• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Roming u Srbiji četiri puta skuplji nego u EU

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Građani Srbije plaćaju četiri puta više cene rominga nego državljani zemalja EU. Niže cene rominga u EU od 1. jula mogle bi da dovedu do povećanja cena telefoniranja u inostranstvu za naše građane jer su ranije evropski operateri niže cene na jedinstvenom tržištu kompenzovali skupljim telefoniranjem za građane zemalja van EU, kažu u Telenoru.
Ipak eventualna poskupljenja se ne mogu očekivati pre septembra. Kad su naknade za roming u EU prvi put zakonski ograničene u junu 2007, cene telefoniranja za građane Srbije koji su se u tom trenutku našli negde u EU bukvalno su udvostručene.

U zemljama EU je od 1. jula ove godine na snazi regulativa koja propisuje da cena odlaznog roming poziva ne bude viša od 29 evrocenti. Za primljene pozive maksimalna cena je snižena na osam evrocenti po minutu. SMS će koštati devet evrocenti, dok je po prvi put Evropska komisija ograničila cene skidanja podataka sa interneta na 70 centi po megabajtu.

slider.jpg


Građani Srbije već plaćaju nekoliko puta više cene koje su van domašaja EU mehanizama. U Ratelu, domaćem nadležnom regulatornom telu, kažu za “Blic” da oni ni na koji način ne mogu da utiču na cene.

- Mi nemamo uvid u ugovore između domaćih i stranih mobilnih operatera. Pored toga, odluku o snižavanju cena u EU nije donelo regulatorno telo nijedne zemlje, već Evropska komisija i tu regulativu je izglasao parlament, dakle viša instanca od regulatornih tela svake zemlje - kaže za “Blic” Aleksandra Stefanović iz Ratela.

Ona dodaje da je slična inicijativa o ujednačavanju cena pokrenuta među balkanskim zemljama, ali da nikakva odluka još nije doneta. U međuvremenu, domaći operateri su zasad izbegli više tarife svojih ino-partnera.

U Telenoru za “Blic” i dodaju da su njihove cene iste već dve godine, „Mt:zbunjen:“ je uspeo da se sa svojim partnerima u inostranstvu dogovori o povoljnijim tarifama za svoje korisnike tokom letnjih meseci.

- Nije uočen trend promene cena rominga EU operatora prema „Mt:zbunjen:u“. Ne očekujemo da će se ograničenje cena u zemljama EU odraziti na uslove korišćenja usluga - kažu u toj kompaniji.

U „Vip mobajlu“ kažu da će se sniženje cena rominga za domaće korisnike desiti tek kad njihovi partneri snize cene prema operaterima van EU.

Domaći mobilni operateri upozoravaju korisnike da obrate pažnju na upotrebu interneta putem telefona dok su u inostranstvu jer račun može biti papreno visok pošto se pametni telefoni sami povezuju sa internetom i automatski ažuriraju. Tri najčešće takve aplikacije su ažuriranje vremenske prognoze, satelitska navigacija i sinhronizacija i-mejl naloga. Operateri savetuju da se na telefonu isključi opcija “prenos podataka u romingu” ili ako to nije moguće da se ukine prenos podataka i potom u nekoj od poslovnica proveri neposredno pred put u inostranstvu da li je bilo prenosa podataka.


Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/331436/Cetiri-puta-skuplji-roming-nego-u-EU
 
Vrh Dno