KZ i ne znam da li su kazne povećane.

Ali, šta znači i kazniti nečoveka koji je to uradio, kada je već naneo zlo žrtvi? Koja bi adekvatna kazna bila za te ljude?

Zašto je žrtva uvek kriva i zašto je osuđuju, u podjednakoj meri i muškarci i žene?

Dokle ova bolna stvarnost koju ne primećujemo dok ne pročitamo u štampi ili dok se ne dogodi nekome našem bliskom, mora da bude tabu tema?

Šta mislite o ovoj temi?

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Da, u pravu si, velika tabu tema..... Koliko će ženska osoba kroz život nositi takvu traumu, da li će biti spremna za jedan normalan odnos sa partnerom bez straha od povređivanja... mislim da njen seksualni odnos nikada neće biti opušten i prepun uživanja.....

ovo je dobra tema za diskusiju....

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Silovanje je po meni težak zločin, da ne kažem najteži.
Ono što silovanje učini osobi nezamislivo je , ne samo da nanese fizičku bol, već napravi psihički trajne posedice i traume dotičnoj osobi. Osobe koje su to u stanju učiniti su psihički poremećene to je sigurno, a što je u pozadini toga ne možemo mi laici zaključiti. Verojatno detinjstvo puno nasilja bez ljubavi i pravim odgojem pri čemu je silovatelj postao toliko iskompleksiran i isfrustriran. TO JE NAJODVRATNIJI ČIN, ZA KOJEG BI TREBALO UVESTI POSEBNU KAZNU. Da sam na vlasti vratila bih Šerijatski zakon za neke zločine. Ovako koju bih kaznu dala?? Maksimalnu definitivno, a najradje tom gadu odrezala k.....!!!

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Malo sam čitao o tome. Ono što sam zaključio jeste da je silovatelj osoba koja mrzi žene, dok se žrtve neretko osećaju krivim. Dakle, ne samo da u zaostalim sredinama ih pojedinci ili društvo okrivljuju, već se i one same tako osećaju.
Drastična kazna zatvora (ne manja od 10 god.) uz kastriranje.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Ne vidim zasto bi danas to bila tabu tema.

Samo sticem utisak da je nas zakon preblag u pogledu kazni ( ne znam kolike su, al citajuci po novinama, oni brze izadju no sto udju u zatvor ).

Jezim se, kao i svako zensko naravno, tog cina. Ne smem ni da zamislim kako bih se osecala i kakve bi posledice na meni ostavilo to delo, ali da ne sme biti tabu, ne sme. Jeste ponizenje sam cin, ali je jos ponizavajuce da doticni prodje nekaznjeno i ne izvrgnut javnoj osudi i sramoti.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Jeste krivicno, ali ne prica se o silovanju toliko, ne radi se na njegovom maksimalnom izbegavanju...

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
O silovanju u medijima da se cuti samo u obliku jednog clanka kad se isto desi...Kazne su mizerne za njega, barem u praksi. Sa druge strane zrtva tog istog silovanja verujem prolazi kroz uzasan psiholoski proces, pa i emotivni i pitanje je koliko drustvo pomaze da se to prevazidje. Fizicka bol je trenutna, ali ova druga mnogo dublja i traje duze.

Insajder

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
05.04.2013.
Broj reagovanja
2.181
Horoskop
Ovan
da, tačno je, to su velike traume za žrtvu
ali ima dosta i zloupotreba 'silovanja', tj. optužbi od strane žena

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
To je posebna prica i druga strana medalje. Te zene bih podjednako osudila kao i silovatelje.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Sigurno ste čuli da je žena nakon silovanja ostala u drugom stanju i rešila da rodi bebu. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Sta znam...Sa jedne strane razumem taj cin ( mozda se jednostavno plasila abortusa i eventualnih posledica toga ), sa druge....Nisam pametna zaista....Dete je dete, pre svega je njeno, mozda ide tom linijom....

