Prestupna sekunda

Taca

ona, stara
Starosedelac
Član od
25.05.2014
Poruke
14.625
Reakcije
13.343
Horoskop
Ribe
Noćas će poslednji minut biti duži za jednu sekundu. Potreba za "prestupnom sekundom" javlja se zbog usporavanja zemljine rotacije koja je osnova izračunavanja vremena. Primenjuje se sporadično, prvi put je primenjena 1972. a poslednji put 2012. godine. Nerazumevanje nastaje jer mnogi prestupnu sekundu shvataju kao meru Zemljinog usporavanja. Međutim, jednosekundno dodavanje je jednostavno indikator akumulirane vremenske razlike između dva vremenska sistema, jednoobrazne vremenske skale definisane atomskim časovnicima i perioda Zemljine rotacije.
Kada je definisana frekvencija cezijumovog atoma u nultom magnetnom polju koja se koristi kao vremenski standard atomskog časovnika, bila je jednaka prosečnoj sekundi vremena Zemljine rotacije na kraju XIX veka.
Da razlika između ova dva vremenska sistema nikada ne pređe više od 0,9 sekundi, tzv. građansko vreme se povremeno podešava jednosekundnim priraštajima. Prestupna sekunda u teoriji može da bude pozitivna ali i negativna, što zavisi od ubrzanja ili usporavanja Zemljine rotacije. Do sada su sve sekunde bile pozitivne.

...meni je svaka viška značajna, pogotovo noću :D
 

Taca

ona, stara
Starosedelac
Član od
25.05.2014
Poruke
14.625
Reakcije
13.343
Horoskop
Ribe
Zaboravih da dodam, ako nekoga interesuje, text nije preuzet niodakle, ideju sam dobila sa TV-a a za specifične izraze pobrinula sam se sama, proučavanjem tematike....da, i za ručak sam kuvala krompir paprikaš sa akcentom na poslednjem slogu ;)
 

Beba

Starosedelac
Starosedelac
Član od
04.10.2014
Poruke
10.151
Reakcije
11.243
Horoskop
Ovan
Ja volim kada je u paprikašu samo krompir, al stvarno:)

Ali ajd da ne zaboravim šta sam čula o toj prestupnoj sekundi. Običi ljudi naravno nisu primetili razliku ali sekund ,,viška,,predstavlja pravu glavobolju za rukovodioce satelitskog sistema navigacije i sistema uskladjivanja računarskih mreža.
Kažu da je u prošlosti bilo ukupno 25 uskladjivanja prestupne sekunde. Zadnji put je vremenu dodata ova sekunda 2012 god.
Koliko se sećam tada o njoj u javnosti nije bilo ni reči:D ali da vam kažem osetim je, osetim da ću živeti više bar 20 sekundi više nego što mi je sudbinom odredjeno:smug:
 
Vrh Dno