• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Prirodna čuda

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
8 nevjerojatnih prirodnih čudesa

5691_big.jpg


Iako se nešto posebno može pronaći na svakom koraku, neka mjesta su posebnija od drugih


Naša prekrasna plava planeta prepuna je zanimljivih prirodnih čudesa. I iako se nešto posebno može pronaći na svakom koraku, u svakom cvijetu, listu ili vlati trave, neka mjesta su posebnija od drugih. Čak štoviše, neke lokacije izgledaju kao s druge planete ili kao da ih je naslikao nadareni slikar bogate mašte.

O ovoj temi već smo pisali, no ovog puta donosimo nova, nevjerojatna prirodna čudesa. Neke od nas možda će dobiti priliku (ili već jesu) posjetiti neka od ovih mjesta, a do tada možemo uživati u fotografijama…

Yuanyang rižine terase

Starosjedioci Hani naroda došli su u ovo područje prije 2.500 godina. Unatoč brojnim teškoćama radi teško obradivog terena, oni su uspješno osmislili teren terasa na kojima su uzgajali rižu. Inače se tehnologija razvijanja plodne zemlje na nemilosrdnim planinskim obroncima kroz Kinu u Jugoistočnu Aziju nije proširila sve do 14 stoljeća, čime se pothvat Kani naroda čini još značajnijom. Danas je, zahvaljujući njihovoj kreativnosti, ovo područje umjetničke ljepote. Danas je ovo područje, poznato kako „zemljana skulptura“, priznato kao dio svjetske kulturne i prirodne baštine pri UNESCO-u.

%C4%8Dudesa01.jpg


Oaza polumjesečevog jezera

Polumjesečevo jezero blizu Dunhuanga u zapadnoj Kini je nevjerojatna oaza u Gobi pustinji. Formacija jezera je rezultat geološke neobičnosti – sjeverne i južne padine su više od istočne i zapadne – i vjetra koji puše od zapada prema istoku. Vjetar inače puše u jugoistočnom smjeru, zatim se vrtloži u visinu, spiralno rotira da bi zatim krenuo u istočnom smjeru. Upravo zbog toga ovo jezero nikad nije zatrpao pijesak.

%C4%8Dudesa02.jpg


Anđeoski slap

Angel Falls ili Anđeoski slap je najviši vodopad na svijetu. Nalazi se na 1,002 m i lociran je u Cainama nacionalnom parku u jugoistočnoj Venezueli uz granicu s Brazilom i Guayanom. Ovaj vodopad koji kao da izvire iz nebesa je 19 puta viši od Nijagarinih slapova.

%C4%8Dudesa03.jpg


Tufa tornjevi na Mono jezeru

Godine 1941. losanđeleski odjel za vodu i struju počeo je preusmjeravati vodu iz jezera Mono kako bi se zadovoljile rastuće potrebe za vodom u Los Angelesu. Radi ispumpavanja slatke vode, volumen jezera se prepolovio, dok se salinitet poduplao. S obzirom da se nije mogao prilagoditi promjenama u tako kratkom roku, ekosistem jezera je počeo propadati. Šteta koja je nanijeta prirodi u tom području bila je ogromna. Paradoksalno, ovo područje je sada zbog toga zastrašujuće lijepo – kao pozadina neke strane planete iz Rata zvijezda.

%C4%8Dudesa04.jpg
 

anuška

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
17.07.2012.
Poruke
8.029
Broj reagovanja
5.516
Horoskop
Ovan
Pamukkale

Pamukkale, što znači dvorac od pamuka na turskom, nalazi se u Denizli pokrajni u jugozapadnoj Turskoj. Grad sadrži vruće izvore i terase od karbonskih minerala koje je oblikovala tekuća voda. Drevni grad Hierapolis bio je sagrađen na vrhu bijelog „dvorca“ koji je ukupno dugačak 2.700 metara, širok 600 metara i visok 160 metara. Kad je područje proglašeno dijelom svjetske prirodne baštine, svi hoteli su razrušeni, cesta do tamo uklonjena i zamijenjena umjetnim jezerima. Onamo se može samo pješke, a tamo se možete i okupati – postoji samo jedno pravilo zabranjeno je nošenje cipela u vodu, kako bi se zaštitili mineralni slojevi terasa.

%C4%8Dudesa05.jpg


Hierve el Agua Mexicos – zamrznuta slika

Hierve el Agua u Oaxaci u Meksiku izgleda kao predivan slap, ali se ne pomiče. Led? Ne, ova iluzija je zapravo formacija stijena, sačinjena od minerala koji su ostali nakon kapanja i protoka vode. Bijele boje je zbog kalcijevog karbonata, samo jednog od minerala koji sačinjavaju Hierve el Agua, što znači „voda ključa“.

%C4%8Dudesa06.jpg


Začarani otok Yakushima

Yakushima je najveći otoka u otočju Osumi (dio Ryu Kyu otočja) koje pripada prefekturi Kagoshima (Japan). Otok pripada Nacionalnom parku Kirishima-Yaku, a od 1980. godine UNESCO je njegovih 18.958 hektara proglasio Rezervatom biosfere, da bi 1993. godine 10 ha njegove obale (Nagata-hama) Ramsarskom konvencijom bilo proglašeno za zaštićeno vlažno područje kao posljednje mrjestilište morske kornjače u sjevernom Pacifiku. Te iste godine 12,9 km² u njegovom nedirnutom središtu - šuma Yakusugi (gdje uopće nema dokaza sječe drveta) - upisano je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji kao "jedinstven primjer prašume umjerenog pojasa“. Yakushima je, s 4-10.000 mm kiše godišnje po m², najvlažnije područje u Japanu, ali i jedno od najvlažnijih na svijetu. Postoji izreka koja kaže: „Na Yakushimi kiši 35 dana u mjesecu.“ Yakusugi šumu svake godine posjeti preko 300.000 turista. I upravo je ova šuma inspirirala Hayao Miyazakija pri stvaranju animiranog filma Princeza Mononoke. Zanimljivo je što je po otoku zabranjena vožnja automobilom, dozvoljeno je samo nekoliko električnih automobila za zaposlenike na otoku.

%C4%8Dudesa07.jpg


Bijela pustinja Novog Meksika

Pustinja je locirana u Tularosi Basinu u Novom Meksiku. Njezin bijeli pijesak se ne sastoji od kvarca, kao većina pustinjskog pijeska, već od gipsa i kalcijevog sulfata. Za razliku od pijeska u ostalim pustinjama, ovaj je hladan na dodir zbog visoke stope isparavanja vlage i činjenica da je pijesak reflektira, a ne apsorbira sunčeve zrake.

%C4%8Dudesa08.jpg
Izvor: Uphaa
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
prekrasno
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.772
Broj reagovanja
16.892
Horoskop
Ovan
Zaista predivno. prosto ne znam šta je lepše. Ipak, nekako mi je ona oaza posebna.
 

Njavica

Dreamer.
Starosedelac
Učlanjen(a)
07.08.2011.
Poruke
4.467
Broj reagovanja
3.775
Horoskop
Devica
Ove rizine terase su meni :o boze kako ne cenimo ono sto imamo :/
 
Vrh Dno