Sataraš

Bez osmeha sam nista

Novajlija
Član
Satarš je jelo od povrća, najčešće paradajza, paprike i crnog luka. Mi Vojvođani ga još zovemo bećarac . Poslužuje se kao toplo predjelo, prilog jelu od mesa ili kao samostalno jelo(što je barem kod mene u kući veoma redak slučaj ;)) Sataraš se takođe može jesti hladan.

Najčešće se priprema od crvenog luka,paprike, paradjza, a često se priprema i uz dodatak tikvice,patlidzana i šargarepe.

To bi bilo onako nešto uopšteno ;)
A ono što satarš predstavlja za mene jeste jedno prelpo sećanje na meni najdražu osobu to jeste moju baku ;) koja i dan danas kuva najbolju hranu na svetu,i iskreno pozavideli bi joj svi oni kuvari sa 24 kitchena i sire ;) Upravo je sataraš jedno od retkih jela koja do sada nisam ni pokušavao da napravim upravo zbog toga što ne želim da kvarim onaj ukus koji ima samo bakin i ničiji više ;) Eto toliko od mene,nadam se da biti dovoljno za prelaznu ocenu ipak je prvi put ;)
 

šufnudla

Poznata ličnost
Član
Ako mene pitate, idealan dnevni meni izgleda ovako:
doručak - bećarac uz proju
ručak - bećarac i krompir pire
večera - bećarac i jaje na oko

Svaki od ovih obroka može biti zamenjen solo bećarcem. :)
I tako sedam dana u nedelji :rolleyes:
 

šufnudla

Poznata ličnost
Član
Probaću i tako. :laugh: Nego... ne bih ja tu kvarila bećarac sa tikvicama, šargarepom i patlidžanom. Paradajz, paprika i luk - dovoljno!
(minimalista po životnom ubeđenju):laugh:
 

Johny B

doživotni tinejdžer
Član
Nikad nisam jeo sataraš,ali su me u subotu zeznuli pa mi uvalili roštilj ćufte sa ljutom papričicom..ceo dan sam bljuvao vatru :D
 
T

Time

Gost
Ne volim sa jajima sataraš. Meni je pravo otkrovenje bilo kad sam saznao da može da se pravi i bez jajeta i uz to stari sir domaći... njami :)
 
G

Gea

Gost
Jedno jaje samo stavim, to se i ne oseti. Samo da pokupi suvišnu tečnost.
 
T

Time

Gost
Joj moja keva tako stalno pravila pa zamuti ono se vuku neki beli konci po jelu, bljak, ogadio mi se sataraš i spanać u njenom izvođenju...
 

Shesau_

Poznata ličnost
Član
Da daaa,jedno isto :) i ja ga volem mnogo. Stavljam jaje,a volim i bez pa sa sirom.
 

Gđa Blejz

Izmišljen lik
Član
Sataraš je mađarska reč, najčešće ga u Vojvodini tako zovu. Sa druge strane, reč "bećar" je turcizam i u izvornom obliku označava nekoga bez posla, malo posla. Verujem da je bećar paprikaš i dobio to ime zato što je veoma lak za spremanje, "bez mnogo posla".
 
Vrh Dno