• Dobrodošli na Ćaskanja! Mi smo zajednica koja okuplja članove sa prostora bivših jugoslovenskih republika. Budite slobodni, pregledajte naš sajt, pročitajte neke od započetih diskusija. Ako želite da učestvujete u diskusijama, pisati na forumu, kreirati albume, dodavati medije, a niste naš član, registrujte se. Registracija je besplatna i zahteva samo minut Vašeg vremena. I da ne zaboravimo: registrovanjem i prijavljivanjem na forumu uklanjate sve reklame koje se prikazuju na sajtu, jer nam je stalo do naših članova. Pridružite nam se!

Pre 27 godina Černobiljska katastrofa

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
Pre 27 godina desila se najveća katastrofa eksplozijom nuklearnnog reaktora elektrane "Vladimir Ilić Lenjin".Eksplozija se dogodila na današnji dan u 01.24min

ukrainemap.gif


1carte.gif


chernobyl.gif


chernobyl-radiation-clou.jpg


I danas, 27 godina posle, nuklearna elektrana u Černobilju predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, kako u neposredno radijacijom pogođenom području Ukrajne, Belorusije, Rusije, tako i šrom severne hemisfere.

Na licu mestu stradala je 31 osoba, sa ozračene teritorije evakuisano je više od 100.000 ljudi, a radioaktivni oblak je prekrio u danima koji su usledili znatan deo Evrope, s nesagledivim posledicama.

Radioaktivnoj prašini su izloženi, pored teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza, i Poljska, Bugarska, Nemačka, Švedska, Švajcarska, Belgija, Holandija, Velika Britanija, Finska, bivša Jugoslavija, Rumunija, Austrija, a radioaktivna prašina je zahvatila i istočni deo SAD. U izvesnoj meri gotovo čitava Severna hemisfera osetila je posledice.

Međunarodna organizacija za zaštitu prirodne sredine "Grinpis" je saopštila da je od posledica umrlo oko 200.000 ljudi, a da će u budućnosti u celom svetu oko 270.000 slučajeva onkoloških oboljenja biti u vezi sa uticajem radijacije iz Černobilja.

Neslužbeni izvori procenjuju da je od posledica radijacije preminulo između 200.000 i 400.000 ljudi.

389421622517a16ed990f865.jpg

Danas ovaj grad Pripjat zovu "Grad duhova".


izvor:B92.net
 

jasna949

dežurna ćaskalica
Starosedelac
Učlanjen(a)
27.10.2010.
Poruke
20.474
Broj reagovanja
2.926
Horoskop
Blizanci
Sećam se te katastrofe... govorilo se da ne smemo da jedemo povrće i voće... da pazimo na meso i ribu... a kada smo čuli i za mrtve i ozračene...ledila nam se krv u venama... jadni ti ljudi....
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.366
Broj reagovanja
16.292
Horoskop
Ovan
Sećasm se tog užasa. Nepovratilo se.
 

šufnudla

neprilagođena
Starosedelac
Učlanjen(a)
26.11.2016.
Poruke
1.563
Broj reagovanja
2.645
Horoskop
Strelac
Potresno. 🙁 Nemam adekvatniju reč.
Prošle godine sam gledala na TV neku emisiju u kojoj su snimali kako se danas vode turističke grupe u Černobilj i kako tamo na licu mesta mere nivo radijacije da ubede turiste da je sve u okvirima dozvoljenog. Da nisam videla, ne bih verovala. Što je najgore, ima puno zainteresovanih. U skafanderima lutaju avetinjskim mestom.
Ne razumem.
 
Poslednja izmena:

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Poruke
15.593
Broj reagovanja
14.746
Horoskop
Ribe
Možda će vam biti zanimljivo da pročitate.

20 zanimljivih ali neverovatnih činjenica o Černobilu i životu posle njega.

1. Tokom topljenja jezgra nuklearnog reaktora, tri volontera su skočila u „radioaktivni bazen“ kako bi otvorili cev kroz koju su mogla da isteku radioaktivne supstance.

2. Oni su preminuli odmah, ali su sprečili još jednu eksploziju koja je mogla da bude 10 puta veća i jača nego ona kada je Amerika bacila nuklearnu bombu na Hirošimu!

3. Nivo radijacije je bio toliko veliki da su preminule morali da stavljaju u olovne kovčege.

4. Oni koji su radili na čišćenju i sprečavanju još veće katastrofe mogli su da rade bezbedno samo 40 sekundi, čak i u specijalnim odelima protiv zračenja.

5. Posle prve eksplozije, Gajgerov brojač (tip detektora koji meri jonizujuće čestice) je u kontrolnoj sobi pokazao broj 3.63 – bezbedan nivo radijacije.

6. Međutim, brojač je bio dizajniran tako da je 3.63 ujedno i najveća vrednost. Pravo očitavanje je bilo 15.000!

7. Projekat „skloništa“ koji je napravljen da pokrije i zaštiti nuklearnu elektranu košta dve milijarde dolara – 29 000 tona čeličnih, olovnih i raznih drugih struktura.

