• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Rakijska fontana

Tony Montana

Šalabajzer
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.11.2011.
Poruke
3.405
Broj reagovanja
858
Horoskop
Ribe
"Meneken pis" u srpskoj narodnoj nošnji, "piški" šljivovicu


Čuvena statua "Maneken Pis", simbol grada Brisela, biće sutra, na Dan državnosti Srbije, obučen u srpsku narodnu nošnju i iz nje će teći šljivovica.
113248_maneken-pis3-beta_ff.jpg
Svečano oblačenje statue zajednički su organizovale vlasti grada Brisela i ambasada Srbije u Belgiji, najavljeno je iz ambasade. Istovremeno, statua će biti priključena na burence sa šljivovicom koju će prolaznici i turisti moći da degustiraju.Šezdesetak santimetara visoka statua dečaka koji piški, napravljena početkom sedamnaestog veka, predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija u Briselu.

Prema legendi, podignuta je u čast mališana koji je na taj način ugasio fitilj bureta sa barutom koji su osvajači podmetnuli pod gradske zidine. U skladu sa viševekovnom tradicijom, statua se nekoliko puta mesečno svečano presvlači u različite kostime, prema rasporedu koji određuju gradske vlasti, a iz nje u zavisnosti od prilike, umesto vode, poteče pivo ili šampanjac.

Ovo će biti prvi put da "Maneken Pis" obuče srpsku nošnju i da iz njega teče šljivovica. Nošnja je šivena po meri, a nakon ceremonije, koja će trajati od podne do 16 časova, biće smeštena u kolekciju gradskog muzeja.

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Z...is-u-srpskoj-narodnoj-nosnji-piski-sljivovicu

U početku mi bi malo bzvz ... ali kad sam uhvatio kompletnu priču, pa nije loše ... ako ništa ugrejaće se malo belgijanci ... sam ne znam jesu li navikli da se ne zaigraju :D
 

Lujka

Suspendovan nalog
Učlanjen(a)
15.09.2009.
Poruke
8.102
Broj reagovanja
1.280
Horoskop
Vodolija
Da ne bude samo: prva me casica strese a posle samo klizi
dpfyc1.gif
:D
 
Vrh Dno