Prirodna kućna hemija i kozmetika

šufnudla

Poznata ličnost
Član
Verovatno nismo ni svesni koliko štetnih sastojaka i hemikalija unosimo putem kože, kao najvećeg organa, u sopstveni organizam. Ajd' što su štetni, nego su još i skupi. Hajde da vidimo kako su to naše bake radile uz pomoć onoga čega u kući uvek ima. Mogu li se napraviti efikasne i eko paste za zube, dezodoransi, sapuni, sredstva za pranje rerne i skidanje kamenca u kadi? Možemo li skupu kozmetiku zameniti namirnicama iz frižidera?

Kako napraviti najbolji prirodni dezodorans kod kuće – recepti

gospodarzdravlja.com |

Dezodoransi u spreju, dezodoransi u stiku i antiperspiranti, predstavljaju proizvode bez kojih je danas gotovo nemoguće zamisliti život.

Naime, pomenuti proizvodi, koriste se doslovno svakodnevno i njihova upotreba, smatra se sastavnim delom sprovođenja i održavanja lične higijene.

Ono na šta većina osoba prvo pomisli pri pomenu dezodoransa (bilo da je reč o dezodoransu u spreju ili o dezodoransu u stiku) i pri pomenu antiperspiranta, jeste da su to proizvodi koji sprečavaju pojavu znoja i koji samim tim doprinose tome da se oslobodite osećaja neprijatnosti i da budete sigurni u sebe onda kada ste izloženi visokoj temperaturi i mogućnosti da se oznojite.

Međutim, ono o čemu značajan procenat populacije ne razmišlja i čega samim tim nije ni svestan, jeste da pored prednosti, upotreba dezodoransa i antiperspiranta sa sobom nosi i određene mane.

Naime, većina proizvoda kao što su dezodoransi i antiperspiranti koji se mogu naći i kupiti na tržištu, u sebi sadrže veliku koncentraciju materija koje zaustavljaju znoj, ali koje su štetne i to ne samo za kožu, već i za celokupan organizam.

Konkretno, različite vrste parabena, zatim aluminijum, triklosan ili propilen glikol, samo su neke od štetnih materija koje su sadržane u proizvodima kao što su dezodoransi i antiperspiranti.

Pomenute, ali i druge štetne materije, kada dođu u dodir sa površinom kože, mogu usloviti razvoj iritacija ili alergijskih reakcija, ali isto tako one se ne zadržavaju samo na površini kože, već prodiru kroz kožu i dospevaju u unutrašnjost organizma. Onda kada štetne materije dospeju u unutrašnjost organizma, one u zavisnosti od koncentracije u kojoj su izražene mogu usloviti nastanak i razvoj različitih zdravstvenih promena.

Kako je dokazano, jedna od najkomplikovanijih zdravstvenih promena čiji je nastanak i razvoj povezan sa stalnom upotrebom dezodoransa ili antiperspiranta, jeste karcinom dojke.

Ukoliko sumnjate u činjenicu da materije koje su sadržane u dezodoransu ili u antiperspirantu prodiru kroz kožu i da dopiru u unutrašnjost organizma, tu činjenicu možete potvrditi na veoma jednostavan način i to tako što ćete uzeti čen belog luka, preseći ga i njegovom površinom natrljati jednu usko definisanu regiju tabana. Kada to uradite, kroz samo nekoliko minuta, u ustima ćete osetiti aromu belog luka. To predstavlja pouzdan dokaz da koža upija materije koje se na nju nanesu i da te materije automatski prodiru u unutrašnjost čitavog organizma.

Uz sve do sada navedeno, važno je navesti i to da upotreba dezodoransa ili antiperspiranta utiče na eliminaciju znoja tako što blokira znojne kanale i tako što istovremeno blokira i funkciju znojnih žlezda.

Kako su znojne žlezde sastavni deo endokrinog sistema organizma to se automatski negativno odražava na celokupan endokrini sistem.

Ujedno, s obzirom da se kroz lučenje znojnih žlezda i kroz proizvodnju znoja telo oslobađa od toksina koji se u njemu nalaze, blokada znojnih kanala i blokada funkcije znojnih žlezda, odražava se na to da se toksini zadržavaju u unutrašnjosti organizma.

Da bi ste izbegli sve prethodno navedene i opisane efekte upotrebe industrijski proizvedenih dezodoranasa i antiperspiranata, predlažemo vam da kao zamenu za njih, počnete da upotrebljavate prirodne dezodoranse, koji jednako efikasno eliminišu neprijatan miris znoja, ali koji ne sadrže štetne materije i koji ne blokiraju znojne kanale niti funkciju znojnih žlezda.

