• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Pronađeno 35 malih piramida

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
MISTERIOZNO OTKRIĆE:

Pronađeno 35 malih piramida, naučnici zbunjeni

Top News, Znanost | 07.02.2013. - 08:19:31

Najmanje 35 malih piramida pronađeno je, skupa sa grobovima, koncentrisano na malom prostoru u Sedeingi u Sudanu. Istraživači su iznenađeni koliko gusto su građevine koncentrisane – ilustracije radi, čak 13 takvih građevina nalazi se na prostoru tek nešto malo većem od košarkaškog igrališta.
Naučnike posebno zbunjuje dizajn piramida, koje u svom centru imaju krug koji je sa uglovima strana piramide spojene zidovima.
Piramide su stare oko 2.000 godina, a za sada se pretpostavlja da je neobična “gustoća” piramida uzrokovana time što su vremenom, a inače objekti su građeni pod uticajem egipatske civilizacije, lokalni stanovnici iskoristili sav raspoloživi prostor.
No, najviše zbunjuju krugovi, odnosno kupole koje su se nalazila unutar piramida,a pretpostavlja se da je riječ o kombinaciji lokalnog stila gradnje i egipatskih uticaja – odnosno načina sahranjivanja preminulih.
(Doznajemo.com)
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
ovo je još jedna piramidalna zagonetka... ko je sahranjen i zašto tako, zbog čega 35?
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan


Pogledajte: Otkrivene misteriozne piramide u Sudanu Video

I. Funduk | 09. 02. 2013. - 12:26h | Foto: You Tube |
Arheolozi su otkrili 35 podzemnih grobnica u sudanskoj pustinji, koje predstavljaju vezu između drevnog Nubijskog carstva i starog Egipta. Piramide, koje datiraju od pre oko 2.000 godina, manje su od većine egipatskih, pri čemu je najveća širine 6,6 metara, a najmanja, najverovatnije određena za dečiji grob, širine je samo 75 centimetara.

312074_sudan-piramide-2jutjub_f.jpg
Arheološko nalazište u Sedeingi, na severu Sudana, predstavlja deo drevnog kraljevstva Kuša (Nubijsko carstvo), koje se graničilo sa Egiptom, a kasnije sa Rimskim carstvom.
312075_sudan-piramide-3jutjub_f.jpg


Ono što je iznenadilo tim arheologa jeste kako su gusto piramide bile koncentrisane. Na prostoru od 500 kvadratnih metara (što je otprilike jednako košarkaškom terenu), pronađeno je čak 13 piramida.

312076_sudan-piramide-4jutjub_f.jpg


Nažalost, piramide su u lošem stanju, zato što se nalaze na mestu gde su prolazili karavani s kamilama, kao i zbog starosti, tako da nijedna nije ostala čitava. Na ugaonim kamenovima bile su naslikane ptice, lotosov cvet ili sunčev točak.


312077_sudan-piramide-5jutjub_ff.jpg


U grobnicama se obično nalazilo više od jednog tela. Nažalost, grobovi su pokradeni, vrlo verovatno pre nekoliko stotina godina, ali su arheolozi ipak uspeli da pronađu ostatke nekoliko skeleta i nekolicinu predmete.
312078_sudan-piramide-6jutjub_ff.jpg
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Naučnici smatraju da je izgradnja piramida u Sedeingi trajala vekovima i da je trpela jak uticaj egipatske zagrobne arhitekture.

312079_sudan-piramide-7jutjub_ff.jpg


Vinsent Fransinji, istraživač-saradnik američkog Prirodnjačkog muzeja u Njujorku, izjavio je: “Međusobna blizina piramida je veličanstvena. Zato što piramide traju stotinama godina, oni su gradili sve više, i nakon nekoliko vekova počeli su da ispunjavaju svaki slobodan prostor u nekropolama.”


312080_sudan-piramide-8jutjub_ff.jpg


Neke piramide su građene tako što se u kvadratu nalazi krug koji je gredama bio povezan sa temenima kvadrata. Interesanto je da samo jedna piramida van Sedeinge podignuta po ovom modelu.
312081_sudan-piramide-9jutjub_f.jpg


Fransinji veuje da je, kada je izgradnja piramida ušla u modu u Sedeingi, počela da se kombinuje sa lokalnom tradicijom gradnje kružnih humki.
312082_sudan-piramide-10jutjub_ff.jpg
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Među predmetima pronađenim u Sedeingi jesu i skulpture egipatskog božanstva Besa, koji je zaštitnik dece i trudnica. Jedan od najinteresantnijih pronalazaka jeste kameni poslužavnik sa likovima boga Anubisa, sa glavom šakala, i boginje za koju se veruje da je reč o Izidi.
312085_sudan-piramide-jutjub_f.jpg
Posveta ženi koja se zvala Aba-la, za koju istraživači veruju da predstavlja tepanje za reč “baba”, uklesana je meroitskim pismom, koje je proisteklo iz egipatskih hijeroglifa. Na tabli piše: “O, Izida! O, Ozirise! To je Aba-la. Neka pije dosta vode, neka jede dosta hleba, neka je dobro posluže.”

VIDEO> Misteriozne piramide.Ko su bili Kušiti?

Kuš (Gornja Nubija) je drevna civilizacija koja se razvila na obalama Plavog Nila, Belog Nila i reke Atbare na teritoriji današnjeg Sudana.
Između 2.000 i 1.000 pre n.e. Kušitskim kraljevstvom vladao je egipatski zamenik faraona, pre nego što je postalo nezavisno kraljevstvo.
Kušitski plemići putovali su u Egipat i odatle donosili egipatske običaje i odeću, i bili su pod jakim uticajem egipatske umetnosti, arhitekture i religije.

Izvor:Blic online
 
Vrh Dno