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.520
Horoskop
Ribe
Hajmo prvo definiciju ;)

silovanje značenje

"(stuprum), krivično delo protiv dostojanstva, ličnosti i morala. Radnja krivičnog dela sastoji se u prisili na obljubu, tj. u prinudi da se izvrši polni odnos protiv volje ženske osobe. Prisila na obljubu može se izvršiti bilo upotrebom fizičke sile, bilo pretnjom neposrednog napada na život žene. Objekt krivičnog dela silovanja je ženska osoba starija od 14 godina s kojom počinitelj ne živi u bračnoj zajednici. Postoji razlika jedino u krivičnom zakoniku Republike Slovenije, jer po njemu krivično delo silovanja moguće je izvršiti i u bračnim odnosima, tj. i s osobom s kojom počinitelj živi u bračnoj zajednici. "

Medicinski leksikon

Dakle, razne vrste silovanja postoje (očigledno ne i nad muškarcima, makar prema ovoj definiciji) a Slovenci izgleda ne poznaju termin "bračne dužnosti" već i nevoljni čin u braku nazivaju pravim imenom.

Poslednja izmena:

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Tema bas za raspravu. Da li je seks u braku obaveza? Ako jeste, onda silovanje ne postoji. Ako nije, onda je sve jasno. I tu krece diskusija pitanjem treba li seks u braku biti obaveza ili ne?

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.520
Horoskop
Ribe
Pravni sistem postavlja samo funkcionalni okvir bračne zajednice, uz detaljniju obradu pitanja kao što su dom, imovina, izdržavanje… Dalje uređenje međusobnih odnosa u potpunosti je prepušteno supružnicima, dok god je u skladu sa bazičnim zakonskim principom bračne zajednice: bračni partneri su ravnopravni i dužni da se uzajamno poštuju, pomažu i izdržavaju. Pošto su prava i obaveze u bračnoj kao i u vanbračnoj zajednici izjednačeni, postavlja se pitanje, kako može biti obaveza imati intimne odnose sa osobom sa kojom nema ni zakonske obaveze da deliš život pa i postelju? Nisam stučnjak za bračna pitanja ali "keks" je očigledno stvar dogovara i volje samih bračnih partnera i nije regulisan "zakonskim obavezama". Kao takav, pretpostavka je da mora biti željen sa obe strane. Ukoliko nije, to nigde nije razjašnjeno niti definisano kao silovanje. Zakon se izgleda ne bavi takvim detaljima.

A "Wiki" kaže u "Kritici braka":
Radikalna kritika braka, odnosno zalaganje da se on u potpunosti ukine kao društvena institucija, su postala karakteristična za drugu polovinu 20. vijeka, pogotovo kada je feminističkim pokretom počela dominirati radikalna struja. Prema njima brak predstavlja glavno oruđe za ugnjetavanje žena, odnosno da se kroz institut "supruge" i uz njih vezanih rodnih stereotipova žene stavljaju u trajno inferioran položaj. U tome je možda najrječitija bila Andrea Dworkin ustanovivši da se "brak kao institucija razvio od prakse silovanja".

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Ne poznajem toliko ovu materiju, ali sam nasao U Porodicnom zakonu da se prisiljavanje na seksualni odnos smatra nasiljem u porodici.
A cini mi se, a ovde ima pravnika, da je i u Krivicnom zakoniku na nesto neprecezniji nacin takodje sankcionise silovanje u bracnoj zajednici (clan 194.).

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Broj reagovanja
15.520
Horoskop
Ribe
Što nas dovodi do toga da "bračne dužnosti" ne postoje, već samo dobra volja oboje supružnika. Ne postoji termin "obaveza". Sve izvan obostranog pristanka je silovanje...

Takođe, ne bih se složila da ne postoji silovanje muškaraca od strane suprotnog pola.

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Naravno da postoji. Ali je dosta retko, posebno na Balkanu. :D

Vrh Dno