Prirodne dezodoranse, možete napraviti sami i to u kućnim uslovima, a na koje konkretno načine to možete uraditi, detaljno ćemo vam objasniti u nastavku teksta.

Kako da pripremite prirodni dezodorans u spreju?
Postoji nekoliko načina da napravite prirodni dezodorans u spreju. Pritom, svaki od tih načina, podrazumeva postupak sjedinjavanja sastojaka koji su veoma lako dostupni i koji su potpuno prirodni, a samim tim i bezbedni za zdravlje.Evo nekih od takvin načina:

Prirodni dezodorans u spreju – recept broj 1:

Za pripremu ovog prirodnog dezodoransa u spreju, potrebni su vam sledeći sastojci:

– 70 mililitara destilovane vode,

– 30 mililitara medicinskog alkohola,

– 2 cela štapića vanile,

– Nekoliko kapi (svega 2 do 3 kapi) eteričnog ulja ružinog drveta.

Način pripreme:

Najpre uzmite dva cela štapića vanile, zasecite ih uzdužno, stavite ih u teglu i prelijte ih sa 30 mililitara medicinskog alkohola. Kada ste to uradili, zatvorite teglu i sačekajte da sadržaj u njoj odstoji 3 dana. Nakon tri dana, iz medicinskog alkohola izvadite vanilu i u njega dodajte najpre dve do tri kapi eteričnog ulja ružinog drveta, a zatim i 70 mililitara destilovane vode.

Sve to, dobro promućkajte kako bi se sastojci što bolje i kompaktinije sjedinili i zatim sadržaj ovako pripremljenog dezodoransa sipajte u bočicu sa raspršivačem.

Upotrebi ovog dezodoransa, potrebno je da pristupate na isti način kao i upotrebi bilo koje druge vrste dezodoransa.

Prirodni dezodorans u spreju – recept broj 2:

Za pripremu ovog prirodnog dezodoransa u spreju, potrebni su vam sledeći sastojci:

– 30 mililitara destilovane vode,

– 100 mililitara votke,

– 5 do 6 kapi eteričnog ulja čajevca,

– 10-ak kapi eteričnog ulja lavande,

– 2 do 3 kapi eteričnog ulja nane.

Način pripreme:

Najpre u sadržaj votke dodajte 5 do 6 kapi eteričnog ulja čajevca, 10-ak kapi eteričnog ulja lavande i 2 do 3 kapi eteričnog ulja nane. Pomenute sastojke dobro sjedinite mućkanjem u prethodno hermetički zatvorenoj ambalaži (u tegli recimo).

Nakon što ste sastojke dobro promućkali, ostavite ih da odstoje 2 dana. Kada prođu 2 dana, u mešavinu sastojka dodajte i 30 mililitara destilovane vode i sve još jednom dobro sjedinite mućkanjem, a zatim ostavite da odstoji 7 dana.

Nakon 7 dana, tačnije nakon ukupno 9 dana od trenutka početka pripreme ovog prirodnog dezodoransa, dezodorans možete početi da upotrebljavate na način na koji se upotrebljava i bilo koja druga vrsta dezodorransa.

Prirodni dezodorans u spreju – recept broj 3:

Za pripremu ovog prirodnog dezodoransa u spreju, potrebni su vam sledeći sastojci:

– 50 do 60 mililitara destilovane vode,

– 2 do 3 pune supene kašike sode bikarbone bez aluminijuma,

– 12 do 15 kapi eteričnog ulja mentola.

Način pripreme:

U 50 do 60 mililitara destilovane vode sipajte 2 do 3 pune supene kašike sode bikarbone bez aluminijuma. Mešavinu navedenih sastojaka, mešajte nekoliko minuta sve dok čvrsti tragovi sode bikarbone bez aluminijuma postanu nevidljivi u sadržaju destilovane vode.

Nakon toga, mešavinu ostavite da pdstoji nekoliko sati (potrebno je najmanje dva sata, a poželjno je i koji sat duže). Za to vreme, dakle dok mešavina stoji, nemojte je dodatno mešati niti mućkati.

Kada prođe nekoliko sati, primetićete da se jedan deo sadržaja sode bikarbone bez aluminijuma nataložio na dnu posude, a da se preostali, tečni deo mešavine nalazi iznad tog taloga. Tada, bez pristupanja mešanju ili mućkanju sadržaja, tečni deo polako i pažljivo prespite u odgovarajuću ambalažu koja se zatvara pumpicom za raspršivanje.

