• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

RUSKI GAS ZA SRBIJU JEFTINIJI ZA 30 DOLARA

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
Cena ruskog gasa za Srbiju je između 20 i 30 dolara niža nego za druge države Evrope, izjavio je ministar rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević

Jedino Rumunija ima niže cene gasa od Srbije, ali ta zemlja iz sopstvene proizvodnje zadovoljava 60 odsto potreba i nema velike za uvozom, za razliku od Srbije koja ima samo 15 odsto potrebnih količina i mora da uvozi gas, dodao je ministar.
"U okviru ukupne uvozne cene gasa iz Rusije, Srbija plaća troškove prolaza gasa kroz Mađarsku, između 25 i 40 dolara na 1.000 kubika. To podiže cenu, a ne da nam Rusi prodaju skup gas", rekao je ministar Bačević.
On je izrazio očekivanje da će Srbija posle izgradnje Južnog toka imati mogućnost da još povoljnije kupuje gas iz Rusije.
"Gas će sigurno biti jeftiniji, nego što je sada, a taj energent je u ovom trenutku u Srbiji najjeftiniji, ako izuzmemo Rumuniju i Englesku, koja se snabdeva iz Severnog mora," dodao je Bačević.
Međudržavni sporazum između Srbije i Rusije koji, kako je istakao, možda nije nasrećnije formulisan, što češto biva predmet uglavnom novinarskih spekulacija, daje nam prednost u odnosu na mnoge druge evropske države, kada je u pitanju cena gasa, koja je fiksna, ali i u pogledu garancija isporuka.


više na str:
http://akter.co.rs/26-ekonomija/28023-ruski-gas-za-srbiju-jeftiniji-za-30-dolara.html
 
Vrh Dno