Prodaja Telekoma

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
#1
Prodaja Telekoma je, čini se, ne samo izvesna, već ugovorena, iz nekih razloga. Zašto tako mislim? Pa ne vidim nijedan drugi razlog zašto bi država prodala kompaniju koja prodaje "maglu". Ne proizvoi ništa, pod partijskim rukovodstvom je od svog osnivanja, pa i pored toga ostvaruje dobit. A to je za naše pojmove nepojmljivo! No, ipak se prodaje.
Zamislite da ste vlasnik te kompanije... Da li biste je prodali? Sumnjam. Ima li šta lepše nego da vam, proizvoljno navodim, 100.000 građana dnevno uplati 200 dinara dopune, plaća mesečnu pretplatu na mobilnu, fiksnu telefoniju i kablovsku televiziju. Pored toga, posluje i u BiH i CG...
Rekoše nam političari da će novac pametno iskoristiti na, jednim delom, isplatu kredita sa visokim kamatama, a drugi deo, na investicije. Još uvek se dobro sećam velikih investicija kada je Telenoru prodat Mobi 063. Ne znam da li ste se vi ovajdili, ali Dinkić i tadašnja garnitura na vlasti jeste, mislim od tih investicija.
Dakle, prodajemo državnu kompaniju, profitabilnu, sa mogućnošću daleko boljeg poslovanja, a to znači i sa daleko većim ostvarivanjem profita da bi država investirala u nešto za šta nisam siguran da će toj istoj državi doneti korist. A nisam siguran, jer me me iskustvo naučilo da država i nije baš dobar investitor, posebno ne država Srbija.
Što se tiče kredita sa visokim kamatama, slažem se da nam oni baš i ne prijaju. Ali uvek ima ali. Zar nije bolje da najzad kompaniju prepustimo profesionalnim menadžerima, da je sadašnja vlast depolitizuje i da ta kompanija otplaćuje te visoke kamate, a siguran sam da će ostati dovoljno novca da se kompanija dalje razvija i prati nove trendove iz oblasti telekomunikacija? Verujem da bi, ali ništa od toga.
 

lover

Kolonista
Kolonista
#2
mora brate, toliko korupcije, na jednom mestu
drugo profitabilnost je pod znakom pitanja
kao i NIS tek kad je došao rus ispostavilo se da
obračun nije +2.000.000.000 nego -7.000.000.000
onda jednom prilikom jedan od ministara kaže
"dokapitališacija komercijame banke 200.000.000"
(u prevodu odštampano ili pozajmljeno kod crnog arapina)
sve te "javne firme" su TERET naciji, a uz to se ONI
troškare kao da je to njihovo, dovode kurtu i murtu,
pevače i PUPSovce za bord menadžere i dok nacija
dobija minimalac ONI se odriču 10% sa teškom mukom...
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
#3
Pa to i jeste sušutina priče. Sve te firme se gotovo "namerno" dovode u takvo stanje kako bi mogla da se opravda privatizacija. Da država ozbiljno želi da jednu takvu kompaniju zadrži i stiče profit, lako bi to mmogla učiniti, ali neće. Najlakše je da nju vode političari ili lica koja oni postave, koji će biti njihovi poslušnici i raditi šta oni žele. Sponzoriši ovoga, onoga, kroz razne poslove prenose lovu na privatne firme čiji su vlasnici pogodite ko.
Onda firma dođe u stanje sličnom NIS-u i onda je privatizacija jedino rešenje.
 

Džudi72

Neobaveštena
Domorodac
#4
Zar mi nismo prodali jedan deo Telekoma Grcima još dok je Sloba bio na vlasti?
Što se tiče ove sadašnje priče oko Telekoma i ja mislim da je sve gotovo, da se samo čeka pravi trenutak i obelodani u medijima.
Građani neće osetiti neki boljitak kada se Telekom proda. Šteta, Telekom je preduzeće u plusu...
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
#6
Vlada Srbije prezadovoljna je interesovanjem za kupovinu većinskog paketa Telekoma Srbije, koje je iskazalo šest ponuđača, kaže Rasim Ljajić.
"Da se ne lažemo, Telekom ima 9.000 zaposlenih, a sa zavisnim firmama u Republici Srpskoj i Crnoj Gori oko 13.000, dok, na primer, njegovi konkurenti na našem tržištu, Telenor i VIP, imaju neuporedivo manje. Niko ne može da izdrži taj broj radnika, ali će zaposleni u Telekomu dobiti najveće otpremnine do sada",rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, Telekom drži 44 odsto domaćeg tržišta mobilne telefonije, ali prihoduje manje nego Telenor.

"To je dobrim delom posledica i tako velikog broja zaposlenih", ocenio je Ljajić.

On je rekao da država ne prodaje Telekom "ni iz hira niti iz političkih razloga", kao ni zbog potreba budžeta.

"Sve protivnike privatizacije pitam da li mogu da kažu da će tržište telekomunikacija za tri godine biti bolje - to niko ne može da zna. Potrebna su velika ulaganja, bez novih ulaganja se utakmica ne može izdržati i ovo radimo za dobrobit Telekoma", dodao je Ljajić.

Izvor: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2015&mm=11&dd=17&nav_id=1063900

Da se ne lažemo, Telekom ima toliko zaposlenih, jer ste ih vi gospodo političari toliko naprimali.
Bez obzira što ima gotovo polovinu tržišta ima i manje prihode i dalje veoma konkurentna kompanija, ali vi gospodo političari trpate pare u klubove, razna sponzorstva, a o nekim drugim stvarima i da ne pričam.
I za kraj: ništa vi ne radite zarad Telekoma, teško onom o kome se vi brinete i dajte više prodajte sve, i Telekom i EPS i Železnice i vazduh u Srbiji, kako bi se politikom počeli baviti pošteni i časni ljudi.

I nezaboravite, još uvek se prisećamo da je Karićev Mobi 063 prodat za tadašnjih 1,4 milijardi evra Telenoru.
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Domorodac
#7
Nije tačno da Telekom prihoduje manje od Telenora i Vip-a, već se iz Telekoma politički ispumpava ko iz dedovine. Ali ako govorimo o prihodima Telekom je neprikosnoven u regionu u odnosu na svoje konkurente.Ulaganja bi postojala kad ih vi ne bi čerupili kad god stignete i kad god je neka rupa u budžetu.
Ponovo političari prebacuju lopticu na zaposlene ( a ko ih je zaposlio? ) i verovatno će rešenje biti da tih 13.000 ljudi ostavimo na ulici, pa izgubimo i prihode i rashode. Mudar potez nema šta. Ako su vam zaposleni razlog, racionalizujte radna mesta, ali po struci, a ne po članstvu u biblioteci.
Što se ne seti neko onaj raspali RTS da proda, eto on gaji 3.500 partijskih poslušnika, pa i dalje gledamo program iz osamdesetih i devedesetih.
Što se otpremnina tiče...Počelo je sa 700 e po godini, sad su došli do 200 e ( ujak i sestra mi tamo rade ). Videćemo do prodaje koliko će biti.
 
Poslednja izmena:

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
#8
Eeee, "javni servis" se ne prodaje! To im ostaje kad sve rasprodaju da pomalo mešetare i daju intervju kojima će nam vređati zdravu pamet.
Ali, stalno govorim, svaka država ima vlast koju zaslužuje. Država je ogledalo njenog društva.
A jel znaš šta mi je najsmešnije kod ovih SNS botova koji stalno komentarišu na portalima? Kao, šta se ložite, Telekom i nije u vlasništvu države, on je AD. :roflmao: A vlasnik akcija je moja baba!
 
Top