- Učlanjen(a)
- 17.07.2012.
- Broj reagovanja
- 5.516
- Horoskop
- Ovan
ZAGRLJAJ ZA NAPREDAK
Kažu- ljeto je. Pogledavši vrijeme zadnja 3 tjedna ne bi se to moglo zaključiti. Sunca, topline i plavog neba s paperjastim oblacima naveliko nedostaje pa sam vam odlučila pružiti malo topline u obliku- zagrljaja.
Nisam o njima posebno razmišljala do trenutka kad sam sjedila na Trgu, u hladu ispod bana i čekala frenda. Kasnio je pa sam imala vremena promatrati ljude. To me posebno veseli. Dvije djevojke su išle ususret dečku. Jedna mu je pružila ruku i predstavila se, a druga ga zagrlila jednom rukom, onako spontanom, dok je u drugoj držala torbu. Zaputili su se svi troje dalje. Počela sam spontano u glavi analizirati taj zagrljaj, a onda uočila još nekoliko drugačijih. Nakon toga sam na Internetu našla zanimljiv podatak Virginije Satir koja kaže kako je dnevno potrebno:
4 zagrljaja - za preživljavanje
8 zagrljaja – za održavanje
12 zagrljaja- za napredovanje
Želite li napredovati- grlite se! A kako?! U zabludi ste ako mislite da je zagrljaj tek obično skupljanje ruku oko tijela druge osobe. Ukratko ću vas upoznati s nekoliko vrsta zagrljaja. I sama sam se iznenadila kada sam naišla na mnoge podjele i detaljna objašnjenja o položaju ruku, trupa i nogu osoba koje se grle. Zvuči kao velika mudrost, ali u praksi je vrlo jednostavno. U svakom od njih je ipak najvažnije upotrijebiti emocije i prići iskreno osobi koju ćemo zagrliti. Važno je poštivati želje druge osobe, ako je potrebno upitati za dopuštenje ili prići oprezno ukoliko osobu slabije poznajemo.
Pronađene vrste zagrljaja sam svrstala u nekoliko kategorija i za svaku od njih napisala kratko objašnjenje, uz priložene fotografije. Tražeći materijal, predozirala sam se stotinama slika, od kojih je bilo pravo umijeće pronaći odgovarajući položaj tijela. Ispada da su zagrljaji uistinu mnogo kompleksniji nego što to mislimo.
Pa krenimo na grljenje... ovaj- čitanje...
MEDVJEĐI ZAGRLJAJ

Kod medvjeđeg zagrljaja jedna ruka ide preko ramena, a druga preko struka grljene osobe, koja grli na isti način. Osobe se pritom gledaju u oči. Zagrljaj je čvrst, ali ne prekomjerno. U ljubavnoj verziji muškarac može podići djevojku s tla. Poruka ovog zagrljaja je oslonac, povjerenje i privrženost.
Pripazite da ne pretjerate sa stiskom.
ZAGRLJAJ "SLOVO A"

Kod zagrljaja u obliku slova A tijela su nagnuta jedno prema drugom, grli se s obje ruke- jednom preko ramena, a drugom u predjelu pazuha druge osobe. Lica su pripijena te osobe gledaju u istom smjeru. U nekim zemljama ovakvo kratko grljenje služi za dobrodošlicu i pozdrav. Osmijeh je poželjan.
ZAGRLJAJ "JAKO TE ŽELIM"

Kod ovog zagrljaja dvoje se ljudi grli s rukama obavijenim jedno oko drugog. Muškarac drži djevojku oko struka, a ona njega oko vrata. Tijela se dotiču, noge isprepliću, a stopala dodiruju. Najčešći je kod ljubavnih parova, što se može zaključiti i iz gornjih fotografija. Može biti strastven, zaigran, oproštajni ili nakon što neku osobu nismo duže vremena vidjeli.
ZAGRLJAJ S TAPKANJEM PO LEĐIMA

Osobe se grle s obje ruke, a jednom od njih tapkaju drugu osobu po leđima. Zagrljaj je prijateljski, ali čest i kod poslovnih partnera. Ovdje je također poželjna umjerenost- zagrljaj s laganim tapkanjem, a ne silovitim udaranjem. Pripazite na snagu kako ne biste izazvali suprotan učinak.
JEDNORUKI ZAGRLJAJ

Kao što i samo ime kaže, radi se o kratkom zagrljaju desnom rukom. Čest je kod muškaraca, izražava poznanstvo, ali ne i veliku bliskost. Možemo ga vidjeti prilikom sportskih mečeva, npr. u tenisu ili golfu.