• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Prestupna sekunda

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Poruke
15.593
Broj reagovanja
14.746
Horoskop
Ribe
Noćas će poslednji minut biti duži za jednu sekundu. Potreba za "prestupnom sekundom" javlja se zbog usporavanja zemljine rotacije koja je osnova izračunavanja vremena. Primenjuje se sporadično, prvi put je primenjena 1972. a poslednji put 2012. godine. Nerazumevanje nastaje jer mnogi prestupnu sekundu shvataju kao meru Zemljinog usporavanja. Međutim, jednosekundno dodavanje je jednostavno indikator akumulirane vremenske razlike između dva vremenska sistema, jednoobrazne vremenske skale definisane atomskim časovnicima i perioda Zemljine rotacije.
Kada je definisana frekvencija cezijumovog atoma u nultom magnetnom polju koja se koristi kao vremenski standard atomskog časovnika, bila je jednaka prosečnoj sekundi vremena Zemljine rotacije na kraju XIX veka.
Da razlika između ova dva vremenska sistema nikada ne pređe više od 0,9 sekundi, tzv. građansko vreme se povremeno podešava jednosekundnim priraštajima. Prestupna sekunda u teoriji može da bude pozitivna ali i negativna, što zavisi od ubrzanja ili usporavanja Zemljine rotacije. Do sada su sve sekunde bile pozitivne.

...meni je svaka viška značajna, pogotovo noću :D
 

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Poruke
15.593
Broj reagovanja
14.746
Horoskop
Ribe
Zaboravih da dodam, ako nekoga interesuje, text nije preuzet niodakle, ideju sam dobila sa TV-a a za specifične izraze pobrinula sam se sama, proučavanjem tematike....da, i za ručak sam kuvala krompir paprikaš sa akcentom na poslednjem slogu ;)
 

Beba

Poznata ličnost
Starosedelac
Učlanjen(a)
04.10.2014.
Poruke
10.148
Broj reagovanja
11.256
Horoskop
Ovan
Ja volim kada je u paprikašu samo krompir, al stvarno:)

Ali ajd da ne zaboravim šta sam čula o toj prestupnoj sekundi. Običi ljudi naravno nisu primetili razliku ali sekund ,,viška,,predstavlja pravu glavobolju za rukovodioce satelitskog sistema navigacije i sistema uskladjivanja računarskih mreža.
Kažu da je u prošlosti bilo ukupno 25 uskladjivanja prestupne sekunde. Zadnji put je vremenu dodata ova sekunda 2012 god.
Koliko se sećam tada o njoj u javnosti nije bilo ni reči:D ali da vam kažem osetim je, osetim da ću živeti više bar 20 sekundi više nego što mi je sudbinom odredjeno:smug:
 
Vrh Dno