8. Sklonište, koje je u planu da se radi u narednim godinama, će biti veće od Kipa slobode u Njujorku!

9. Sećate se grada Pripjata, koji je udaljen samo tri kilometra od Černobila? Stanovnicima grada nije rečeno o kakvoj je katastrofi reč čak puna dva dana od prve eksplozije.

10. Da nekako i razumemo što im nisu saopštili. Zbog panike i plana šta treba uraditi, ali ostatak sveta je o katastrofi saznao tek kada su detektori za radijaciju počeli da „luduju“ u Švedskoj.

11. Radijacija je bila toliko jaka da su oči vatrogasaca koji su bili na licu mesta promenile boju iz braon u plavu!

12. Narodu je rečeno da treba da piju vodku, više nego uobičajeno, u nadi da će smanjiti šanse od nastanka raka (kancera) tiroidne žlezde (masovno ga je imalo stanovištvo koje je živelo u okolnim gradovima i zemljama).

13. Zona od skoro 500 kilometara kvadratnih oko elektrane je sada utočište mnogih divljih životinja.

14. Zanimljivo je da su vukovi, lisice i još neke ugrožene vrste prebegle tamo da žive kako bi bile nepristupačne lovcima.

15. Na mestu eksplozije pronađene su posebne vrste pečuraka koje žive tako što se hrane radioaktivnim otpadom!

16. Zanimljivo je da su one pronađene na zidovima reaktora i da razlažu ozračene čestice u energiju.

17. Ako želite da budete na mestu događaja i pogledate sami „crnu tačku sveta“, možete da zakažete turu preko interneta za samo 250 (američkih) dolara.

18. Ono što će Vam pomoći oko shvatanja mera bezbednosti je to što je direktor elektrane rekao da područje oko nuklearke i grada Pripjata neće biti naseljivo bar još narednih 20.000 godina!

19. Vojska je, koristeći specifične instrumente i artiljerijske granate ispunjene srebrnim jodidama, stvorila veštačke kišne oblake iznad tog područja.

20. I poslednja zanimljiva činjenica je da je ta kiša stvorena sa namerom da spere radioaktivne čestice koje su lebdele u vazduhu, i „spusti“ ih na zemlju kako ne bi nastavile da se kreću ka drugim gradovima i ostatku sveta.
 

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Poruke
15.593
Broj reagovanja
14.746
Horoskop
Ribe
Nek nam je rekao da voli dildoe pa nek ide život! 🙄😂😂
 

Stemis

Prinudni upravnik
Urednik
Učlanjen(a)
12.02.2009.
Poruke
30.366
Broj reagovanja
16.292
Horoskop
Ovan
Nisam otvarao linkove u tekstu, a posebno ne taj. :laugh:
 

šufnudla

neprilagođena
Starosedelac
Učlanjen(a)
26.11.2016.
Poruke
1.563
Broj reagovanja
2.645
Horoskop
Strelac
Meni se čini da je taj bizarni detalj namerno izabran, da li kao dokaz naše nesvesnosti o razmerama jedne takve ragedije, da li kao činjenica da se život, uprkos svemu, nastavlja... Čovek (štetočina) se množi, priroda se obnavlja, svako radi svoje...
Onaj deo teksta o učinku pčele i učinku čoveka je takođe potresan; navelo me je na razmišljanje o tome koga (ili šta) sam do sada ubila ... na placu, recimo; koliko je insekata, žaba, krtica, samoniklih biljaka i ko zna čega ili koga (?) još stradalo mojim kroćenjem i "oplemenjivanjem" jednog malog parčeta zemlje. Samo prosle godine sam "utamanila" jedan osinjak u zemlji...bila je to borba strašna (inače, postoje ekipe koje to stručno rade, tj. pale) i dugotrajna. I fascinirajuća, s obzirom na to koliko su ose bile pametnije, vrednije i spremnije da brane osvojenu teritoriju. Jednom ću vam detaljnije opisati taj rat, strategije i ishode bitki...
 

Taca

ona, stara
Starosedelac
Učlanjen(a)
25.05.2014.
Poruke
15.593
Broj reagovanja
14.746
Horoskop
Ribe
Jedva čekam sećanja sa tog ratišta! 😍

Što se tiče pobede života, za mene je to podatak o onim pečurkama koje rastu na tom području i "hrane se" radijacijom. Naravno da će život uvek pobediti u svim uslovima. Samo smo mi, ljudi, toliko gordi i oholi da mislimo da to zavisi od nas i da možemo da ga uništimo zauvek. Ne, ne možemo! Možemo da uništimo samo sebe, ova planeta uopšte ne zavisi od nas, ni jedan grumen zemlje ne zavisi od nas, samo nas trpi taj vrlo kratki period koliko smo prisutni. A onda opet nastavlja po svom.
Planeta je besmrtna!

"O seljače (čoveče), goljo, ti si prah na podu..."
 
Vrh Dno