• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Rodjen decak kome su uklonjeni geni za bolest

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
658
Dok drži bebu u naručju i mazi je, Natali Glaskot-Tul izgleda kao i svaka druga majka koja uživa u igri sa svojim detetom. Međutim, iza ovog srećnog prizora, krije se jedinstvena priča o mami koja je htela da odustane od potomstva iz straha da će dete naslediti bolest od koje ona pati, da bi uz pomoć nauke dobila savršenog dečaka, kome je opaki gen odstranjen.


Natali (31) pati od retkog genetskog poremećaja koji izaziva izrasline na kostima, zbog čega konstantno trpi bolove. Iako je silno želela da se ostvari kao majka, u dogovoru sa mužem Nikom odlučila je da ne rađa, jer nije želela da njena deca, ukoliko bi nasledila bolest, život provedu u patnji.
Međutim, nakon što je u novinama pročitala članak o "dizajniranju beba", selekciji genetskog materijala tokom veštačke oplodnje, kod nje se pojavio tračak nade da bi mogla da ima zdravo potomstvo. Sa suprugom je prošla specijalnu proceduru lečenja neplodnosti, nakon čega se podvrgla in vitro tretmanu, i u julu prošle godine postala je majka prve bebe u Velikoj Britaniji kojoj je odstranjen gen za naslednu bolest.
Natali je presrećna i kaže da su joj naučnici pomogli da ostvari svoje snove.
“Natanijel je čitav moj svet, ne mogu da vam opišem koliko je divno držati ga u naručju”, kaže. “Mislila sam da se nikada neću biti majka. Bila sam upozorena od strane lekara da bi dete koje rodim imalo 50 odsto šanse da nasledi od mene genetski poremećaj, a to je bio rizik na koji nisam bila spremna. Naravno, nismo koristili skrining da bismo stvorili savršenu bebu, samo nisam želela da mu prenesem svoju bolest i tako ga podredim životu punom bola. I dalje ne mogu da verujem da je zaista ovde. On je malo čudo. On je zdrav dečak, a ja se nikada nisam usudila ni da sanjam da ću biti ovako srećna. Biti majka je najlepši doživljaj na svetu“.
Gospođa Glaskot-Tul je rođena sa retkom i neizlečivom bolešću “Hereditary Multiple Exostoses” usled koje dolazi do izrastanja čvorića i izbočina na kostima koji mogu da se prenesu na mišiće i ligamente, izazivajući pri tom jake bolove. Ona je od detinjstva do sada imala oko 30 operacija, a ponekad su joj potrebna kolica kako bi se kretala. Oduvek je sanjala o tome da ima porodicu, ali nije želela da njeno dete prolazi kroz isti pakao. Da bi zadovoljila materinski instinkt zaposlila se u obdaništu.

“Morala da se suočim sa realnošću da niko ne može da mi garantuje zdravo potomstvo i da su velike šanse dete nasledi moju bolest”, rekla je ona. “Ne bih mogla da živim sa krivicom da sam na svet donela bebu koja će otrpeti isti ovaj bol koji mene prati kroz život", priča Natali.
Tim stručnjaka u Merseiside i Cheshire genetskoj službi, pod pokroviteljstvom Liverpull žena NHS Foundation Trust, a pod vođstvom dr Alan Friera, vrato je nadu bračnom paru da mogu da dobiju zdravo dete.
Međutim, kako nijedan centar u Velikoj Britaniji nije bio u mogućnosti da ponudi kompleksno testiranje, koje je paru bilo potrebno, lekari su predložili odlazak na specijalizovanu bolnicu za lečenje u Belgiji. Tamo su naučnici bili u mogućnosti da izoluju neispravan gen odgovoran za stanje gospođe Glaskot-Tul, nakon čega su izdvojili zdrave embrione i njih koristili u veštačkoj oplodnji.
Iako je svesna da se u stručnim krugovima još uvek vodi debata o dizajniranju genetskog materijala, Natali naglašava da suprug i ona nisu imali nameru da prave savršenu bebu, već samo da se osiguraju da njihovo dete neće naslediti opaku bolest.
Prvi pokušaj je propao, pa su rešili da ponovo pokušaju. U novembru 2010. godine, Natali je otkrila da je trudna. S obzirom na tešku trudnoću, porodila se carskim rezom.
“Kada sam ga uzela prvi put u naručje, odjednom je nestao sav moj bol. Nisam mogla da prestanem da ga mazim. Znam sam da sam uradila pravu stvar, jer moj život je sada potpun."
Dr Frier, konsultant i klinički genetičar, rekao je da je njegova ekipa bila oduševljena kada je gospođa Glaskot-Tul rodila Natanijela.
“Radosni smo što su sve ove aktivnosti urodile plodom”, rekao je on
Izvor Blic.

Sta mislite o ovome?
 

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Poruke
3.405
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
Svaka im čast ... mada to je za mene naučna fantastika, prosto neverovatno mi je da postoji način da se neki geni mogu ukloniti ....
 

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
658
ja se pitam da li je to pocetak kloniranja,besmrtnosti i koliko su u stvari daleko stigli,van ociju javnosti?:cautious:
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.366
Broj reagovanja
16.294
Horoskop
Ovan
Siguran sam da se time davno eksperimentiše. Ali, način života i rizično ponašanje se ne može ukloniti na ovakav način.
 
Vrh Dno