• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Prijateljstvo i ljubomora

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Starosedelac
Učlanjen(a)
03.05.2010.
Poruke
8.988
Broj reagovanja
4.888
Horoskop
Lav
Prijatelji će uvijek davati obećanja jedno drugom. Prijateljstvo je nešto čemu se mnogi vraćaju kad ih obitelj ili sve drugo iznevjeri. Svi želimo provesti što više vremena sa prijateljima jer se uz njih osjećamo sretno. Većina lijepih sjećanja ili smiješnih situacija dešava nam se u društvu prijatelja. Otvoreni su jedni prema drugima, dijele interese i osjećaju se ugodno u zajedničkom druženju. Pa ipak, nekad nas prijateljstva iznevjere. Samo jedna – dvije riječi dovoljne su da dobro prijateljstvo završi u trenu. No, pravo prijateljstvo zna kako opraštati, tolerirati, razumjeti i voljeti.

U zdravoj prijateljskoj vezi, prijatelji su jednaki. Ne 50:50 svaki puta, ali u prosjeku se vrti oko 50:50. Prijateljstvo je poput klackalice. Nije uvijek jedna osoba dominantna, a druga podređena. U svakoj vezi, bez obzira radi li se o prijateljstvu, obitelji ili braku, u određenim trenucima jedna osoba je dominantnija od druge, no na kraju se to sve izjednači.

“Nemoj hodati ispred mene, možda te neću slijediti. Nemoj hodati iza mene, možda neću voditi. Hodaj kraj mene i budi moj prijatelj.” (autor nepoznat)

Jim Simmons kaže: “Sve veze, uključujući prijateljstvo, sadrže ravnotežu moći. Kad jedan od prijatelja naraste, narušava ravnotežu. Tada je i drugi prijatelj prisiljen rasti. Ako on odbije rast, dogodit će se jedna od dvije stvari: prijateljstvo će završiti ili će stagnirati (umirati).”

Svaki put kad se pojavi nejednakost ili neravnoteža, otvaraju se vrata ljubomori. No za ljubomoru nema mjesta u prijateljstvu.
Ako osjetite ljubomoru u prijateljstvu, pitajte se ova pitanja:

1. Trebam li biti ljubomorna zbog toga?
2. Nemam li mogućnost izbora?
3. Što to ona/on ima što je važnije od našeg prijateljstva?
4. Kakvu korist imam od ljubomore? Je li žrtvovanje prijateljstva vrijedno toga?

Sami zapravo odlučujete o tome tko ste i što ste. Zato, nema razloga za ljubomoru prema nekome. Kada odgovorite na ta četiri pitanja, vjerojatno ćete shvatiti da ništa nije važnije od vašeg prijateljstva.

Prekinite ljubomoru

Kad ljubomora postane kamen spoticanja između vas i vaših prijatelja, morate prestati sa ljubomornim ponašanjem. Evo kako ćete to učiniti:

- morate znati da vaši postupci govore glasnije od riječi. Volite li nekog i ponašate se ljubomorno, ne iskazujete im ljubav.
- ljubomora je oblik straha – možda imate strah od napuštanja ili strah od uspjeha. Lakše ćete se osloboditi ljubomore ako prestanete brinuti.
- povjerenje u druge je mjerilo povjerenja u samu sebe. Nemate li povjerenja u sebe, nećete vjerovati ni drugima.
- ljubomoru možemo usporediti sa hvatanjem mokrog sapuna. Što ga čvršće pokušavate stisnuti, to je veća vjerojatnost da će odletjeti. Opuštenim rukama ćete lako podići sapun. Isto tako, “stiskanjem” možete otjerati prijatelja ili partnera. Oslobodite li se ljubomore, bit će manje pritiska u vezi.
- ljubomorni ljudi često teže moći, a ljubomora je način na koji mogu zapovijedati i kontrolirati drugoga.
- da li znate što želite, a to nemate? Prestanite zamjerati drugima što to imaju, već sami uzmite ili ostvarite ono što želite. Postavite ciljeve i isplanirajte kako ćete ih ostvariti.

Izvor:http://zena.hr/clanak/prijatelji_i_obitelj/prijateljstvo_i_ljubomora/542
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Ljubomora u ljubavi je vrsta straha, odraz posesivnosti itd.
Ljubomora u prijateljstvu je odraz zavisti, a to nije "kompatibilno" sa prijateljstvom. Takve "prijatelje" odmah otkačim.
 

saska

penelopa
Starosedelac
Učlanjen(a)
21.04.2010.
Poruke
9.398
Broj reagovanja
659
nisam ljubomorna,naprotiv,cesto sam naivna,pogotovo u prijateljskim odnosima.cesto umem da opravdavam takvo ponasanje,da ga nazivam drugacije.postoji jedna osoba u mom zivotu koja se ne boji da stvari nazove pravim imenom,ona mi cesto tresne jedno-daj,otrezni se,otkaci to-neretko je u pravu..
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.831
Broj reagovanja
16.977
Horoskop
Ovan
Ja takve stvari odmah prepoznam. Zavist ili prijateljstvo iz interesa veoma lako prepoznam.
 

tamarishka

Vila dobrila
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.01.2010.
Poruke
2.852
Broj reagovanja
857
Horoskop
Vodolija
Nisam ljubomorna, i bilo koji oblik ljubomore me opterecuje.... na srecu oko sebe imam divne prijatelje, avaljda ih tako i izaberemo da ostanu prijatelji, zato sto su divni... ostalo su poznanici...
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.266
Horoskop
Ovan
Pisalo se već na sličnu temu. Ma imam samo jednog pravog prijatelja, svoju kumu, imam prijatelja, poznanika , ali nikako ih ne bih mogla staviti u ravnotežu.
Ne želim da mislim o ljubomori izmedju nas dve, ne mogu, ne postoji to bi me dovelo u tu situaciju. Znam da je tako i obrnuto. Zar prijateljstvo koje traje od školskih dana, zabrljati nečim što sigurno nije vrednije od istog. Slažem se sa @Stemisom da je ljubomora u prijateljstvu odraz zavisti a to ne mogu da zamislim.
Kažu da se nikada nezna šta može biti, nikada ne reci nikad...ok, tako je ali s ovom pameću i ovom tačkom gledišta čak i u takve poruke neverujem. Tako je kod mene, tako je kod nje, za ostale...neka svako misli o sebi:)
 

Džudi72

Čuvar foruma u kasnim noćnim satima
Starosedelac
Učlanjen(a)
19.01.2013.
Poruke
4.290
Broj reagovanja
2.966
Horoskop
Lav
Ljubomora u emotivnim odnosima zna da pokvari vezu.
Ljubomora u prijateljstvu pokvari to prijateljstvo.
 

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Poruke
16.102
Broj reagovanja
15.553
Horoskop
Ribe
Nema razloga za ljubomoru prema prijateljima. Svako ima svoje radosti i tuge i nikome nije sve potaman. Ne bih volela da sam na tuđem mestu, ma ko bio u pitanju.
 
Vrh Dno