• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Savršena ženska ljepota

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Ideal ženske ljepote
Pogled na savršenstvo ljepote mijenjao se tijekom povijesti.
Ideal ljepote dramatično se mijenjao tijekom povijesti čovječanstva. U posljednjem stoljeću mediji nameću svoje ideale, ali još u vrijeme renesanse žene su htjele imati ten, šminku i frizuru poput pripadnica višeg staleža, odnosno htjele su biti moderne. Svaka je žena lijepa na svoj način, a današnje djevojke nose gene svojih baka i prabaka iako se drugačije oblače, šminkaju i nose drugačije frizure.

Tijekom povijesti mijenjala se slika savršene ljepote ženskog lica, a posebno tijela. Od simbola plodnosti žensko tijelo postalo je matematički izračun savršenih proporcija. Današnji ideal ljepote prilagođen je seksualnim željama muškaraca, a sve veća dostupnost estetskih zahvata doprinosi težnji za savršenstvom. Samo tijekom 20. stoljeća pa sve do danas ideal ženske ljepote mijenjao se svakih desetak godina.

1900-e

Početkom 20. stoljeća u modi su bile ženstvene figure koje su imale oblik pješčanog sata. Žene su htjele izgledati poput glumice Camille Clifford.

camille%20clifford1.jpg
camille%20clifford2.jpg


1920-e

Lude dvadesete, kako su nazivali period nakon Prvog svjetskog rata, donijelo je nova vremena kada su žene napustile tradicionalan izgled, korzete i odjeću koja je naglašavala ženstvenost.

clara%20bow.jpg


Pogrbljen stav i manje grudi ljepše su izgledale u odjeći koja je bila popularna u tom razdoblju. Kratkokose filmske zvijezde Clara Bow i glumica i plesačica Louise Brooks bile su ikone tog vremena.

1930-e

U Hollywoodu su se u 30-im godinama pojavile visoke glumice koje su nosile glamurozne duge i ženstvene haljine. Šminkom su naglašavale oči, usne i imale su savršeno iscrtane tanke obrve.

greta%20garbo.jpg
jean%20harlow.jpg


Greta Garbo, Jean Harlow, Hedy Lamarr i Mae West bile su stilske ikone 30-ih.

Izvor:zbunjen:he.hr
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
1940-e

Pin up i holivudske starlete poput Ave Gardner i Betty Grable te Rite Hayworth bile su oličenje seksipilnosti.

ava%20gardner.jpg
veronica%20lake.jpg


Klasična ljepota Veronice Lake i Ingrid Bergman cijenila se u vrijeme Drugog svjetskog rata.

1950-e

U 50-ima su se cijenile ženstvene obline, a u to vrijeme počeli su izlaziti popularni časopisi za muškarce. Koketne ljepotice kao što su bile Marilyn Monroe i Elizabeth Taylor obilježile su poslijeratno vrijeme sa svojim ženstvenim figurama i naglašenim crtama lica.

Marilyn%20Monroe.jpg
elizabeth%20taylor.jpg


Glamur se vratio na velika vrata, žene su se šminkale i nosile frizure poput svojih idola Grace Kelly i Audrey Hepburn. Francuska ljepotica Brigitte Bardot učinila je svjetski popularnim bikini.
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
1960-e

Tijekom 60-ih godina žene su se više okretale poslu i karijeri i izlazile su iz sfere domaćice.

sophia%20loren.jpg
Catherine%20Deneuve.jpg


Iako je u modnom svijetu vladala mršavica Twiggy, glumice Jane Fonda, Raquel Welch, Sophia Loren i Catherine Deneuve bile su ideal lijepe žene.

1970-e

Frizura glumice Farrah Fawcett postala je simbol ove ere. Muškarci i žene nosili su dugu, raspuštenu kosu kao način na koji su izražavali slobodu.

farrah%20fawcett.jpg


Preplanula Fawcett s prekrasnim plavim kovrčama i prirodnim make-upom bila je uzor svim ženama.

1980-e
Ljepota u 80-ima bila je kombinacija pretjeranog uređivanja i prirodnog looka.

brook%20shields.jpg


Natapirane frizure, debele obrve, jaka šminka, ali i sportska odjeća kakvu su nosile Madonna i Brooke Shields bilo je nešto novo čemu su se divile sve žene.

Izvor:zbunjen:he.hr
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
1990-e

Atletske figure supermodela Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington, Linde Evangeliste i Claudie Schiffer vladale su modnim pistama i naslovnicama modnih magazina.

Cindy%20Crawford.jpg


Nasuprot njima pojavila se Kate Moss koja je započela revoluciju mršavih modela u modnom svijetu. Glumice poput Sharon Stone, Demi Moore, Julie Roberts i Michelle Pfeiffer također su krasile naslovnice časopisa.

2000-e

U novom tisućljeću mediji su gotovo opsjednuti savršenstvom ljepote.

Angelina-Jolie-kosa%20gore.jpg


Osim lica poznatih glumica i manekenki, s televizijskih ekrana i naslovnica časopisa bombardiraju nas reklamama za savršen make-up i odjeću. Isto tako, reklame za treninge i vježbe te prehranu obećavaju nam besprijekorno tijelo i izgled.
Izvor:zbunjen:he.hr
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
i da naglasim, veliko odricanje visoko kalorične hrane....
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.772
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Ženska lepota je univerzalna, samo je pitanje mode da li su popularne velike ili male ... Jel tako? :)
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
ili ukusa..... neko male neko srednje a neko velike....:D
 
Vrh Dno