• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Sedam decenija od bitke kod Staljingrada

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
U Rusiji se različitim manifestacijama obeležava 70 godina pobede Sovjeta kod Staljingrada i najvećeg poraza nacista u Drugom svetskom ratu. U bici je, prema ruskim zvaničnim podacima, poginulo dva miliona ljudi sa obe strane.

Rusija obeležava 70 godina od sovjetske pobede kod Staljingrada i najvećeg poraza nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, koji je predstavljao prekretnicu u najvećem ratnom sukobu u istoriji.

volgograd.jpg


Povodom jubileja, bivši Staljingrad, a od 1961. godine Volgograd, ukrašen je velikim brojem zastava i crveno-žutim plakatima u čast pobednika.U planu je i rekonstrukcija čuvene bitke.
Ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovaće u Volgogradu paradi u kojoj će više od 650 vojnika prodefilovati u uniformama Crvene armije, a različite manifestacije planirane su i u Moskvi.
Inače, trupe nemačkog feldmaršala Fridriha fon Paulusa kapitulirale su 2. februara 1943. godine opkoljene vojnicima Crvene armije, posle krvave bitke koja je u julu 1942. počela za taj grad na obali Volge, važan tranzitni centar na putu za Kavkaz i njegove bogate resurse nafte i gasa.
To je bila prva masovna predaja nacističke vojske od početka rata koja je promenila tok sukoba kako na strateškom, tako i na psihološkom planu za Sovjete, koji su na početku rata bili demoralisani zbog serije poraza. Bitka za Staljingrad je, takođe, jedna od najkrvavijih u istoriji....

više na str:
http://www.rts.rs/page/stories/sr/s...Sedam+decenija+od+bitke+kod+Staljingrada.html
 
Vrh Dno