• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Restorani imaju male tajne

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Ne dajte se zavarati!

Prljave male tajne koje restorani skrivaju od vas

0423007.48.jpg

Proslavljena televizijska zvijezda dr. Mehmet Oz zajedno s poznatim kuharom Richardom Blaisom odvodi vas iza kuhinjskih vrata kako bi vam otkrili tajne zdravstvene opasnosti koje restorani kriju, ali vam daju i šest savjeta koji će vam pomoći da u jelu uživate bez žaljenja.


Potražite naznake prljave kuhinje
'Samo zbog toga što restorani naizgled izgledaju lijepo, ne znači da se ista situacija odvija i u kuhinji', kaže Blais. Kako biste se uvjerili da je kuhinja čista bez da u nju zavirivate, obratite pozornost na suptilne znakove. Ako vidite prljavu kantu za smeće u samoj blizini prostora na kojem se spravlja hrana, osušene ostatke kečapa oko otvarača ili čaše koje su naopako položene na šanku, ovo su crveni znakovi uzbune. A ako je toalet prljav, velika je mogućnost da je i kuhinja upravo takva.

Meso naručujte srednje pečeno
Sudeći prema Blaisu, stari restoranski trik je da odreske drže 'debelo' nakon što im prijeđe rok trajanja i samo čekaju da ga netko naruči jako pečenog. Što je više meso skuhano, teže je prepoznati prave okuse. Stoga uvijek naručujte srednje pečene odreske. Na taj ćete ih način prisiliti da koriste svježije meso. Još jedno upozorenje: ako vam je meso prekriveno umakom, to može biti pokušaj da se zamaskira okus.

Izbjegavajte namirnice koje sjaje
Jeste se ikada pitali zašto vaše povrće izgleda tako sjajno kada se stavi pred vas? Blaize tvrdi da je vjerojatno pripremljeno u glazuri od maslaca i šećera, dvije namirnice koje restorani vole stavljati u svoju hranu. Koje je rješenje? Uvijek tražite povrće kuhano na pari. Također, zatražite da vaš odrezak bude pripremljen bez začina budući da većina uključuje šećer. (Ako je riječ o svježem, visokokvalitetnom mesu, ono će svejedno imati odličan okus). A tjestenina s crvenim umakom? Vjerojatno također sadrži šećer kojeg restorani dodaju kako bi ukloniti gorčinu umaka od rajčice.
0641007.48.jpg


Izbjegavajte švedske stolove
Švedski stolovi su plodno tlo za bakterije, a dio opasnosti je u tome što jela 'leže' na neprimjerenim temperaturama. Ponekad je dno jela zagoreno, a vrh hladan. Ako želite uživati u švedskom stolu, 'navalite' na njega kada je tek otvoren, prije nego hrana dobije priliku da se pokvari.

Preskočite specijalitete
Specijalitet kuće - zvuči zanimljivo i ukusno, ali vjerojatno nije vrijedno vaše pažnje ni novca. Naime, specijaliteti se u većini restorana rade od namirnica koje su svojevrsni višak ili im brzo istječe rok trajanja. Posebice izbjegavajte specijalitete nedjeljom koji se u velikoj većini slučajeva spravljaju od namirnica starih i po tjedan i više dana.

Usporite i uživajte
Većina ljudi svoj obrok u restoranima završi prejedanjem. Ako je glazba u restoranu preglasna, osjećate se kao da imate više energije, što vas tjera da naručujete više i jedete brže. Zapamtite, potrebno je čak 20 minuta da vaš mozak shvati da ste siti, stoga odložite vilicu i dajte mu vremena.
K.H./shine.yahoo.com​
 
Vrh Dno