Prilikom presipanja sadržaja, vodite računa o tome da talog sode bikarbone ostane u posudi u kojoj ste započeli proces pripreme ovog prirodnog dezodoransa.

Kada ste završili postupak presipanja, u bočicu sa raspršivačem dodajte i 12 do 15 kapi eteričnog ulja mentola.

Nakon toga, zatvorite bočicu, promućkajte sadržaj u njoj i ovako pripremljen prirodni dezodorans počnite da upotrebljavate.

Pre svake upotrebe, sadržaj dezodoransa temeljno promućkajte.

Kako da pripremite prirodni dezodorans u stiku?
Baš kao i kada je u pitanju priprema prirodnog dezodoransa u spreju, postoji više načina da pripremite prirodni dezodorans u stiku.

Evo o kojim konkretno načinima je reč:

Prirodni dezodorans u stiku – recept broj 1:

Za pripremu ovog prirodnog dezodoransa u stiku, potrebno vam je:

– 1 puna supena kašika sode bikarbone bez aluminijuma,

– 2 supene kašike maslinovog ulja,

– 2 pune supene kašike gustina,

– 10-ak kapi eteričnog ulja po želji.

Način pripreme:

Pripremu ovog prirodnog dezodoransa u stiku započnite tako što ćete od sode bikarbone i od gustina napraviti što bolje sjedinjenu praškastu mešavinu. Zatim, u mešavinu sode bikarbone i gustina, polako sipajte maslinovo ulje sve dok ne upotrebite količinu koja se može izmeriti sa 2 supene kašike. Dok dodajte maslinovo ulje u mešavinu, mešavinu neprestano mešajte i to kao da kašikom mesite sastojke.

Kada ste sipali celokupnu količinu maslinovog ulja, u mešavinu dodajte i 10-ak kapi eteričnog ulja po želji i sve još jednom temeljno “umesite”. Nakon toga, vaš dezodorans u stiku će biti spreman za oblikovanje i za upotrebu.

Da bi ste ovako pripremljen dezodorans u stiku oblikovali, možete ga ubaciti u prethodno očišćenu ambalažu od industrijski proizvedenog dezodoransa u stiku. Prilikom ubacivanja sadržaja prirodnog stika u ambalažu iz koje ćete ga upotrebljavati, sadržaj ubacujte kašikom i to tako što ćete ga sabijati kako bi ste sprečili nastanak vazdušnih “dzepova” u unutrašnjosti stika.

Ovako pripremljen dezodorans u stiku, upotrebljavajte kao i bilo koji drugi dezodorans u stiku.

Prirodni dezodorans u stiku – recept 2:

Za pripremu ovog prirodnog dezodoransa u stiku, potrebno vam je:

– 40 grama kokosovog ulja,

– 10 grama prirodnog pčelinjeg voska,

– 20 grama kukuruznog skroba,

– 40 grama sode bikarbone bez aluminijuma,

– 20 do 25 kapi eteričnog ulja po želji.

Način pripreme:

Najpre uzmite prirodni pčelinji vosak i istopite ga na pari. Kada se vosak istopio, u njega dodajte kokosovo ulje i ta dva sastojka dobro sjedinite mešanjem. Dok su sastojci još uvek izloženi uticaju pare, u posudu u kojoj se oni nalaze dodajte najpre kukuruzni skrob, a odmah zatim i sodu bikarbonu bez aluminijuma. Dok dodajete navedene sastojke, mešavinu neprestano mešajte kako bi bila što bolje sjedinjena i kompaktna. Kada mešavina postane baš takva, dobro sjedinjena i kompaktna, pomerite je sa izvora pare, u nju dodajte 20 do 25 kapi eteričnog ulja po želji, još jednom je temeljno promešajte, a zatim je dok je tečna i topla prelijte u prethodno očišćenu ambalažu od industrijski proizvdenog dezodoransa u stiku.

Kada ste to uradili, ambalažu zatvorite odgovarajućim poklopcem i ovako pripremljen dezodorans u stiku stavite u frižider da se ohladi, da se stegne i da postane spreman za upotrebu.

Ukoliko vam pri ruci nije ambalaža od potrošenog industrijskog dezodoransa u stiku, ovaj prirodni dezodorans u stiku možete oblikovati i tako što ćete ga dok je tečan i topao sipati u silikonski kalup ili u ambalažu od potrošene pomade.

