• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Pulska arena

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Najpoznatiji i najznačajniji spomenik, građevina od koje započinje i završava svaki obilazak grada - pulska Arena - građevina u kojoj su se priređivale borbe gladijatora. Građena je u I stoljeću, u vrijeme vladavine cara Vespazijana, istovremeno s najvećom i najpoznatijom građevinom te vrste - Koloseumom u Rimu.

Eliptičnog je oblika, s glavnom osi dužine 130 metara i kraćom osi 100 metara. U sredini je ravni prostor - borilište, a gledatelji su sjedili na kamenim stepenicama ili stajali u galeriji. Smatra se da je Arena mogla primiti 20.000 gledatelja. Građena je od domaćeg vapnenca. U srednjem vijeku Arena je korištena za viteške turnire i sajmove.

Danas se koristi za ljetne priredbe - Filmski festival, Operna sezona, Konjički festival, koncerti... kada može primiti oko 5000 gledatelja. U podzemnoj prostoriji, koja je ranije služila gladijatorima, danas je postavljena stalna izložba ”Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici”, obogaćena rekonstrukcijama mašina za proizvodnju ulja i vina (mlinovi, tijeskovi, posude za taloženje), te amforama koje su služile kao ambalaža za prijevoz ulja i vina.
Arena je smještena van gradskih zidina stare Pule zbog svoje veličine i zemljopisne pogodnosti, a do samog grada vodi nas cesta utemeljena u doba Vespazijana po kojem je i dobila ime - Via Flavia, a koja i danas predstavlja jednu od glavnih gradskih prometnica.

Arena je ujedno najveći i dobro očuvan spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj, sagrađen je sredinom I. st. pr. Kr. Povijesna legenda tvrdi da je pulski amfiteatar dao sagraditi car Vespazijan u čast svojoj ljubavnici Antoniji Cenidi koja je u Puli imala posjede.

Amfiteatar je u ovakvom obliku kakvim ga danas vidimo zaista bio sagrađen u vrijeme vladavine Tita Flavija Vespazijana (69.-79.god.), međutim smatra se da je na njegovom mjestu već za vrijeme vladavine cara Augusta, dakle početkom I. stoljeća postojala slična ali manja građevina, te da su je Flavijevci (Vespazijan,Tit i Domicijan) proširili i izgradili u potpunosti od kamena. Prvobitno su, naime, neki dijelovi bili izgrađeni od drva.
U pulski je amfiteatar tada moglo stati i do 20.000 gledatelja,koji su sa stubišta koje je okruživalo cijeli središnji ravni prostor- borilište, mogli pratiti gladijatorske ili slične borbe. Najčešće su bile priređivane od strane državnih dužnosnika radi zabave, plesa, kao dio državne politike panem et circenses ("kruha i igara"), pričemu je dijeljenje žita ,vina i dr., te zabava sa druge strane trebala skretati pozornost običnog čovjeka od svakodnevnih problema.
Sam naziv "amfiteatar" označava njegov oblik dvostrukog teatra, dvostrukog polukružnog gledališta rimskog i grčkog kazališta. Tlocrt, je naime, eliptičnog oblika sa dužom osi u smjeru sjever-jug (130 metara), te sa kraćomu smjeru istok-zapad (oko 100 metara).
Vanjski se plašt sastoji od po 72 lučno zasvedena otvora u prizemlju i na prvom katu, dok je drugi kat razgiban četvrtastim otvorima. Blokovi su vezivani željeznim šipkama koje su bile zalivane olovom.U narednom razdoblju, padom Rimskog Carstva, te padom općenito i napretka i civilizacije masovno se vade željezne šipke iz antičkih građevina, kao i što se kameni blokovi upotrebljavaju za izgradnju kuća i drugih objekata.
Srećom, pulska Arena je uspjela ipak biti očuvana za nasljedstvo daljnjim generacijama...


pula_m_1057.jpg
pula_m_1058.jpg
pula_m_1059.jpg
pula_m_1061.jpg
pula_m_1062.jpg
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.805
Broj reagovanja
16.936
Horoskop
Ovan
Tema je izdvojena u posebnu. :)
Voleo bih posetiti i Pulsku arenu, naravno. Nikada nisam bio u Puli.
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Pula je prepuna arheoloških znamenosti. Ako želiš pisat ću o tom:)
 
Vrh Dno