• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Rešite probleme sa paljenjem auta

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Noćne temperature dostižu ispod 20. podeoka ispod nule pa nije retka situacija da automobil ujutro teško ili uopšte ne pali.

Automehaničari savetuju obavezno sipanje aditiva u rezervoar, zaštitu akumulatora stiroporom i skreću pažnju da paljenje uz pomoć kablova kod novijih automobila ne pomaže, posebno ako je akumulator skroz prazan.

Prvi korak je odlazak do benzinske pumpe i kupovina aditiva za gorivo. Kako problem sa paljenjem u zimskim mesecima obično imaju stari dizel motori, vozačima takvih automobila savetuje se i dodatna zaštita akumulatora koja ne mora da se kupuje.

- Obavezno sipati aditiv u gorivo protiv zamrzavanja. Cena se kreće od 500 do 1.000 dinara u zavisnosti od proizvođača. Tečnost se sipa u rezervoar i preventiva je od zamrzavanja, mada motori na euro dizel nemaju taj problem. Takođe nije zgoreg “ušuškati” i tako zaštititi akumulator stiroporom - kaže automenahičar Saša Riznić.

Probleme sa paljenjem i na -15 neće imati automobili kojima su grejači ispravni, kod kojih akumulator pre toga nije bio nekoliko puta ispražnjen pa dopunjavan punjačem i slično. Takođe, važno je i da filter goriva bude čist.
“Okrenete ključ, sačekate da se ugasi grejač i tada zaverglate”, još jedan je od saveta za paljenje zimi. Takođe, nije na odmet da, kad upalite automobil, ostavite da radi u mestu barem 30 sekundi.

- Ne treba forsirati motor dok se ne postigne radna temperatura. Dok ne dostigne temperaturu od 90 stepeni automobil treba voziti lagano sa najviše 2.500 obrtaja jer se tako štedi i motor i turbina, donekle i gorivo - kaže profesionalni vozač Dejan Maksimović za Blic.

Najveći problem kod dizel goriva je što sadrži parafin koji se steže na niskim temperaturama što dizel (D2) pretvara u polusmrznutu kašu. Evrodizel je očišćen od parafina, a ostale njegove komponente ne smrzavaju, tako da sa njim nema bojazni da će se zgusnuti.

Iskusni će savetovati i to da se rezervoar tokom zime drži uvek na više od pola, pošto se time ostavlja manje prostora za kondenzaciju a samim tim i manje vode u rezervoaru. Osim toga, svaki automehaničar može okvirno da kaže do koje temperature je neki motor zaštićen i bezbedan od zamrzavanja. To se radi tako što se proveri koliko je zgusnuta tečnost protiv zamrzavanja i kolika je temperatura te tečnosti (mešavina destilovane vode i antifriza). Preporučuje se da ona bude između -25 i -30 stepeni.

http://www.smedia.rs/biznis/vest/33253/

Mozda ovi saveti nekom budu od koristi :)

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Zbog ovoga ja i volim benzince. Samo dobar akolumator :D i vozi Miško! :)

dusicaa

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
18.08.2010.
Broj reagovanja
981
Horoskop
Strelac
Prosle zime sam vozila dizelasa,namucila se kao niko,e ovaj( benzinac) pali k'o mina :)

Habibi

Član partije :P
Starosedelac
Učlanjen(a)
30.04.2011.
Broj reagovanja
192
Horoskop
Ribe
Moj muž taj problem rešava mešanjem nafte sa benzinom 10 :1 em je jeftinije em je isto efikasno...a ništa ne fali motoru...(naravno samo na ekstremno niskim temperaturama)

Habibi

Član partije :P
Starosedelac
Učlanjen(a)
30.04.2011.
Broj reagovanja
192
Horoskop
Ribe
Ne fali mu jer nije velika količina u pitanju a i ne koristi se konstantno već samo kad je potrebno...Naš motor radi bez problema već pet godina (toliko ima kako smo kupili auto)...

gorance

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
30.11.2010.
Broj reagovanja
66
Horoskop
Devica
iz neko mog iskustva aditiv treba sipati u D2 cim se temperatura priblizi nuli i nema brige, a dobar akumulator za svaki dizel auto je vaznija stavka nego da li su na autu sva 4 tocka :D vecina novijih automovila imaju fabricku termoizolaciju dok je majka za starije automobile stiropor, ja sam konkretno na kamionu poklopac akumulatora oblozio sa unutrasnje strane stiroporom...iako je novije generacije al...sto je sigurno sigurno je ;)

grejace treba proveravati pred svaku zimu, na nekim vozilima se pale tek ispod 5 stepeni... tako da ne treba cekati za dudari minus pa da kunete i auto i ko ga izmisli :D

o tome koliko vozilo treba da radi u mestu kad se upali moze se polemisati do sutra ali uglavno iz nekog mog iskustva 30 sekundi je malo, sad u ovim uslovima auto ostavljam da radi bar 5 min... jel treba ulje da se razbije i da se bar malo digne radna temperatura...pogotovo ko vozi na plin!!

I partizanovac pored toga. :)
hahahahaa....

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
o tome koliko vozilo treba da radi u mestu kad se upali moze se polemisati do sutra ali uglavno iz nekog mog iskustva 30 sekundi je malo, sad u ovim uslovima auto ostavljam da radi bar 5 min... jel treba ulje da se razbije i da se bar malo digne radna temperatura...pogotovo ko vozi na plin!!

Goranče, kakvo je tvoje mišljenje, jel se benzinci trebaju više zagrevati od dizelaša?

gorance

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
30.11.2010.
Broj reagovanja
66
Horoskop
Devica
cist benzinac ne, mislim ne vise od dizelasa.... ali ko vozi na kombinaciju plin benzin... tu bi trebalo, jer kroz deo plinskog uredjaja "isparivac" protice tecnost iz sistema i "greje" plin tj lakse se plin pretvara iz tecnog (kakav je u rezervoaru) u gasovito stanje
ja vozim na kombinaciju plin benzin... ostavim ga par minuta da radi uvek na benzinu u mestu i onda sam prebaci na plin kad krenem...

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Au Gorance sa kakvim se predznanjem seda za volan :D

Vrh Dno