• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Saznajte koje biljke čiste vazduh u kući

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Osim što ulepšavaju prostor, sobne biljke i prečišćavaju vazduh, eliminišu štetne gasove, duvanski dim i smanjuju količinu alergena u vazduhu. Uz nekoliko velikih biljaka krupnih listova rešićete se mnogih bakterija i gljivica prisutnih u vašem životnom prostoru.

6895biljkeiff.jpg

Da biste imali čist vazduh potrebni su vam fikus, dracena, paprat, aloja i kaktus

Neke sobne biljke apsorbuju i štetna zračenja koja emituju ekrani televizora i monitori računara, dok druge eliminišu štetne hemijske supstance iz boja, lakova, razređivača i sredstava za čišćenje.
Da biste svojoj porodici obezbedili čist vazduh, trebaće vam samo nekoliko lepih biljaka kao što su fikus, dracena, paprat, aloja i kaktus. Na devet kvadratnih metara prostora bilo bi dobro da imate jednu biljku.
2691biljka-dreamstime360.jpg
2690dreamstime2504784-va.jpg


DRACENA
Prija joj svetlost, ali ne i direktno sunce. Ne držite je na promaji jer će brzo ostati bez većine listova. Redovno je tuširajte, pa će lepo napredovati. Dracena je nezamenljiv prečišćivač vazduha pošto smanjuje koncentracije formaldehida, isparljivih materija iz sredstava za čišćenje, lakova, razređivača, sprejeva i dezodoransa.

FIKUS
Traži svetlost, ali ne podnosi promaju niti nagle promene temperature. U letnjem periodu na svakih osam dana perite mu lišće mlakom vodom u kojoj ste rastvorili malo kalijumovog sapuna, a posle toga isperite čistom vodom. Fikus neutrališe duvanski dim, smanjuje koncentracije ugljen-dioksida, ugljen-monoksida i trielina, hemikalije koja se nalazi u lepkovima, bojama i lakovima.


PAPRAT
Zahteva dosta vlage, a ne voli direktno sunce, pa je treba čuvati u kuhinji ili kupatilu, ali samo ako imaju prozore. Često je prskajte odstajalom vodom i đubrite na tri meseca. Ova biljka smanjuje koncentraciju formaldehida iz nameštaja, lepkova, boja, plastičnih kesa, deterdženata, tkanina i zavesa.

3424dreamstime1291274-al.jpg


KAKTUSI
Lako se gaje i dobro napreduju, ne traže svetlo ni posebnu negu, pa opstaju i kod zauzetih osoba. Kaktusi, naročito oni veći, smanjuju koncentraciju isparljivih organskih materija i apsorbuju štetno elektromagnetno zračenje.


ALOJA
Yaliva se jednom nedeljno, ne voli direktno sunce, ali treba joj prskati listove tečnim đubrivom na 15 dana. Aloja smanjuje koncentraciju isparljivih organskih materija i upija elektromagnetno zračenje televizora, monitora, mikrotalasnih pećnica i mobilnih telefona.


Ne držite biljke u spavaćoj sobi
Spavaća soba nije za biljke jer u mraku troše kiseonik iz vazduha.
Najlakše se čuvaju i najbolje napreduju dracene, bilo širokih ili sabljastih listova.

http://zena.blic.rs/Kuca/3069/Saznajte_koje_biljke_ciste_vazduh_u_kuci
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Ko bi rekao za kaktuse!?
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
i ja sam se iznenadila kad sam pročitala a opet, oni obavljaju preko tih bolji čišćenje vazduha...
 
Vrh Dno