Kada je u pitanju izbor eteričnih ulja koja ćete upotrebiti kao jedan od sastojaka u toku pripreme prirodnih dezodoranasa u stiku, ne postoje jasno određena pravila kojih se morate pridržavati.

Naime, eterična ulja možete birati po mirisu, ali i po načinu delovanja. Konkretno, eterično ulje bilo koje od citrusnih biljaka, kao što je eterično ulje pomorandze, eterično ulje mandarine ili eterično ulje grejpfruta, pružiće odličnu osvežavajuću mirisnu notu vašem dezodoransu u stiku, dok će eterično ulje čajnog drvceta, eterično ulje eukaliptusa ili eterično ulje ruzmarina, osim takođe prijatne mirisne note, vašem prirodnom dezodoransu u stiku pružiti i mogućnost delovanja na eliminasanje štetnih bakterija koje su izuzetno čest uzročnik pojave neprijatnog mirisa znoja.

Samim tim, napravićete pravi izbor ukoliko baš ta eterična ulja upotrebite kao jedan od sastojaka za pripremu svog prirodnog dezodoransa.

Ono što takođe možete uraditi, jeste da u okviru pripreme prirodnog dezodoransa, istovremeno upotrebite više različitih vrsta eteričnih ulja. U tom slučaju, jedino na šta treba da obratite pažnju, jeste da ukupan broj kapi eteričnih ulja, ne odstupa od broja koji je preporučen u sadržaju određenog recepta za pripremu prirodnog dezodoransa.
 

Beba

Poznata ličnost
Član
Pokušaću bez reklame, da me urednik ne banuje ali teško je.
Godinama, uz odobrenje hirurga onkologa koristim stik dezodorans od Aloa Vere, sto posto prirodan, 11 godina stručnjaci radili na njegovoj izradi takvoj kakav jeste, može da traje do 6 meseci ako ga koristi samo jedna osoba , pospešuje baš onako kao i treba znojenje ali ga neutrališe. Znamo da se svi toksini iz pluća i dojki izbacuju kroz limfe podpazušne, pa ako se još i zatvore eto ti belaja.
Ima blagu aromu tako da se može koristiti i parfem uz njega.
 

šufnudla

Poznata ličnost
Član
Kažu da je najbolji dezodorans soda bikarbona rastopljena u vodi. :)
Ajd da vidimo šta je dobro za zube od prirodnih preparata... :)
%
Kupovne paste za zube zapravo mogu da budu veoma štetne. Iako se čitavog života trudimo da što bolje peremo zube uz redovno korišćenje paste, većina nas nije svesna da one mogu imati loš efekat na njih. Godinama unazad se sprovode različita zvanična i nezavisna istraživanja o uticaju kupovnih pasti na zdravlje zuba i mnoga od njih su potvrdila da ovi preparati u sebi sadrže veliku koncentraciju sastojaka koji nisu dobri ni za zube ni za opšte zdravlje. Kako pastu unosimo direktno u usta, sastojci kroz nežnu sluzokožu mnogo brže prodiru u krvotok, a većina njih oštećuje i slabi zubnu gleđ i čini zube osetljivijim i podložnijim oboljenjima.

Većina fabričkih pasti za zube ima sličan sastav, a hemikalije koje sadrže zapravo donose više štete nego koristi. Koji su to sastojci?

