• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

RFZO pred kolapsom

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
RFZO pred kolapsom

IZVOR: VEČERNJE NOVOSTI
Beograd -- Neizmirene obaveze za doprinose dostigle gotovo polovinu godišnjeg budžeta Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Fondu preti kolaps, pišu "Novosti".

110012172450053df8ece10536445021_368x207.jpg

Foto: B92, Arhiva
Poslodavci u Srbiji Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za doprinose trenutno duguju čak milijardu evra. To je gotovo polovina ukupnog godišnjeg budžeta Fonda. Da je uplaćena, ta suma bi namirila godišnje zarade svih 104.500 zaposlenih u zdravstvu, ili troškove lekova na recept za - tri godine.
Otkako je poslednji put, krajem prošle godine, pravljen presek koliko zdravstvo Srbije duguje dobavljačima za lekove, sanitetski i drugi potrošni materijal, a koliko potražuje za neizmirene doprinose, dug prema zdravstvu za doprinose povećan je za oko 150 miliona evra. I, trenutno niko ne vidi način kako da se on naplati.

Jer kad god ovaj problem "ispliva na površinu“, reši se tako što se zaostala dugovanja "zamrznu“, a poslodavac obaveže da će početi da servisira tekuće obaveze, čime ispunjava uslov da njegovi zaposleni overe zdravstvene knjižice. Tako je na kraju prošle godine, kada su dugovanja za doprinose bila oko 850 miliona evra, 750 poslodavaca tražilo da im se "oprosti“ dug.

"Nažalost, sve više poslodavaca krši zakon, ne uplaćuju doprinose, pri čemu ostvaruju ektra profit. Ukoliko ne bude stroge finansijske discipline i kontrole naplate doprinosa, preti nam opasnost od urušavanja čitavog zdravstvenog sistema. Doći ćemo u situaciju da svi imamo overene zdravstvene knjižice, koje će biti bezvredni papiri, jer neće biti sredstva za lečenje", kaže za "Novosti“ profesor dr Aleksandar Vuksanović, direktor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Budžet RFZO za ovu godinu iznosi 205 milijardi dinara, od čega će polovina "otići“ za plate zaposlenih u zdravstvu, a po glavi stanovnika ostaje jedva 125 evra za lečenje.

"Činjenica je i da je 2008. godine na zdravstveno osiguranje po osnovu zaposlenja bio prijavljen 2,1 milion ljudi i za većinu su poslodavci plaćali zdravstveno osiguranje. Sada je na osnovu radnog odnosa zdravstveno osigurano 1,6 miliona ljudi, a za veliki broj njih poslodavci ne uplaćuju osiguranje. To dramatično utiče na prihod RFZO, koji se finansira od doprinosa koje svi zajedno uplatimo", objašnjava Vuksanović.

Samo za lekove na recept dnevni trošak dostiže 100 miliona dinara, jer se svakog dana, u proseku, izda po 200.000 recepata.

"Zdravstvena zaštita u Srbiji svakako nije na željenom nivou, ali u odnosu na sredstva koja se izdvajaju sistem,kojem svi možemo da nađemo hiljadu mana, ipak, funkcioniše. Svakog dana se operiše desetine hiljada ljudi, da hiljade njih svaki dan prima terapiju u vidu najskupljih lekova za koje gotovo niko ne bi imao sredstava da sam plati. U bolnicama dnevno leži i leči se 30.000 ljudi. Svi znamo da te bolnice nisu najsavremenije i nisu nove, ali se pacijenti, ipak, nekako leče", kaže Vuksanović.
Izvor b92
Nekad,dok je postojao SDK,nije mogla da -prodje- plata dok doprinosi nisu placeni,i ovo se nije desavalo.ali,neko je smatrao da ih treba ukinuti..
 
Vrh Dno