Privatne skole i fakulteti

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Nekada ne tako dacno, diplome su se kupovale ispod stola. Danas, diploma osnovnih studija se kupuje transparentno. Hocu reci, posteno. Nema tu niceg loseg. Jednostavno uplatis godinu, pa narednu i sve tako dok ne diplomiras. Nekada se pitalo koliko ispita imas do diplomiranja, sada se pita koliko rata. Ako nastavimo ovim tempom, bicemo najobrazovanija nacija na svetu.
 

Taca

ona, stara
Član
A najbolji primer je Blace sa visokom strukovnom školom (namerno sve malim slovima!). Seminarski se skida iz inboxa sa fejsa a za ime profesora i predmet zove se drugarica. Milina.
 

šufnudla

neprilagođena
Član
Ja sam, naravno, za državni univerzitet... Ali....moram priznati da privatni fakulteti imaju mnogo bolja nastavna sredstva, bolje su opremljeni, više je praktičnog rada.... Na mnogima od njih predaju vrhunski stručnjaci i neki renomirani profesori sa državnih fakulteta.... što će reći da na mnogima od njih postoji šansa za sticanje boljeg i kvalitetnijeg znanja nego na državnim fakultetima, samo ako kandidat ima želju za znanjem, a ne za sticanjem diplome.
Ideja da svaka domaćica i svaki loš gimnazijalac može da završi fakultet kad god skupi novce da plati isti - nije mi strana. Sve dotle dok postoji probni rad u firmama i sistem "pokaži šta stvarno znaš" (nezavisno od diplome), ja nemam ništa protiv privatnih fakulteta... Konkurencija je zdrava i podsticajna.
Nevolja je što smo mi još uvek malograđansko društvo u kojem je važnije ko kakvu diplomu ima (ili, još gore, partijsku knjižicu), a ne ko kakvo znanje ima...
 

laganini

Suspendovan nalog
..upravo tako sve je ovo početak i istona je da se privatni faksovi pretvaraju u kupovanje diplome..al i istina je da ti ništa ne vridi na tržištu rada osim ako se ne uhljebi na državnim jaslicama..
 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Ima par retkih privatnih fakulteta koji vrede. Sve ostalo je kupoprodaja diploma. Nasa je nevolja sto drzava, odnosno drzavne firme ne zaposljavaju po sistemu pokazi sta znas. Inace, prilican broj nazovi fakulteta i visokih strukovnih skola ne bi nikada ni nili osnovani.
 

šufnudla

neprilagođena
Član
Godinama već pratim šta prof. Miodrag Zec govori o obrazovanju. I svaka mu je na mestu.
Evo sučeljenih stavova o visokom obrazovanju u nas....

 

Stemis

Neodgovorni urednik
Urednik
Nisam video ovo. Prof. Zec kao i uvek, sjajan, pravo u centar, jasnim recnikom, prostim prakticnim primerima ukazuje na sam srz problema. I sve generalno se moze svesti na sam pocetak njegovog izlaganja.
 

šufnudla

neprilagođena
Član
Da, čovek je u raznim svojim intervjuima dao savršenu analizu i stanja u Srbiji i stanja u EU i svetu. Kad bi mene neko pitao, njega bi trebalo za premijera...

Kod nas je problem što sve funkcioniše po principu "pola riba, pola devojka"... Nije problem postojanje privatnih škola u kapitalizmu, kao što nema ništa loše u postojanju mogućnosti da se svako školuje/obrazuje prema svojim potrebama i finansijskim mogućnostima. Država je ta koja treba da ponudi okvir da se svako smesti u sistem. Ali, država isto tako treba da definiše skalu vrednosti i da podržava najbolje, najkvalitetnije i najprosperitetnije. I da prioritetno zapošljava takve.
Diploma je samo papir. Zato je u razvijenim zemljama nebitno koju si školu završio i da li si za nju platio ili si imao stipendiju. Svejedno ti posao zavisi od toga kako se pokažeš. Na taj način se ne narušava elitizam u obrazovanju, niti se uskraćuje demokratičnost obrazovanja. A mi... mi jurimo da Evropi dokažemo demokratičnost obrazovanja, ali istovremeno demorališemo elitizam znanja (znanje nije jednako obrazovanje). Pamet i znanje "proterujemo" iz zemlje, a zadržavamo poslušne i mediokritete. Spor proces, ali efikasan - na našu štetu. I to nije slučaj samo kod nas. Zec je tu "ekonomiju pameti" na svetskom nivou objasnio u niz svojih drugih intervjua... samo bi neko trebalo i da ga čuje i ozbiljno razmisli o tome.
 