 • Natrijum fluorid je najkontroverzniji sastojak svih kupovnih pasti za zube za koji su istraživanja pokazala da uopšte ne sprečava pojavu karijesa, kako se do sada smatralo. Naučnici ga povezuju sa oštećenjima zuba, artritisom, pa i kancerogenim efektom.
 • Natrijum lauril sulfat je jedan od najčešćih sastojaka većine preparata za higijenu i negu. On je zaslužan za stvaranje pene i stvara dojam da preparat zaista deluje, no istraživanja pokazuju da je ovaj sastojak otrovan i nepotreban za čišćenje zube. Iritira sluznicu i taloži se u organizmu, a smatra se da može dovesti i do neželjenih promena na DNK.
 • Triklosan je sastojak sa antibakterijskim delovanjem i sastavni deo je neverovatnog spektra različitih proizvoda. Dobar za dezinfekciju, a štetan za zdravlje, ometa rad endokrinog sistema i vremenom se akumulira u telu.
 • Silicijum dioksid koji se koristi kao abrazivno sredstvo i nalazi se u dezodoransima i većini zubnih pasti ima kancerogeno delovanje.
 • Propilen glikol se nalazi u pastama i tečnostima za ispiranje usta. Studije su pokazale da on ometa razvoj ćelija i izaziva smetnje u sistemu za varenje, mučninu, remeti nervni sistem i uzrokuje probleme sa kožom, oštećujući ćelijsku membranu.
 • Arome i boje koje se dodaju u pastu kako bi ona mirisala osvežavajuće i delovala primamljivo, te imala prijatan ukus nemaju nikakve veze sa higijenom zuba. Mnoge od veštačkih boja su zapravo štetne i mogu imati kancerogeno dejstvo. Ostali dodaci, poput zaslađivača, sredstava za suzbijanje zubnih naslaga, gelasti sastojci i tako dalje, takođe ne doprinose higijeni zuba, a imaju štetno delovanje.
Prednosti prirodnih pasti za zube i recepti za pripremu
Blistav i zdrav osmeh je nešto što svi želimo. Iako nam proizvođači veštačkih pasti tvrde da ćemo korišćenjem njihovih proizvoda imati upravo takav efekat, većina sastojaka zapravo oštećuje zubnu gleđ i taloži se u našem organizmu, što može imati posledice ne samo za zdravlje zuba, već i za čitav organizam. Prirodne paste bez fluora su upravo zato daleko bolji izbor, a možemo ih napraviti i sami. One sadrže sastojke koji imaju blago i efikasno dejstvo na zdravlje, higijenu i izgled zuba.

Pasta za zube sa zelenom glinomZelena glina učvršćuje zubnu gleđ i pomaže uklanjanju naslaga. Ona ima fine sitne čestice tako da ne deluje abrazivno na površinu zuba, a efikasno ih čisti. Drugi sastojci u ovoj pasti hrane zube prirodnim elementima, deluju protivupalno, antiseptički, daju osvežavajuć ukus i dah i na prirodan način vraćaju zubima sjaj i belinu. Potrebni sastojci za ovu pastu su:

 • 3 kašike zelene gline
 • 2 kašike biljnog glicerina
 • 1 kašika kokosovog ulja
 • 1 kašika vode
 • ½ kašičice morske soli
 • ½ kašičice sode bikarbone
 • 5 kapi eteričnog ulja mente
 • 3 kapi eteričnog ulja pomorandže
Navedene sastojke je potrebno jednostavno umešati u finu gustu pastu, glatke i homogene teksture. Gotovu pastu staviti u staklenu ili plastičnu kutijicu i koristiti po potrebi. Uz pravilan način pranja zuba, ovako pripremljena pasta održava njihovu higijenu, sprečava nastanak infekcije i daje blistavo beo osmeh.

Pasta za zube sa žalfijom – Žalfija je poznata po svom antiseptičkom delovanju i često je sastojak u prirodnim preparatima za higijenu i negu usne duplje. Za higijenu zuba i usta se preporučuje ispiranje čajem od žalfije, a ekstrakt se često nalazi i u sirupima, pastilama i drugim preparatima za grlo. Za pripremu paste je potrebno:

 • 2 kašike bentonit gline
 • 2 kašike sode bikarbone
 • 1 kašika suve žalifije
 • ½ kašičice morske soli
 • Nekoliko kapi eteričnog ulja mente
 • Po želji kašičica stevije ili zaslađivača po izboru
Sastojke pomešati u teglici tako da se potpuno prožmu i sjedine. Ova pasta je zapravo prah koji se upotrebljava tako što ga stavljamo na pokvašenu četkicu za zube i trljamo kao kada koristimo uobičajenu pastu. Posle upotrebe dobro isprati usta. Sastojci u ovom receptu na prirodan način čiste zube i daju im belinu.

Prirodna mentol pasta za zube – Mentol aroma je prvo što nas asocira na paste za zube. Evo kako napraviti prirodnu verziju ovakve paste. Potrebno je:

 • 3 kašike kokosovog ulja
 • 2 kašike sode bikarbone
 • 1 kašičica ekstrakta stevije
 • 15 kapi eteričnog ulja mente
Kokosovo ulje otopiti ili malo omekšati i sve sastojke zajedno dobro promešati. Treba da se dobije fina homogena smesa. Gotovu pastu staviti u staklenu posudicu i korstiti kao i običnu pastu.

http://www.kokosovoulje.com/najbolje-prirodne-paste-za-zube-prednosti-i-recepti/
 
 • Sviđa mi se
Reagovanja: Gea
Vrh Dno