• Ovaj veb sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog veb sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića. Pročitajte više.

Pravo na opstanak

Gđa Blejz

Izmišljen lik
Domorodac
#1
"Pravo na opstanak preovlađuje nad imovinom!"
Odluka je koju je prošle nedelje doneo italijanski Apelacioni sud prilikom razmatranja slučaja beskućnika koji je dobio kaznu od šest meseci zatvora i 100 evra kazne zbog krađe sira i kobasica. Čovek je uhvaćen pre nego što je napustio prodavnicu i vratio robu, tako da je tužilac smatrao da će delo biti preimenovano sa "krađa" na "pokušaj krađe". Ali Apelacioni sud je doneo radikalnu odluku da ovo delo nije dostojno kazne tj. da uzimanje hrane da bi se sprečila glad ne treba smatrati zločinom! Sudija je napisao da je čovek uzeo hranu "u trenutku neposredne i nasušne potrebe za hranom." Apelacioni sud je takođe osudio čitav proces koji je doveo ovaj slučaj pred njih- pokušaj da se uzme hrana vredna manje od 5 evra je prošla 3 runde sudskih rasprava.

Na jednom nivou, ova odluka pokušava da vrati smisao, diskreciju i poštovanje konteksta krivične pravde. Zašto je, na kraju krajeva, bilo neophodno da se potroši toliko sredstava da se kazni čovek koji pati od gladi, naročito kada će ova kazna samo da produbi njegovo siromaštvo? Zašto ne, umesto toga, da se obezbedi hrana za ove osobe?

Na drugom nivou, ova odluka je radikalno promišljanje ljudskih prava. Naravno, to se povezuje sa drevnim idejama "humanosti", ali ovim idejama se nikada nije bavilo u širem kontekstu. Pomisao na beskućnika koji uđe u prodavnicu i samo uzme hranu i piće bez plaćanja za tu uslugu je, na neki način, radikalna uvreda logici tržišta koja vlada u većini društava. Ako želite hranu, plaćate za nju kao i svi ostali, zar ne?

Kada su prodavnice pune hrane, da li je moralno dozvoliti da neko pati od gladi?
Moguće je da će ova odluka dovesti do krađa hrane u čitavoj Italiji ili je veća verovatnoća da će rezultat biti procena onoga što je zaista važno u životu i koliko čovečanstvo treba da poštuje druge osobe.

U idealnom svetu ne bi bilo pitanja da li je dostojanstvo čoveka glavni prioritet u svakoj situaciji a prema tome bi se prema svemu ostalom postupalo kao sekundarnom.

iz Globalcitizen.org prevela za nas Taca :)
 

Anchy

Halucogen Mozgolečić
Domorodac
#2
Baš zanimljiv slučaj i svakako je presedan.

Postoji ono pravilo, barem kod nas, da se za krađe ispod 10.000 ni ne alarmira policija, samim tim nema kasnije ni eventualnog sudskog postupka. Ovde treba razumeti i beksućnika i trgovca. S tim što prvog razumemo sa aspekta empatije, a drugog sa aspekta trgovinskog i krivičnog prava. Pošto živimo u kapitalizmu, često je ovo drugo jedino moguće. Ali eto zanimljivog presedana. No, on ne bi smeo posatati pravilo.
 

maki

Domorodac
Domorodac
#3
Moje skromno mišljenje u vezi ovog slučaja se svelo na sledeće: ako u mestu (gradu) gde se ,,pokušaj kradje,, dogodio postoji javna kuhinja ili mesto gde se beskućnici mogu zbrinuti u toku dana barem sa jednim obrokom onda za ovakav postupak ne postoji opravdanje, jer u protivnom je to ,,poziv,, svim beskućnicima na kradju.
 

Gđa Blejz

Izmišljen lik
Domorodac
#4
Meni je zanimljivo iz tri razloga: prvi je razum iznad birokratije (u ovom slučaju) i to ne ukazuje na pravilo već na razumni izuzetak. Drugi je integritet Apelacionog suda. Treći je razlog je milimetar oduzetog prava beskurpuloznom kapitalizmu u odnosu na humanost.
 

Beba

Domorodac
Domorodac
#5
"Pravo na opstanak preovlađuje nad imovinom!"
Odluka Apelacionog suda je neobična, može se zloupotrebiti od strane gladnih ljudi, ali sa druge strane i humana jer stavlja život iznad materijalnog. I jedno i drugo ima smisla ali šta o tome misle oni koji bivaju pokradeni, da li bi se taj slučaj pretvorio u stampedo beskućnika u borbi za život.
Evo i ja skoro da skrenuh na stranu beskućnika ali ih je toliko puno i toliko različitih , da u stvari nisi siguran u njihovoj blizini.
Taca je lepo rekla,integritet suda...ukoliko se ne poštuje opet odosmo u krivicu.
Trgovci u borbi sa napred navedenim presedanom ne mogu izaći na kraj, treba im brdo para, kamara strpljenja i vremena koje nemaju!
 
Top