• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Romska muzika

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Poruke
15.553
Broj reagovanja
14.688
Horoskop
Ribe
Na današnji dan 1976. je premijerno prikazan film "Cigani lete u nebo" (Табор уходит в небо). Reditelj Emil Lotjanu je kao osnovu za priču uzeo pripovetku "Makar Čudra" Maksima Gorkog, ali je napisao originalni scenario.
U proteklih 45 godina posebnu pažnju privlači muzika iz ovog filma koja je nastavila da vodi samostalni život i dobija brojne interpretacije širom sveta, a nju je komponovao Evgenij Doga.
Nakon premijere film je počeo da se prikazuje u više od 100 zemalja, a za godinu dana pogledalo ga je oko 65 miliona gledalaca. Film je 1976. godine dobio više nagrada na fesitvalima, pa i na beogradskom Festu. Posebnu popularnost je stekla dvadesetjednogodišnja glumica Svetlana Toma koja igra glavnu ulogu, Radu.
Nedavno je digitalizovana verzija filma postavljena na zvaničan Youtube kanal Mosfilma, a zaposleni u ovom filmskom studiju kažu da odavno nisu imali težu restauraciju jer je materijal bio u lošem stanju. Ali posle tri meseca rada na njemu, gledaoci širom sveta mogu da pogledaju besplatno film u punom sjaju.

 
Vrh Dno