Beba

Poznata ličnost
Član
Moja ćerka je završila privatni fakultet, bila je djak generacije u osnovnoj i u srednjoj školi, izuzetan radoholičar...
Radi u privatnoj firmi u NS koja je jedna od boljih možda u RS a znam da je i njen direktor bio proglašen za najboljeg privrednika neznam koje godine.
Ćerka je izuzetno vredna, vrlo je cene i nije im bilo bitno u startu koji je fakultet završila, a zaposlila se posredstvom biroa "prva šansa"...doprinos njenom radu je i poznavanje engleskog jezika sa dobijenim medjunarodnim sertifikatom tako da nema pravila.
I ja bih sada da imam dete koje se upisuje volela da to bude državni fakultet dok me ona nije ubedila da se tamo plaća i kupuje isto koliko i na privatnom.
 

laganini

Suspendovan nalog
..to je tocno tvoja cerka bi i drzavnom harala...mozda cak na privatnom ima i bolje uvjete i jace predispozicije..al govorimo u principu ononima koji ce kaksim putem do diplome k ko sto rekoh isto tako i do drzavnog sluzbenika...tek kad proradi trziste kadrova rast ce i prednost privatni fakulteta..
 

laganini

Suspendovan nalog
..ma ja sam drzavni sluzbenik i poznam problematiku iznutra...to je jedan aaparat manje vise isti od amerike do srbije prepoatavljam...i tu ljudi pisaju krv za malo love al nije to problem nego sto tesko pokrenut takav aparat...djelomicno i zbog onog sto smo pisali al.vise zbog toga sto je to jednostavno tako...
 

Njavica

Dreamer.
Član
Problem je u tome sto su drzavni fakulteti postali, pa leglo neznanja i vecinom trosenja vremena i novca, pogotovu ako nisi na budzetu. A i da si na budzetu nadju oni tebi rupu koju placas. Profesori vecinom nezainteresovani za rad sa studentima, i vecinom jure da obaraju koga god i koliko god mogu.
Ja iskreno da sam malo samo bila pametnija upisala bih bilo Koji privatni fakultet i ne bih se patila ko luda. Ne kazem da privatni nije ta jelte kupovina diplome, da, jeste, jer ne moras nista da znas za prolaznu ocenu, al ipak i tamo ako ocekujes 10ke moras da zagrejes stolicu za tako nesto. Uostalom, koga zaista zanima struka koju uci, taj ce i nevezano za ispite da uci i da radi na sebi koliko god moze. Uostalom bar znas da na privatnom ne mozes tek tako da dozivis da si se razvalo od ucenja, znanjem potkovao skoro kao taj profesor, i da dozivis da te na ispitu isti obori samo jer ETO moze im se svima.
 

Goranko

Novajlija
Ja sam završio gimnaziju u Grockoj. Odlični učenici iz moje generacije su se upisali na Filozofski, Filološki fakultet, FON i FPN. Bilo je i vrlo dobrih učenika na Filozofskom fakultetu i uspeli su da diplomiraju. Lošiji učenici su se upisali na privatne fakultete. Neki od njih su odustali od studiranja na državnim fakultetima.
 

Goranko

Novajlija
Ja sam studirao na Filozofskom fakultetu. Uspeo sam završiti osnovne i master studije. Ima na Filozofskom fakultetu čudnih profesora koji se igraju strogoće. Na prvoj godini studija istorije, postoje dva najteža predmeta tokom celih studija. Oba obuhvataju stari vek. Mnogi studenti ne uspeju položiti ispite iz istorije stare Grčke, starog istoka i starog Rima i zbog njih moraju plaćati na drugoj godini. Profesori koji predaju te predmete većinom daju šestice. Neki studenti tek na trećoj godini polože te predmete. Ja sam ih jedva položio. Na master u za nastavnike, profesori dve godine nisu hteli da prihvate nacrt master rada. Na kraju, pokazao sam profesorima dekanovu odluku da imam još godinu dana studiranja i profesori su prihvatili moj master rad.
 
Vrh Dno