• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Privrednici ni fen ne umeju da naprave

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.771
Broj reagovanja
16.890
Horoskop
Ovan
Da bi se omogućilo ozdravljenje privrede, dugoročan rast zaposlenosti i blagostanje stanovništva, korupcija se mora iskoreniti, ukazao je guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić. "Nezaposlenost, niska ekonomska aktivnost, visoke cene, nepoverenje stranih investitora i rast javnog duga, žive i rastu u velikoj meri na zajedničkoj hrani - korupciji. Uz neminovno moralno i etičko pitanje koje se s pravom postavlja, korupcija je par ekselans i ekonomsko pitanje", naveo je guverner Šoškić u autorskom tesktu za "Politiku".

"Korupcija na različitim segmentima tržišta: rada, robe i usluga, ili novca i kapitala pretvara solidne građane i privrednike koji poštuju zakone u 'ovce' koje gube u nefer utakmici sa 'dobro povezanim' i nesolidnim. Dok god ovi drugi prolaze nekažnjeno, korupcija provocira novu korupciju i zloupotrebe", naveo je guverner.
slide.jpg
Privrednici stasali na korupciji, prema njegovim rečima, nisu u stanju da kupe posrnuli gigant iz metalskog kompleksa, tekstilne industrije ili elektroindustrije i udahne mu novi život kroz racionalno poslovanje nove investicije, inovativnost i nastup na svetskom tržištu."Oni nisu u stanju samostalno da proizvode sofisticiran, nov, konkurentan proizvod i da ga izvoze na svetsko tržište uz profit", naveo je guverner NBS.

"Ni nov televizor, ni traktor, ni mašinu za veš, ni fen za kosu... Ništa! Često je njihov najveći privredni domet da u inostranstvu kupe za jedan, a domaćem potrošaču prodaju za dva ili tri", piše Šoškić u današnjoj "Politici".

Šoškić je istakao da korupcija u javnim preduzećima vrlo često vodi u njihovo poslovanje sa gubicima zbog kojih ne plaćaju dividende državi - svom vlasniku.

"Istovremeno, njihove gubitke preuzima država direktno ili kroz državne garancije. Cenu i u jednom i u drugom slučaju plaćaju poreski obveznici - građani", naveo je guverner NBS.


izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/...Nasi-privrednici-ni-fen-ne-umeju-da-proizvedu


Pravo zboriš Šoškiću, samo je šteta što to činiš sada kad znaš da će ova nova koalicija da te smeni.
 

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
upravo to,to iz tvog komentara..i upravo ono sto sam rekla o novoj vladi,svi gledaju samo svoje interese.
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.771
Broj reagovanja
16.890
Horoskop
Ovan
Na žalost, tako je. bar da nam je sistem koliko toliko uređen, da funkcioniše, pa bi takve ukljanjao, ali ne vredi. Svi oni su bogom dani, a obraze su izgubili, pa verovatno još na fakultetu. :poop:
 
Vrh Dno