• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Razvodi brakova i njihov uticaj decu

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Jedna od tekovina savremenog društva jeste i povećan broj razvoda brakova. I dok se nekada na razvod uglavnom gledalo kao neuspeh žene, danas je već ipak drugačije. No, ne bih da u ovoj temi razgovaramo o samom razvodu, već o njegovom uticaju na decu razvedenih roditelja.
Sigurno ste svi svedoci primera gde razvedeni bračni drugovi grubo zloupotrebljavaju decu zarad sopstvenih interesa.
Meni se tu nameće pitanje kako to sprečiti? I da li se tu uopšte može sprečiti?

lutalica

optimista sa iskustvom
Starosedelac
Učlanjen(a)
12.08.2012.
Broj reagovanja
614
Horoskop
Rak
Mislim da zakon tu ne moze nista..... Sve dok ljudi ne dostignu odredjeni nivo svesnosti i savesnosti da to ne cine...Ali, kao i u bilo kojoj drugoj oblasti delovanja, svi su skloni da, zarad svojih interesa, povredjuju druge, pa makar to bila i rodjena deca. I sve pod parolom:"ja ti zelim najbolje".... a nisu shvatili da ni za sebe same ne znaju sta je najbolje..

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
.........po mom misljenju deca uvek trpe kad dodje do razvoda.........i to je neizbezno.........deca se nekako nadju izmedju dve vatre............ponekad roditelji podele i decu.........jedno dete kod jednog roditelja drugo dete kod drugog..........sto je meni uzasno......onda su tu i babe i dede........koji uglavnom stite sveje dete i na unuke prenose neku negativnu energiju i neko svoje vidjenje cele situacije..........

........ja ne znam da se neko razveo i da su ti ljudi zadrzali prijateljske odnose posle razvoda i da se taj razvod nije negativno odrazio na dete..........

Amy-

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
16.11.2010.
Broj reagovanja
646
Horoskop
Ovan
Mislim da je to najgora stvar za decu. Zašto odvajati decu?

ne znam da li se to jos uvek praktikuje........ali pre jedno 50 godina......neki moji rodjaci su se razveli i jedno dete je pripalo jednom, a drugo dete drugom roditelju........i s obzirom na to da su bili jako mali kada su se razdvojili uopste nemaju taj neki bratski odnos..........bolje receno ne podnose se........stric koji je pripao ocu imao je vise novca i bolji zivot......ovaj sto je ziveo sa majkom za sve probleme koje ima u zivotu krivi oca i stalno prica koko mu otac nikad nije pruzio pomic koja mu je bila neophodna i tako u krug..........

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Upravo tako. Ako deca ne žive zajedno, njihov prisni odnos neminovno slabi. Ja ću se drznuti i reći da sud u takvim slučajevima praktično čini uslugu roditeljima, a ne deci. I tako stičem utisak da nisu samo odgovorni roditelji. Postoji i sistemski problem.
Međutim, ima i slučajeva kada je jedno dete vezano za jednog roditelja, a drugo za drugog...

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Broj reagovanja
2.949
Horoskop
Lav
Pre par godina jedan moj prijatelj se razveo posle 19 godina braka. Tada je starija ćerka bila pred punoletstvom, a mlađa je imala 16 godina. Starija ćerka je ostala sa ocem, jer nije mogla da preboli saznanje da majka vara oca, i to naočigled svih, pa i nje same. Mlađa ćerka je otišla da živi sa majkom. Ima probleme u školi, drži neke dijete i moj prijatelj se plaši anoreksije.
Te devojčice-devojke, najteže su podnele njihov razvod. Uvek deca najviše ispaštaju kada se roditelji razvode.
To utiče na njihovo odrastanje, a u ovom slučaju na ranu mladost.
Posledice se pojavljuju kasnije, psihološke prirode.

Retki su sporazumni i "mirni" razvodi.

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Zakon kao zakon slep je, a i nije mu bas u opisu posla povredjena decja osecanja. Cak i da jeste, roditelji su ti koji su kljucni u tim momentima. Ako se razvode civilizovano ( sto je ipak retkost kod nas ) onda to ipak moze proci relativno bezbolno, kazem realitovno, jer rasturena porodica u ocima deteta nikad ne moze biti potpuno bezbolna, ali bi ipak imalo osecaj potpunosti kakav takav. Nazalost problem je sto su partneri cesto zaslepljeni svojom netrpeljivoscu i cesto koriste dete za manipulacije. Gnusam se toga i kaznila bih svakog roditelja, bilo majka - otac, koji to cine, ali nista se ne moze.

Boki

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.01.2013.
Broj reagovanja
3.361
Horoskop
Ovan
Nekada je i bolji razvod, nego najgori brak. Više bih voleo da su se moji razveli na vreme, nego što sada trpe svi pored njih, a za razvod im je kasno iz više problema.

Vrh Dno