• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Severno Kosovo po ugledu na Južni Tirol

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

ushljokana ribizla

Zvezdica
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Poruke
2.184
Broj reagovanja
298
Horoskop
Jarac
Američki zvaničnik Filip Riker izrazio je danas uverenje u razgovoru s predsednikom SPO-a Vukom Draškovićem da će Beograd uspostaviti saradnju sa Prištinom, a Drašković je zatražio garancije za zaštitu prava Srba i srpske baštine na Kosovu i specijalan stataus severnog Kosova, po ugledu na Južni Tirol.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Riker izrazio je nadu da će "Srbija, bez formalnog priznanja kosovske nezavisnosti, sa Kosovom uspostaviti neophodnu saradnju i sva sporna pitanja rešavati u konstruktivnom dijalogu pod pokroviteljstvom EU", saopštio je SPO.

Riker je izrazio punu podršku SAD evroatlantskim integracijama Srbije i nadu da će Srbija ispuniti preostale uslove za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Drašković je rekao da je nestatusni deo Ahtisarijevog dokumenta dobra osnova za dijalog Beograda i Prištine i zatražio čvrste garancije EU i Saveta bezbednosti UN za zaštitu prava Srba i srpske baštine na Kosovu, uz specijalan status severnog Kosova, poput statusa Južnog Tirola.

Izvor
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno