• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Restrikcije neminovne

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659


Državni vrh i Elektroprivreda Srbije procenjuju da su restrikcije i isključenja struje firmama jedini način da se od kolapsa sačuva energetski sistem u zemlji i da se osigura snabdevanje celokupne domaće privrede električnom energijom, ali privrednici čije firme su se našle na tom spisku očekuju da im se nadoknadi šteta zbog prekida rada.
Predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković izjavio je za Tanjug da će privreda nesumnjivo pretrpeti štetu zbog isključenja električne energije, te da se postavlja pitanje ko će nadoknaditi štetu firmama i da li će radnici da prime platu i za period kada su bili onemogućeni da rade.

Državni sekretar u ministarstvu rada i socijalne politike Radmila Bukumirović-Katić kaže za Tanjug da se razmatraju dve mogućnosti kada je reč o statusu radnika u preduzećima koja neće raditi zbog isključenja struje.

- Najlakše je to rešiti tako što u roku od šest meseci poslodavci treba da nadoknade ovo vreme kad neće raditi i onda da se radnicima to normalno plati, dok bi drugo rešenje bilo da radnici budu poslati na plaćeno odsustvo, s tim što bi im se isplatilo 60 odsto od njihove prosečne zarade ostvarene u poslednja tri meseca - rekla je Bukumirović Katić, uz napomenu da se još uvek ne zna kakva će biti preporuka.


Postoji i mogućnost, u slučajevima gde se primenjuje kolektivni ugovor, i ako je predviđena situacija za vanredne okolnosti, da se postupi po odredbnama tog ugovora, ukazala je ona.


Neka preduzeća se, međutim, već žale zbog problema koje izazivaju restrikcije u snabdevanju električnom energijom.Izvor Blic
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Poruke
8.988
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Meni je van svake pameti da se po ovakvom vremenu bilo kome iskljuci struja. Nije humano jednostavno. A gospoda iz vlasti ako su vec tolike stedise neka iskljuce struju u Skupstini, a ne sve: udri na radnicka ledja. :ljut:
 

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Poruke
2.317
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
...........gradjanima ne treba iskljucivati struju...........

.......neka svim ministarstvima daju raspust do kraja februara...........i onako nista ne rade.......a garnt im klime rade 200 na sat.............
 
Vrh Dno