• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Reforme, ili Britanija izlazi iz EU

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.927
Horoskop
Blizanci
Ukoliko Evropska unija ne sprovede korenite reforme, Britanija bi mogla da istupi iz članstva, poručio premijer Dejvid Kameron. Glavni problemi u EU kriza u evrozoni i kriza evropskih nadležnosti.
Britanski premijer Dejvid Kameron obećao je da će, ukoliko na opštim izborima 2015. godine pobede njegovi konzervativci, do 2017. godine biti sazvan referendum o izlasku zemlje iz Evropske unije.

dejvid-kameron.jpg


Kameron je, u dugo očekivanom govoru o EU, održanom u finansijskom centru Londona, upozorio da bi Britanija mogla da istupi iz članstva ukoliko EU ne sprovede korenite reforme.
Premijer je tako okončao višemesečne spekulacije, zanemarivši upozorenja da bi referendum mogao da ugrozi diplomatske i ekonomske izglede Britanije i otuđi je od saveznika, preneo je Rojters.
Kameron je rekao da Britanija ne želi da digne most između ostrva i kontinenta, niti da se povuče iz sveta, ali da se javnost osvestila po pitanju EU.
"Vreme je za britanski narod da kaže šta misli. Vreme je da rešimo pitanje Britanije i Evrope", rekao je Kameron.
"Kada budemo pregovorali o novom rešenju, omogućićemo britanskom narodu da se na referendumu izjasni da li želi da ostane u EU pod novim uslovima. To će biti referendum za ili protiv", poručio je premijer Velike Britanije.
Navodeći probleme evrozone i "krizu evropskih nadležnosti", Kameron je rekao da ako se ne suoči sa ovim izazovima, "postoji opasnost od urušavanja Evrope" i da će se britanski narod će "zaputiti ka izlazu".
Britanski premijer je ovaj govor trebalo da održi u Amsterdamu prošlog petka, ali je morao da ga odloži zbog talačke krize u gasnom postrojenju u Alžiru, gde su islamisti četiri dana držali zarobljene veliki broj alžirskih i stranih radnika.
Kameron je pod sve većim pritiskom evroskeptika u okviru njegove Konzervativne partije, koji od njega traže da se suprotstavi Evropi.
Rezultati nedavnih anketa pokazuju da su Britanci za izlazak zemlje iz EU, jer smatraju da se Brisel meša u unutrašnja pitanja i da se razbacuje novcem u vreme kada se uvode mere štednje.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/Svet/1252230/Reforme+ili+Britanija+izlazi+iz+EU.html
 
Vrh Dno