Moja najbolja prijateljica
Nešto mlađa od mene, samo 2 godine. Radimo zajedno, dopunjujemo jedna drugu. Kada mi nije baš neki radni dan ona uskače i pomaže kao i ja njoj.
A onda, taj Dan. Petak ali ne 13. Rano jutro, 5,30. Ostajem bez muža. Zovem je telefonom da joj kažem šta se desilo. Izbezumljena, ćuti. Ni glasa. Plač. Jecanje. - Dolazim odmah, javljam šefu, bez brige, stižem.
Stigla je za15 minuta. Ja izgubljena, ne znam ništa...Ni gde sam, ni ko je tu. Ništa. Praznina. Ogromno crnilo praznine beskraja.
Traži mi notes telefona. Obaveštava miliciju, hitnu pomoć- jer je umro u stanu. Zove mog oca, njegove sestre i brata, prijatelje, firmu našu i njegovu. Milicija stiže kao i hitna, doktorka mi daje Apaurin, da se smirim, ja ga bacam. Moja drugarica obavlja sve razgovore, ugurava mi Apaurin u usta i govori da moram da ga progutam. Drhtavica, jeza, izgubljen pogled. Stižu polako, moj otac, majka, brat, njegov brat i sestre, iz njegove firme.
Ona organizuje sve. Posluženje, kafa, sokovi ,piće...Vreme ide a ja sedim, zagledana u neku nepostojeću tačku na zidu. Otsutna. Ne primećujem nikoga i ništa. Sve je uradila bez mene: odelo za moga muža, košulja, kravata... sve. Popodne stižu iz naše firme, iz Odelenja i Odseka, šef, bled u licu, sa kovertom u ruci.
-Jaco, ovo je malo, skupljeno na brzinu ali od srca, stiže još. Melita neka ostane par dana sa tobom. Ništa ne brini, svi smo uz tebe.
Ja gledam izgubljeno, moja Melita sve preuzima, vodi brigu o svemu. Organizuje sve, ko kuva kafu, ko sipa sokove i piće, o novcu, jednostavno o svemu vodi brigu. Ne znam kako je sve stigla da obavi. Ostaje samnom cele noći. Gurajući mi da jedem. Moram. Plač, jecaji, izbezumljenost. Ništa oko mene nije stvarnost, ja sam na nekoj granici crnog ponora bez dna.
Sahrana. Svi su tu: i njegovi i moji. Prijatelji, komšije, poznanici, kumovi, iz naših firmi. Stojim iznad rake izgubljenog pogleda uprtog u crnu rupu. Misli. Da li ih imam. Ne znam. Kraj. Gotovo je,. Prekrila ga crna zemlja. Otišao. Sama. Nemam ljubljenog, dragog, druga, muža, prijatelja. Sve je u toj crnoj rupi.
Opet moja Melita pomaže, opet je tu za mene, opet je njena ruka vodilja, opet i opet je samnom.
Godine su prošle od te daleke 1983. godine kada sam ostala bez njega. I sada kada pišem o tome u meni je velika zahvalnost. Tada nisam bila svesna ničega oko mene.
Ona je i dalje moja najbolja prijateljica.