• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Rat oko tanjura

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Rat za stolom:

Dijete će jesti ako sudjeluje u pripremi hrane

Novu namirnicu treba ponuditi i desetak puta, dijete će jesti i poriluk ako pomaže kod kuhanja, a podmićivanje slatkišima ako pojede sve s tanjura je pogreška

Nedjelja, 17. 2. 2013. u 09:00 Piše: Diana Martinaj

rat-za-stolom-dijete-ce-jesti-ako-sudjeluje-u-pripremi-hrane-504x335-20130206-20130215154002-6f29c8d413643fd1abe40ac5ba91faac.jpg

Dremastime Dijete treba probati hranu prije nego li je odbijeBaš kao što dijete voli slušati istu priču svake večeri, tako može voljeti i okus na koji je naviklo, objašnjava nutricionistica Elizabeth Ward. Djetetu treba desetak puta nuditi namirnicu kako bi je prihvatilo. Iako često odbijaju neku hranu iz samo njima znanih razloga, silom i tjeranjem nećete ništa postići, kažu stručnjaci. Imajte na umu da su djeca do pete godine izbirljivija, no to ne znači da ne jedu zdravo.

Kako dijete raste, tako mu se povećava i apetit te iskoristite to za uvođenje novih namirnica u prehranu. Pogreška je podmićivati dijete slatkišima ako pojede sve na tanjuru. Zbog toga će vjerovati da za sve dobro što napravi slijedi nagrada, ali i prihvatiti obrazac nagrađivanja ili utjehe nezdravom hranom. Ne inzistirajte da dijete pojede sve s tanjura - radije neka sluša vlastito tijelo kako bi osvijestilo osjećaj sitosti. Neka vam dijete pomogne pri pripremi obroka. Dajte mu da radi jednostavnije zadatke, a stariju djecu i tinejdžere pustite da si sami spreme obrok.
Tako možete privoljeti dijete da isproba hranu koju inače odbija jer će dijete, čak i ako radi najjednostavniju stvar poput dodavanja glavice luka iz smočnice, imati osjećaj da je samo spremilo obrok. Naposljetku, izbjegavajte raspravljati o hrani tijekom obroka jer će tako obrok umjesto opuštanja postati izvor stresa, upozorava Ward.
Prejelo se čipsa pa ne može jesti ručak ili večeru

Ponekad problem nije u tome da dijete ne želi probati nove namirnice nego u tome što se najelo grickalica ili zasitilo zaslađenih napitaka. Djetetu dajte da pije vodu i pazite da grickalice budu što zdravije poput voća i orašastih plodova.
"Prvo probaj pa onda odluči je li ti ukusno ili nije"

Recite djetetu da mora probati neku hranu prije nego što je kategorički odbije. Pripazite na koji ćete način odigrati tu kartu jer argument: “Moraš to pojesti jer ja tako kažem” neće dugoročno funkcionirati. Razgovarajte s djetetom o tome zašto bi bilo dobro da to pojede.
Budite svjesni kakav primjer pružate djeci


Ako se vaša prehrana većinom sastoji od slatke, slane i masne hrane, ne možete očekivati da će dijete htjeti jesti povrće kuhano na pari i ribu na lešo. Djeci je važno pružiti pravi primjer kako bi vas imitirala, a ne pričati im jedno i raditi drugo.
Izvor:24sata
 
Vrh Dno